Kanskje verdens beste

LERKENDAL (Dagbladet): Juventus kom til Lerkendal med status som verdens kanskje beste klubblag. De ruslet ut derfra rystet, men lykkelige over ett poeng mot en bedre motstander. Så usannsynlig det enn virker. Utrolig, men sant: Rosenborg må heretter omtales som et av verdens beste klubblag.

Dagbladet antydet etter Mesterliga-starten borte mot Athletic Bilbao at årets Rosenborg-utgave er tidenes beste. Med forbehold om at Rosenborg måtte møte Juventus og et par andre Mesterliga-lag før den endelige konklusjonen.

Gårsdagen brakte oss nye 90 minutter nærmere det gledelige faktum.

Rosenborg rystet Juventus på det mest voldsomme. I god tradisjon med en grei førsteomgang og en fabelaktig andreomgang.

Kritiske røster - blant andre Dagbladet - har etterlyst en del av de kvalitetene Rosenborg synliggjorde under Nils Arne Eggens ledelse. Blant annet de gjennomførte overgangene, som Eggen terpet seg rød og hissig på.

Men Rosenborgs to foreløpige Mesterliga-kamper har demonstrert at Trond Sollied har jobbet fram andre, vel så effektive elementer inn i laget.

Ikke minst et bortimot bånn solid forsvarsspill.

Rosenborgs defensive arbeid er stort sett blitt fulgt med skrekkblandet fryd de siste årene. De mest effektive klareringer har etterfulgt de mest hårreisende tabber.

Nå er tryggheten bortimot total. Bjørn Otto Bragstad har vokst til en internasjonal koloss, og Erik Hoftun er det fra før. André Bergdølmo framstår som en moderne back med både offensive og defensive kvaliteter, og spesielt gledelig:

Christer Basma spilte sin beste kamp for Rosenborg da kravet var som høyest. Det sier noe om at Basma har format.

Men viktigst: Samhandlingen og den tryggheten Rosenborgs bakre firer skaper. Og naturligvis handler det defensive arbeidet også om de øvrige sju spillerne på laget.

Rosenborg har tidligere ikke skjemt oss bort med slike defensive kvaliteter. Nå er de i stand til å skjemme oss bort i begge ender.

Bare et par døgn før Juventus-kampen aksepterte Trond Sollied å fortsette i Rosenborgs trenerteam neste sesong - underlagt Nils Arne Eggen. Etter de flestes oppfatning en degradering.

De siste ukene gir grunn til å revurdere den oppfatningen. Trond Sollied skal primært ha ansvaret for klubbens nest beste spillere - og de er plutselig viktigere enn noen gang.

  • Fordi Rosenborg har slitt med å opprettholde kvaliteten på flere plasser i høst, og enda mer bekymringsfullt:
  • Fordi Rosenborg har manglet reserver med evner til gå inn og gjøre en fullgod jobb.

På Juventus-benken satt det i går to italienske landslagsspillere og en fersk fransk verdensmester. Spillere som når som helst og hvor som helst kan hoppe inn og styrke laget.

Rosenborg har ikke økonomi til å livnære en reservebenk av toppspillere. Nettopp derfor er det så viktig å ta best mulig vare på dem som sitter der. Derfor sikrer klubben seg en kapasitet som Trond Sollied, og derfor er det heller ingen grunn til å se på oppgaven som en sekundær trenergjerning.

Og hvorfor skulle vi?

Trond Sollied har hovedansvaret for den beste Mesterliga-starten til Rosenborg noen gang - og har ikke så fryktelig mye mer å bevise.