DØD: Finlands hopplegende Matti Nykänen er død. Det opplyser slektninger av ham til avisa Seiska. 55-åringen vant en rekke OL- og VM-gull. Video: NRK, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

Hoppverden i sorg:

- Kanskje tidenes aller mest fullkomne skihopper

Etter et liv preget av skandaler, minnes Matti Nykänen først og fremst for sine vanvittige prestasjoner i hoppbakken.

Mandag morgen kom nyheten om at den finske hopplegenden Matti Nykänen er død. Hoppikonet ble bare 55 år gammel.

Nyheten blir møtt med sorg i hoppmiljøet, hvor finnen - som er kjent for et liv fult av nedturer privat - i dag først og fremst hylles for sin enorme suksess i idretten.

En som tar nyheten med stor sorg er Norges hoppsjef Clas Brede Bråthen.

- Matti var et forbilde for generasjoner av skihoppere, og jeg var en av dem som var i nesegrus beundring over Mattis idrettslige prestasjoner. Han tok idretten vår til et helt nytt nivå, og han vant det som var å vinne. Det gjorde han på en overbevisende måte, hver eneste gang, sier Bråthen til Dagbladet.

Han beskriver Nykänen som en av hoppidrettens aller største, om ikke den definitivt største, profiler noensinne.

- Han har betydd veldig, veldig mye for mange som idrettsutøver. Han var en hel idretts helt, og var kanskje en av de aller største idrettsheltene en stolt hoppnasjon som Finland har hatt, sier Bråthen og legger til:

- Det er bare trist å tenke på at han har forlatt oss i en alder av bare 55 år. Han har satt dype spor etter seg, som kanskje tidenes aller mest fullkomne skihopper. Hvil i fred, Matti.

FORBILDE I HOPPBAKKEN: Hoppsjef Clas Brede Bråthen minnes skihopperen Nykänen som et forbilde for generasjoner av skihoppere. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FORBILDE I HOPPBAKKEN: Hoppsjef Clas Brede Bråthen minnes skihopperen Nykänen som et forbilde for generasjoner av skihoppere. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- En fargeklatt

I løpet av ni aktive sesonger rakk Nykänen å vinne 46 verdenscuprenn. Han hentet også hjem fem olympiske medaljer (fire gull), ni VM-medaljer (fem gull) og 13 finske mesterskap.

- Ingen over Matti Nykänen. Ingen ved siden av.

Det sier NRKs legendariske hoppkommentator Arne Scheie til Dagbladet om det finske hoppikonet.

HOPPLEGENDE: Dette er Arne Scheies hyllest til Matti Nykänen. Video: Arne Scheie / NRK Vis mer

Nykänen, som av mange er ansett som den største skihopperen noensinne, vant også hele tre gullmedaljer i vinter-OL i 1988.

Han var også var den første og fortsatt den eneste hopperen som har vunnet alle fem av hoppsportens store: Gull i vinter-OL, VM, skiflygings-VM, verdenscupen (fire ganger) og Hoppuka (to ganger).

På hjemmebane gikk det betraktelig dårligere, særlig etter at han som 28-åring, i 1991, ga seg som hopper.

Finnens liv har i stor grad vært preget av skandaler og personlige tragedier. Han sleit gjennom store deler av livet med alkoholproblemer, jobbet på et tidspunkt for en sextelefon, han har vært stripper, han har sittet inne for voldelige angrep på kona, og for å ha knivstukket en kamerat.

- Dette er veldig trist å høre. Han hadde et noe mer turbulent liv enn de fleste, men var fortsatt utvilsomt en av de desidert største innen skihopping gjennom tidende. Han var en fargeklatt, sier den tidligere verdensrekordholderen Bjørn Einar Romøren til Dagbladet.

- Uavhengig av alt … Det han gjorde i hoppbakken var unikt. Det var noe før min tid som konkurrerende utøver, men alle husker Nykänen - en kar som hoppet fryktelig langt. Han vant det som kunne vinnes. Hadde det vært like mange helger med verdenscuprenn da som det er i dag, så hadde statistikken vært enda verre å slå, sier Romøren.

Dominerte i hoppbakken

Hannu Lepistö var hopptreneren som «oppdaget» Nykänen, og tok ham inn i den finske landslagsvarmen på ungdomsnivå - på et tidspunkt den unge finnen ikke hadde bevist stort.

- Jeg fikk selv kritikk for uttaket, men jeg hadde sett ham hoppe og visste at han kunne utgjøre en forskjell. Kritikerne ble raskt stille, sier Lepistö til finske Yle.

- Han falt aldri, og dominerte alltid konkurransen, minnes den tidligere hopptreneren.

Den tidligere finske skihopperen Toni Nieminen, som tok to gullmedaljer som 16-åring under OL i Albertville i 1992, sier at Nykänen tok vare på ham da han opplevde sportslig motgang.

- Når jeg opplevde motgang var Matti alltid den første personen som ringte for å tilby hjelp. Det sier noe om Mattis grunnleggende natur, som var hjertelig, sier den finske OL-helten fra Albertville, Toni Nieminen, om sin personlige helt i hoppbakkene.

- Utrolig populær

NRKs hoppkommentator Christian Nilssen sier til rikskringkasteren at Nykänen har gjort alt det er mulig å få til i en hoppbakke.

- Han er kanskje den største gjennom alle tider, sier Nilssen til NRK.

- Han ble utrolig populær fordi han også var en type som sjarmerte omgivelsene, selv om han kanskje var en litt mer innesluttet kar enn mange skulle tro, sier Nilssen.

En annen hoppkommentator, tidligere skihopper Johan Remen Evensen, beskriver Nykänen som en av hoppidrettens rockestjerner.

- Han har vært en av de store rockestjernene i idretten vår. Han har både resultatmessig og med sitt vesen, på godt og vondt, laget overskrifter og gjort mye for sporten, sier Remen Evensen til VG.

Vegard Opaas, som hoppet samtidig som Nykänen på 80-tallet, sier til den samme avisa at han aldri kom under huden på finnen han konkurrerte mot, men er åpenbart opprørt over nyheten.

- Nå fikk jeg frysninger på ryggen. Jeg har jo fulgt med i media og sett at han har levd et tøft liv, men dette var trist, sier Opaas til VG.

KONKURRENTER: Vegard Opaas (til venstre) tok bronsje bak gullvinner Juru Parma (midten) og sølvvinner Matti Nykänen under VM i Oberstdorf i 1987. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
KONKURRENTER: Vegard Opaas (til venstre) tok bronsje bak gullvinner Juru Parma (midten) og sølvvinner Matti Nykänen under VM i Oberstdorf i 1987. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer