Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Cecilia Brækhus i USA

Kaos før Brækhus-kamp

Usikkerhet om interessen for hovedkampen, trenerbytte og TV-sending.

USIKKERHET: Det har vært preget av mye usikkerhet foran den første kampen i USA for Cecilia Brækhus på nesten ti år. Foto: Andreas Lekang
USIKKERHET: Det har vært preget av mye usikkerhet foran den første kampen i USA for Cecilia Brækhus på nesten ti år. Foto: Andreas Lekang Vis mer

(Dagbladet): Det fortoner seg som et kaos rundt Cecilia Brækhus, og det som skulle være hennes glamourøse innledning på USA-turneen.

Kampen mot amerikanske Kali Reis, der Brækhus som vanlig setter alle sine fem titler på spill er bare 11 dager fram i tid.

Flere insidenter har medvirket til at det nå er helt i det blå, om nordmenn i det hele tatt får se kampen.

Viaplay som har vært fast formidler av kampene til Brækhus velger å forholde seg taus og ønsker ikke å kommentere om det blir kamp eller ikke for norske seere.

Usikkerheten dreier seg om kampen, og ikke minst hele stevnet som en salgsvare er verdt å satse på.

Om interessen ved et amputert stevne er stor nok.

Sendetidspunkt i Norge er heller ikke optimalt. Sannsynligvis vil kampen gå rundt klokka fem-seks om morgenen søndag 6. mai.

Alene

Cecilia Brækhus har også fått ny trener kort tid før kampen. Hun har heller ikke et norsk team på plass rundt seg.

Her er et amerikansk boksekaos for ei norsk boksedronning i korte trekk:

Det skulle bli en av de aller største boksehappeningene i verden i 2018. Og Cecilia Brækhus skulle være en del av den. Men så raknet det.

AVLYST: Returkampen mellom Canelo Alvarez (t.v.) og Gennady Golovkin ble avlyst da Alvarezx hadde testet positivt. Foto: NTB Scanpix
AVLYST: Returkampen mellom Canelo Alvarez (t.v.) og Gennady Golovkin ble avlyst da Alvarezx hadde testet positivt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

5. mai skulle verdensmester Gennady Golovkin møte Canelo Alvarez til årets kanskje største boksekamp i T-Mobile Arena i Las Vegas. Men så hadde meksikaneren Alvarez testet positivt to ganger i februar for det forbudte prestasjonsfremmende stoffet Clenbuterol.

Meksikaneren måtte trekke seg fra kampen. Og med ett var årets største boksebegivenhet i USA i fare.

Matchmaker Tom Loeffler i K2-promotions, samarbeidspartner til First Lady Promotion og Cecilia Brækhus forsøkte i all hast å redde det utsolgte stevnet i gigantiske T-Mobile Arena.

Til Carson

Men det lot seg ikke gjøre. Billettene ble refundert. Stevnet ble flyttet ut av Las Vegas og til det mindre StubHub Center i Carson i California. Fordi Gennady Golovkin ønsket en kamp uansett.

Og Golovkin er en mann man lytter til.

Dermed ble alt gjort for at ikke stevnedatoen skulle endres. Golovkin mener sannsynligvis at en kamp før Alvarez igjen blir klar til kampen alle snakker om ville være bra for ham. Alvarez ble avstengt i seks måneder og er klar for kamp igjen til høsten.

ERSTATTEREN: Gennady Golovkin ønsket seg kamp uansett. Og da steppet Vanes Martirosyan inn. Foto: NTB Scanpix
ERSTATTEREN: Gennady Golovkin ønsket seg kamp uansett. Og da steppet Vanes Martirosyan inn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Omtrent uansett hvilken motstander som meldte seg frivillig for Golovkin, så var det interessant. Men det var ikke mange. Lysten til å møte en forberedt verdensmester på et par ukers varsel er ikke det de fleste er ute etter. Risikoen er for stor.

Men Vanes Martirosyan som ikke har vært i ringen siden han tapte enstemmig på poeng i en tittelkamp mot Erislanda Lara 21. mai 2016 var interessert. Og kamp blir det. To år etter at han var i ringen forrige gang.

Mellom verdens beste mellomvekter, og en fyr som i realiteten hadde lagt opp. «Inactive» er statusen på boxrec.com.

Golovkin kunne ha møtt Sergej Derevyansjenko, som er offisiell utfordrer i forbundet IBF, men valgte mye enklere motstand. Resultatet er et enda dårligere pay per view-tilbud.

Interessen og stevnet som en salgsvare hadde fått seg en alvorlig knekk.

Viasat-kommentator og tidligere mesterbokser Thomas Hansvoll skal i utgangspunktet kommentere kampen mellom Cecilia Brækhus og Kali Reis. Men nå vet han ikke om han i det hele tatt skal reise over Atlanteren.

Avventer

- Jeg bare venter og ser. Det er veldig mye usikkerhet som bygger seg opp rundt hele evenementet som er preget av en nødløsning etter at det ikke ble noe av storkampen mellom Golovkin og Alvarez, sier Thomas Hansvoll til Dagbladet.

Han mener at det var veldig mye fram og tilbake vedrørende Brækhus-kampen også.

ENIGE OM KAOS: De to tidligere mesterboskerne og ekspertene Thomas Hansvoll (t.v.) og Roar Petajamaa er enige om at det er litt kaotiske tilstander i forkant av stevnet der Brækhus skal bokse. Foto: John T. Pedersen
ENIGE OM KAOS: De to tidligere mesterboskerne og ekspertene Thomas Hansvoll (t.v.) og Roar Petajamaa er enige om at det er litt kaotiske tilstander i forkant av stevnet der Brækhus skal bokse. Foto: John T. Pedersen Vis mer

- Det kan virke som det ble kastet inn et navn. Men jeg har studert Kali Reis noe nærmere etter at jeg uttalte meg negativt i Dagbladet for noen dager siden. Nå tror jeg faktisk det kan bli en bra kamp ut av det, sier Hansvoll.

Men det er et faktum at det skiller 129 plasser mellom Brækhus og Reis på ratinglista til boxrec.com over verdens beste kvinnelige boksere uansett vektklasse.

Spent på formen

Hansvoll er usikker på interessen etter alt som har skjedd. Men han er også spent på formen til Cecilia Brækhus.

- Den nye treneren Lucia Rijker har hatt kort tid sammen med Brækhus. Det kan slå begge veier. Det kan virke forstyrrende, om Rijker har ideer som hun vil prente inn i sin bokser bare et par uker før kamp. Hun var selv en prima knockoutbokser. Så man vet aldri, sier Hansvoll.

Cecilia Brækhus er enslig norsk i det amerikanske proffboksesirkuset. Hun har ikke med seg et team fra hjemlandet. Nå har også den norske bokseren Ingrid Egner, som tilbrakte tid og trente sammen med Brækhus reist tilbake til Norge.

Hansvoll deler også en viss bekymring over dette.

- Brækhus er vant til å gjøre det meste selv. Men det skal godt gjøres å holde fokuset bare der det skal være, nemlig inn mot kampen. Det er en grunn til at man sier at åtte uker med fokus bare mot kamp og ikke annet er en klassisk oppkjøring, sier Thomas Hansvoll.

- The show must go on, sier bokseekspert Roar Petajamaa. Han kjenner amerikansk proffboksing bedre enn de fleste.

Den tidligere proffbokseren bokset 15 kamper, og bare i Statene. Han vant samtlige.

Han mener at Cecilia Brækhus ikke hadde noe annet valg enn å henge på Golovkin til California.

- En av mange

- Sier Golovkin at han vil ha kamp, så sier alle bare ja til å bli med videre. Ingen takker nei til å bokse på stevnet hans. Og Cecilia Brækhus er bare en av mange i USA.

Han mener også at dette kan fortone seg som komplett kaotisk her i Norge.

- Det kan se ut som amerikanerne har mistet grepet på det, men de sier som min bestefar at ni av ti ganger ordner kaoset seg, sier Petajamaa med et smil.

Han sier dette om det amerikanske markedet:

- Nå ble det en annen setting og en annen scene for Brækhus. Fra en utsolgt arena i Las Vegas til StubHub Center. I utgangspunktet negativt, men det kan også ses på fra en annen vinkel, sier Petajamaa og forklarer:

- Hvis Brækhus viser seg fram på en smashing måte med ei «good looking» og godt merittert tidligere mesterbokser som Lucia Rijker i hjørnet, så er det noe amerikanerne virkelig liker. Da vil det bli snakket om Cecilia Brækhus på en helt annen måte enn nå. Neste kamp vil bli stor. Om Brækhus ser steinbra ut neste lørdag, sier Roar Petajamaa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media