Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Komplett kaos - Mads Kaggestad tror vi får se russerne i OL likevel

Kaos, full forvirring og fryktelig timing

CAS reverserer beslutningen fra IOC. Komplett kaos er den generelle oppfatningen.

FÅR BEHOLDE GULLET: Aleksandr Legkov får likevel beholde gullet han vant i Sotsji-OL i 2014. CAS frikjente torsdag 28 utøvere som hadde anket IOCs avgjørelse. Foto: AP Photo/Charlie Riedel
FÅR BEHOLDE GULLET: Aleksandr Legkov får likevel beholde gullet han vant i Sotsji-OL i 2014. CAS frikjente torsdag 28 utøvere som hadde anket IOCs avgjørelse. Foto: AP Photo/Charlie Riedel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
KAOS: Mads Kaggestad er kritisk til prosessen med de 28 russerne. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
KAOS: Mads Kaggestad er kritisk til prosessen med de 28 russerne. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): CAS besluttet torsdag å ikke utestenge 28 av russerne som i utgangspunktet ble utestengt fra OL av IOC i desember.

Etter at IOCs beslutning ble anket inn til CAS, mener de at det ikke ligger nok bevis til grunn for å utestenge russerne. Mads Kaggestad mener ordet kaos beskriver situasjonen best.

- Det hele har blitt en eneste stor uoversiktlig suppe. Det er kaos for alle involverte, og alle som ser utenfra og inn. Det viser igjen at idretten er maktesløs så lenge det ikke er tilstrekkelige juridiske bevis, noe det ikke er i denne saken.

- Det russiske antidopingsystemet, eller fraværet av det viser hvor lett det er å lure systemet. Russerne vinner uansett, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Neste gang jeg hører en idrettsleder snakker om en ren idrett kommer jeg til å le meg i hjel, fortsetter han.

Får fortsatt ikke delta i OL

IOC besluttet i desember å utestenge Russland som nasjon fra lekene i Pyeongchang. Bare utøvere som oppfyller noen satte krav og blir ansett som rene, får delta. 169 russere har fått OL-invitasjon fra komitéen, og kan delta under nøytralt flagg.

Sånn som ståa er nå er ikke de aktuelle russerne som anket til CAS lenger utestengt fra OL, men heller ikke invitert av IOC.

Men russerne gir seg nok ikke så lett. Påmeldingsfristen til lekene gikk ut sist søndag, og det er dermed grunn til å tro at russerne vil forsøke å få snudd IOCs beslutning.

IOC ser imidlertid ikke ut til å snu. Komitéen var ute like etter CAS-kjennelsen var offentlig og meldte at sanksjonene mot Russland vedvarer, og at de fortsatt ikke er velkomne i Pyeongchang. Kaggestad er overasket over at IOC står på sitt.

- Det er selvfølgelig bra at IOC står på sitt her. Samtidig skal man være forsiktig med å undergrave CAS, som er det øverste juridiske organet i idretten, sier han.

Tror vi får se utøverne i Pyeongchang

Selv om IOC fortsatt står fast på at russerne ikke får delta, tror Kaggestad organisasjonen vil snu.

- Jeg tror IOC kan komme til å snu her. Det er snakk om 28 russere, og i kulissene jobbes det nok mot at vi får se dem i OL. Tidligere president Gorbatsjov sa «det er jo bare idrett» for ikke lenge siden, og det er jo nettopp det det er. Det politiske spillet er viktigere, så derfor tror jeg vi får se Russland i OL til slutt, sier Kaggestad.

Selv om IOC nå skulle velge å stå på sitt, og faktisk utestenge russerne fra OL, har ikke Kaggestad noen tro på at det endrer mye i fremtiden.

- Jeg kan ikke se at dette skal forandre noe. De får relativt små straffer, og ser jo at dette faktisk lønner seg. De har en pragmatisk holdning til doping. Det er en helt annen kultur der borte, forklarer han.

Saken fortsetter under bildet.

- Vet ikke hvem de skal konkurrere mot

Tidligere langrennsløper Fredrik Aukland tenker først og fremst på utøverne som skal gå i Pyeongchang.

- Løperne vet ikke hvem de skal konkurrere mot en gang. De vet heller ikke hvem de skal forholde seg til, og da blir det vanskelig. Er det CAS, eller er det IOC? Det er svært forvirrende for alle involverte, sier han til Dagbladet.

Han er ikke like sikker som Kaggestad på at vi får se de frikjente russerne i Pyeongchang.

- Om vi kommer til å få se russerne til start vet jeg ikke. Det vil bare bli spekulasjoner, fortsetter han.

- Skremmende

Mclaren-rapporten kom på sommeren 2016, og avslørte systematisk og omfattende russisk doping. Den var hovedgrunnen til at IOC gikk til drastiske sanksjoner mot Russland og deres OL-deltakelse. Innholdet i rapporten skremmer Kaggestad.

- Om bare halvparten av det i rapporten stemmer, er det mer enn nok til å utestenge Russland som nasjon fra OL. Den viser hvor systematisk og «gode» de har blitt på å dope seg. Det er rett og slett skremmende, sier den tidligere proffsyklisten.

- Russerne ser at de vinner på dette uansett, gjentar han.

- Anerkjenner ikke problemet

Rune Andersen i Antidoping-Norge mener at timingen på dagens avgjørelse er håpløs. Om Russland ikke får på plass et grunnleggende antidopingsystem som fungerer, bør de forbli utestengt fra internasjonal idrett, mener han

- En slik beslutning så tett opp mot lekene er uheldig. Det skaper uro for alle involverte, sier Andersen til Dagbladet torsdag.

Han mener det er et grunnleggende problem i russisk idrett med doping. Et oppegående system må på plass før noe kan skje.

- Her vå vi se nøye på hva som har skjedd, for det er helt klart uholdbart.

- Russerne anerkjenner ikke dopingen som et problem, og det er her det må gjøres noe. Fraværet av et holdbart og oppegående system gjør at de bør forbli utestengt fra idretten, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!