Kanu ble finalefestens konge

Cardiff måtte bite i gresset.

(Dagbladet.no): Portsmouth - Cardiff 1-0.

«FA-cupfinale i Cardiff» er etter hvert blitt et kjent uttrykk - fordi finalene gikk der fra nasjonalarenaen Wembley ble revet i 2003 til den ble gjenåpnet fire år seinere.

«Cardiff i FA-cupfinale» er et mer ukjent fenomen, men når FA-cupfinalen ikke lenger kommer til Cardiff, må Cardiff komme til FA-cupfinalen.

Cardiff i sin andre finale

Og sjøl om det er lenge siden sist, så har det faktisk skjedd før også:

I 1927 vant Cardiff City Football Club 1-0 over Arsenal og ble med det den første og så langt siste walisiske klubben som har vunnet cupen over alle fotballcuper.

For, cup er kanskje cup, men det gjelder vanlig cup. FA-cup er noe spesielt.

Spesielt var det også at ingen topplag var i årets finale. Portsmouth endte i år omtrent midt på tabellen i Premier League, mens Cardiff endte midt på tabellen i førstedivisjon.

DANSET AV GLEDE: Nwankwo Kanu (t.h.) feiret sammen med Sulley Muntari etter at han scoret målet som avgjorde FA-cupfinalen. Foto: EDDIE KEOGH/REUTERS/SCANPIX
DANSET AV GLEDE: Nwankwo Kanu (t.h.) feiret sammen med Sulley Muntari etter at han scoret målet som avgjorde FA-cupfinalen. Foto: EDDIE KEOGH/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Nå er det ikke alltid at slike forskjeller kommer fram i enkeltkamper, men i dag var det storebror som stakk av med stasen.

Etter flott forarbeid av Lassana Diarra i det 37. spilleminutt, ble John Utaka spilt fri til høyre, før han slo inn foran mål. 

Peter Enckelman klarte ikke å kontrollere ballen, og dermed kunne Nwankwo Kanus store sko styre ballen i mål bak en fortvilt målvakt.

- De kaller meg kongen

Dette skjedde for øvrig like etter at Kanu satte en minst like stor sjanse i stolpen.

Nigerianeren og de andre Portsmouth-spillerne hadde også andre gode muligheter, men Cardiff var heller ikke ufarlige. Blant annet fikk de et mål annullert rett før pause.

Mot slutten presset de på for å sikre seg en ny engelsk skalp, men all innsatsen rant ut i gresset - og Pompey er FA-cupmestre for første gang siden 1939.

Etter kampslutt ikledde Kanu seg en caps med påskriften «KING».

- De kaller meg kongen. Jeg måtte levere, og jeg håper jeg gjorde det. Nå må jeg takke Gud, for det var han som gjorde det mulig for meg å score, sier han, ifølge Sportinglife

Kanu ble finalefestens konge

Cardiff-manager Dave Jones holdt hodet høyt hevet tross tapet.

- Det vi gjorde i dag, viser at alle lag kan klare det umulige. Jeg er stolt av spillerne mine, styreformannen og spesielt supporterne. De har vært strålende, så jeg er skuffet over at vi ikke kunne sikre dem seieren, sier han.

<B>JAAAA:</B> Portsmouth-kaptein Sol Campbell løfter det legendariske trofeet i været som bevis på FA-cup-tittelen. Bak står en annen smilende legende, Sir Bobby Robson.
KONG KANU: Matchvinner Nwankwo Kanu ikledde seg og pekte på en caps med på skriften «KING» - konge.