- Kanskje Petter fikk ekstra energi av det jeg sa

Finske Jauhojärvi gikk hardt ut mot Northug før stafetten.

NORTHUG VAR I BRUKBAR FORM LIKEVEL: Sami Jauhojärvi (til høyre) måtte støtte sin lagkompis Matti Heikkinen etter målgang på stafetten i går. Etterpå måtte han svare for de krasse uttalelsene om Petter Northugs form som han kom med etter onsdagens sprintstafett. 
Foto: Antti Aimo-Koivisto / Scanpix
NORTHUG VAR I BRUKBAR FORM LIKEVEL: Sami Jauhojärvi (til høyre) måtte støtte sin lagkompis Matti Heikkinen etter målgang på stafetten i går. Etterpå måtte han svare for de krasse uttalelsene om Petter Northugs form som han kom med etter onsdagens sprintstafett. Foto: Antti Aimo-Koivisto / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Det er slutt på den tida da Petter Northug kan leke med konkurrentene sine.

Det hevdet i hvert fall finske Sami Jauhojärvi i et intervju med Dagbladet etter lagsprinten på onsdag, der Norge tok sølvmedaljen bak Canada. Uttalelsene kom etter at finnen hadde knust Northug opp den tøffe motbakken bak Gratishaugen.

- Det var ingen overraskelse. Han er ikke i toppform.

- Men han har gull og sølv så langt?

- Jo, men se på sluttspurten hans. Den er ikke så sterk som den har vært. Han kan ikke leke med oss lengre, eller, han kan leke med meg, men ikke med de beste spurterne. Northug er blitt dårligere, sa Jauhojärvi til Dagbladet.

- Han ville vise oss
I går fikk finnen et brutalt svar på tiltale. Selv verdensmesteren i sprint - Marcus Hellner - hadde ikke nubbesjans på å følge Northugs rykk i den siste bakken inn i hesteskosvingen. Så suveren var Northug at han kunne tillate seg et show langrennsverden knapt har sett maken til på oppløpet. Og det med mannen som kanskje er verdens nest beste distanseløper i en spurt jagende bak seg.

Med andre ord var det på sin plass å snakke med Jauhojärvi igjen.

- Du sa at Petter var blitt en dårligere spurter. Hva sier du nå?

- Kanskje han fikk ekstra energi av det jeg sa. Han ville vise oss, sier finnen til Dagbladet.

Northugs ablegøyer og ploging like før målstreken fikk han ikke med seg, men han ser ingen grunn til å hisse seg opp over det.

- Om han har ei sånn luke kan han gjøre sånn. Det er helt OK. Han var sterk, det kan jeg si.

- Er han en verdig vinner.

- Ja. Det var bare synd vi ikke fikk medalje, det var nære, sier Jauhojärvi - som for øvrig gikk ni (!) sekunder raskere enn Eldar Rønning og hadde beste tid på annenetappen.

Södergren: - Litt kult
Finlands ankermann Matti Heikkinen gikk inn til den sure fjerdeplassen og var såpass langt bak at han ikke så hva Northug gjorde på oppløpet. Men også han understreker at Northug er en verdig vinner.

SJAMPISFEIRING: Det var selvsagt Petter Northug som fikk æren av å dynke journalister og fotografer med sjampanje på utøverhotellet i går kveld.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SJAMPISFEIRING: Det var selvsagt Petter Northug som fikk æren av å dynke journalister og fotografer med sjampanje på utøverhotellet i går kveld. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det er han. Alle er forskjellige, og alle oppfører seg som de vil. Det er ikke noe problem. Petter har gode og dårlige dager. I dag var han sterkere enn alle andre, sier han.

Tobias Angerer ledet opp den siste motbakken, men ble først parkert av Northug, og deretter av Hellner. Han er kritisk til nordmannens gester og betegner dem som respektløse, men Kollen-publikummet hadde han bare pene ting å si om.

- Å gå på ski her i Holmenkollen, med disse ufattelige tilskuere, er som en drøm som går i oppfyllelse. Det var mye høy fart og mye taktikk på sisteetappen, etappen inneholdt alt. Jeg er glad for bronsen. Jeg følte meg veldig sterk, men hadde ikke sjanse til å angripe ved Gratishaugen, sier han.

Anders Södergren var den av svenskene som hadde mest sans for Northugs avslutning. Konfrontert med at Angerer mente oppførselen var respektløs, innrømmer han:

- Det er jo litt kult, også! Det skal være litt show for hjemmepublikummet. Det er ganske heftig å ha sjansen til å gjøre det, sier han.

I TOPPFORM: Med to gull og to sølv har  Petter Northug vist fryktinngytende form i dette VM.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
I TOPPFORM: Med to gull og to sølv har Petter Northug vist fryktinngytende form i dette VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer