Kaos: - Hentet av helikopter

Det oppsto kaos i Buenos Aires da folket skulle hylle Lionel Messi og de andre VM-heltene. Spillerne måtte forlate bussen og hentes av helikopter. Flere supportere skal være skadet.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

HOPPER: Det ble kaos da Lionel Messi og resten av VM-heltene skulle feires av det argentinske folk i Buenos Aires. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Anslagsvis fire millioner mennesker var ute i gatene for å få et glimt av Messi og VM-trofeet. Den åpne bussen måtte endre rute fordi den ikke greide å komme fram, og det førte til ytterligere tumulter. Til slutt forlot spillerne bussen og gikk om bord i helikoptre som fløy dem vekk fra kaoset.

- Verdensmestrene flyr over paraderuten i helikoptre fordi det ble umulig å fortsette på bakken som følge av eksplosjonen av allmenn glede, tvitret Gabriela Cerruti, som er talskvinne for presidentembetet.

BUENOS AIRES: Det var et massivt folkehav i den argentinske hovedstaden. Foto: AFP
BUENOS AIRES: Det var et massivt folkehav i den argentinske hovedstaden. Foto: AFP Vis mer

En video som sirkulerer på sosiale medier fra jubelscenene i den argentinske hovedstaden viser at en person hopper fra ei bru til en buss, og deretter mister balansen og faller ned fra toppen av bussen. Den aktuelle bussen er spillerbussen som landslagsspillerne kjørte rundt i. Dette rapportere blant annet avisa Clarin.

Se video i toppen av saken!

Også flere søramerikanske medier skriver seint tirsdag kveld at 31 personer skal være skadet, hvorav 16 av de er fraktet til sykehus.

Kaos i gatene

Ifølge argentinske medier har tog til hovedstaden vært overfylt tirsdag, og man ble nødt til å stenge både tog- og T-banestasjoner på grunn av de store folkemengdene. Mobilnettverkene fikk også problemer med å tåle belastningen. Det anslås at minst fire millioner mennesker var ute i gatene.

GOD STEMNING: Det hevdes at flere millioner har tok ut til gatene for å feire VM-gullet. Foto: AFP
GOD STEMNING: Det hevdes at flere millioner har tok ut til gatene for å feire VM-gullet. Foto: AFP Vis mer

Det ble tidlig kaotiske tilstander rundt bussen, som også hadde en hale av motorsykler og andre tohjulinger. Noen prøvde også å holde følge med bussen til fots.

Sov med trofeet

Ettersom bussen måtte endre rute, fløy ryktene om at folk ventet på feil sted, og det førte til at mange prøvde å ta seg til andre steder. De store folkemengdene som ventet ved Obelisken fikk ikke se annet enn helikoptre som fløy høyt over dem.

HENTET: De argentinske landslagsspillerne. Foto: AFP
HENTET: De argentinske landslagsspillerne. Foto: AFP Vis mer

Spillerne ble hyllet av titusener allerede da de landet i Argentina ti over halv tre natt til tirsdag. Mange hadde møtt opp på flyplassen eller stilt seg langs veien spillerbussen kjørte til Argentinas fotballforbunds treningsanlegg.

Der tilbrakte spillerne og støtteapparatet natta. Messi la på Instagram ut et bilde der han sover med pokalen. Det var tirsdag «likt» over 30 millioner ganger.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer