OMRINGET: John Arne Riise var omringet av journalister under det siste pressetreffet foran morgendagens viktige EM-kvalifiseringskamp mot Danmark i Parken. Foto: Erik Berglund
OMRINGET: John Arne Riise var omringet av journalister under det siste pressetreffet foran morgendagens viktige EM-kvalifiseringskamp mot Danmark i Parken. Foto: Erik BerglundVis mer

Kaos da Riise svarte på danskeslakten

Nekter å la seg provosere av danskenes landslagssjef.

KØBENHAVN (Dagbladet): John Arne Riise visste godt hva som ventet på dagens pressemøte i København:

Både danske og norske journalister ville ha hans reaksjon på dobbeltsida i den danske avisa B.T., der han stemples som en «svingdør» og det svakeste punktet i det norske laget.

Det påpekes at Riise har vært direkte involvert i tre av de fire norske baklengsmålene i EM-kvalifiseringen, og at han sliter defensivt én mot én.

- Jeg har ikke lest det. Jeg bryr meg ikke om sånne ting. Men jeg har fått saken gjengitt av en del folk, og kan bare si at det Morten Olsen (Danmarks landslagssjef, journ.anm.) mener er totalt uinteressant for meg, sier Riise.

- Full oversikt over Riises svakheter
Om han selv hadde lest saken ville han trolig sett at det først og fremst er avisa B.T. som mener, og at Morten Olsen strengt tatt bare kommenterer avisas påstander.

Landslagssjefen er imidlertid enig i at Riise har svakheter.

- Vi har full oversikt over hans styrker og svakheter. Særlig det siste, sier Olsen.

Han har trolig fått med seg at både Island, Kypros og Portugal har scoret etter å ha tatt seg fram på sida til John Arne Riise. Fulham-proffen svarer slik på spørsmål om det stemmer at han må ta på seg en del av skylda for tre av fire baklengsmål.

- Når man tenker på at jeg kanskje har hundre involveringer i en kamp, flere enn de aller fleste, må det være lov at to, tre eller fire av dem er dårlige også. Ja, jeg innrømmer lett at jeg kunne gjort det bedre i mange situasjoner, men det er ikke noe jeg kan tenke på nå.

Det skal uansett mer enn litt negativ presseomtale til for å vippe John Arne Riise av pinnen - han har tross alt gjennomgått lang tøffere ting fotballmessig enn å bli hengt ut som Norges svake punkt av en dansk tabloidavis.

- Olsen ville ha meg med på et nordisk landslag
- Herregud, jeg har opplevd så mye i min karriere, sånne ting går ikke innpå meg i det hele tatt. Det kan hende det er et psykisk og taktisk spill, og det bruker jeg en halv kalori på. Og så er jeg ferdig med det.

- Du blir ikke ekstra tent på å vise deg fram etter dette?

- Som sagt, jeg bruker ikke energi på det. Det er totalt uinteressant hva Morten Olsen mener. Jeg har ingenting å forsvare eller bevise, jeg er trygg på meg selv og vet hva jeg har prestert og ikke prestert. Sånt tull gidder jeg ikke å tenke på.

Riise lar seg heller ikke friste til å peke ut Danmarks svake punkt.

- Jeg har alt for mye respekt for dem til å gå ut med sånne ting. Jeg respekterer alle motstandere, og orker ikke å kommentere det spørsmålet.

TRENTE FOR FULLT: John Arne Riise ble testet både som back og kant på dagens trening i Parken. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
TRENTE FOR FULLT: John Arne Riise ble testet både som back og kant på dagens trening i Parken. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Synes du det som står i B.T. er respektløst mot deg?

- I fjor ville han (Morten Olsen) ha meg med på et nordisk landslag, så det varierer fort. Jeg snakket med vår pressesjef Jon Mørland tidligere i dag og visste at dette kom, sier Riise til Dagbladet.

Kan bli venstrekant
Han friskmelder seg selv til slaget i Parken i morgen, men det er ikke sikkert at han spiller venstreback. En mulighet er at Espen Ruud fortsetter i posisjonen han hadde mot Island, og at Riise kommer inn for Jonathan Parr på venstrekanten.

- På trening i dag prøvde vi alle muligheter, men vi har ikke fått noe lag, så jeg kan ikke si sikkert hvor jeg spiller. Jeg er spent på hvordan kroppen reagerer i morgen tidlig, men sånn som det føles i dag spiller jeg. Om det blir back eller kant får sjefen bestemme. Jeg begynner i hvert fall virkelig å glede meg, sier Riise.

Én av tingene danskene har hengt seg opp i, er de lange, norske innkastene. Etter kampen på Ullevaal sa Morten Olsen syrlig at Norge var «gode på innkast og cornere».

- Det var bare der de skapte noe, mente han - til tross for at Erik Huseklepps utlikningsmål kom i åpent spill.

John Arne Riise synes det er flott om Danmark frykter innkastene hans.

- De vet det er en av våre styrker. Vi har ikke scoret så mye på det, men vi skaper mye problemer for motstanderen på den måten.

- Daniel Agger har sagt du ikke holdt på med de lange innkastene da dere spilte sammen i Liverpool?

- He-he, vi gjorde det i starten, men vi slutta med det. Alle lag spiller på sine styrker, og vår styrke er dødballer i form av cornere, frispark og innkast. Da må vi spille på det. Jeg kjenner Agger godt, og vet at han ikke liker det. Derfor håper jeg vi får mange sånne situasjoner i morgen, sier Riise.