Kansler Merkel er fotballgal

Sender spillerne SMS og holder garderobetaler.

• Følg semifinalen Tyskland - Tyrkia direkte på Dagbladet.no kl. 20.45!

(Dagbladet.no): Tysklands forbundskansler Angela Merkel har åpenbart mye å gjøre som statsleder i et av Europas største og mest innflytelsesrike land.


Men nå om dagen tenker hun mye på noe litt mer trivielt som foregår i nabolandene Sveits og Østerrike - europamesterskapet i fotball.

Merkel er nemlig svært fotballinteressert, og følger Tysklands vei mot EM-finalen med stor interesse. Så når tyskerne møter Tyrkia i kveld, kan de være sikre på å ha støtte fra den virkelige sjefen sjøl på tribunen.


På tysk tv er det blitt et fast innslag å vise Merkels jubel på tribunen etter de tyske scoringene, og forbundskansleren viser faktisk at det ikke bare er velgerfrieri når hun synes opptatt av den tyske utviklingen.

- Vi spilte effektivt, sa hun etter 1-0-seieren over Østerrike i gruppespillet.

- Det var det riktige resultatet og vi fikk energien vi trenger til sluttspillet. Målet til Ballack var flott, og jeg må rose Lahm, som løp utrolig mye, analyserte Merkel.

Fulgte med under EU-møte

FIKK TRØST: Tysklands landslagssjef Joachim Löv gikk rett bort til forbundskansler Angela Merkel og forklarte hva som skjedde da han ble sendt på tribunen av dommeren under kampen mot Østerrike. Foto: REUTERS/SCANPIC
FIKK TRØST: Tysklands landslagssjef Joachim Löv gikk rett bort til forbundskansler Angela Merkel og forklarte hva som skjedde da han ble sendt på tribunen av dommeren under kampen mot Østerrike. Foto: REUTERS/SCANPIC Vis mer

Bildene fra nettopp den kampen gikk verden rundt, og spesielt fascinerende var det å se landslagstrener Joachim Löw gå og sette seg ved siden av Merkel etter å ha blitt utvist.

Mot Tyrkia er hun på plass på tribunen igjen, etter å ha mistet kvartfinalen mot Portugal på grunn av EU-toppmøtet i Brüssel.

Men selv da holdt hun seg oppdatert ved hjelp av tekstmeldinger fra assistentene sine, skriver The Guardian.

Merkels fotballinteresse skal ha våknet ordentlig til liv under VM på hjemmebane i 2006, og siden den gang har hun vært på tribunen under Tysklands kamper så ofte hun kan.

Etter seieren over Serbia i oppkjøringen til EM, tok hun turen ned i garderoben for å personlig ønske spillerne lykke til i mesterskapet.

- Vi står bak dere, også i motgang. Jeg har troen før EM, for det er mye styrke og vilje i laget, sa Merkel til spillergruppa, forteller tyske Bild.

Sender SMS til spillerne 

Britiske Guardian beskriver hvordan Merkel sender jevnlige sms til de tyske spillerne, og at hun også har blitt invitert til å holde flere motivasjonstaler i Tysklands garderobe.

Kansler Merkel er fotballgal

Kanskje ikke så rart at Bastian Scweinsteiger hørte etter da forbundskansleren beordret ham til å ta seg sammen før kampen mot Østerrike.

- Hun sa først at jeg ikke skulle gjøre noe dumt igjen, hvilket jeg ikke gjorde. Så sa hun at jeg skulle spille på samme måte som jeg gjorde for to år siden. Hva kan du gjøre? Når kansleren ber deg om noe, må du adlyde, sa Schweinsteiger.

I kveld blir det kamp igjen for den fotballgale kansler, som også prøver å bidra til at tyskerne holder hodet kaldt før møtet mot Tyrkia.

- Jeg vil advare mot å ta noe for gitt, sier Merkel om et eventuelt tysk EM-gull.

ENTUSIAST: Merkel sammen med sin østerrikske kollega Alfred Gusenbauer (høyre) og den tyske forsvarsminister Franz-Josef Jung før kampen mot Østerrike.
GA RÅD: Angela Merkel tok tak i Bastian Schweinsteiger før møtet med Østerrike i gruppespillet. Det så ut til å hjelpe.
MÅLVARSEL PÅ SMS: Merkel gikk glipp av Tysklands kvartfinale mot Portugal, men holdt seg oppdatert via mobiltelefonen.
DERE ER UTE, SILVIO: Merkel på EU-toppmøtet 19.juni, med Italias statsminister Silvio Berlusconi. Yulia Tymoshenkos Ukraina er ikke kvalifisert i år.