GOD ATMOSFÆRE: Glem stemningen på Old Trafford i Manchester. Den når ikke Zakopane til knærne. Foto: Tore Ulrik Bratland
GOD ATMOSFÆRE: Glem stemningen på Old Trafford i Manchester. Den når ikke Zakopane til knærne. Foto: Tore Ulrik BratlandVis mer

Kaos rundt hopperne: - Folk er gale

En gang snakket alle om Holmenkollen. Med rette. I dag overgår ingen hoppbakker Zakopane i Polen. - Råest i sirkuset, sier trener Alexander Stöckl.

Lørdag og søndag arrangeres det verdenscup i hoppbakken med det elegante navnet Wielka Krokiew. Igjen går polakkene til bakken som om det er andakt i kirka. Eller en cupfinale. Eller en rockekonsert med superstjerner i aksjon.

Fellesnevneren er enorme forventninger og følelsen av at skihopping er det største og viktigste på jord.

- Det er et eventyr. Hvis du skal på ett hopprenn i livet, så er det i Zakopane, sier den pensjonerte NRK-kommentatoren, Arne Scheie, til Dagbladet.

- Folk er helt gale. Dette er det råeste stedet i sirkuset, forteller Norges hovedtrener, Alexander Stöckl.

Rekord

Holmenkollen har gitt Norge mye reklame. I flere år tok TV-bildene av et stappfullt anlegg verden med storm. I tillegg fikk du helikopterbilder av Oslo i bakgrunnen. Det var nasjonalromantikk i bøtter og spann.

STINN BRAKKE: Kapasiteten i bakken er 23 000 tilskuere. Men også utenfor står det mange tusen mennesker. Foto: Tore Ulrik Bratland
STINN BRAKKE: Kapasiteten i bakken er 23 000 tilskuere. Men også utenfor står det mange tusen mennesker. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Under OL i 1952 omkranset 120 000 tilskuere bakken. Dette er fortsatt rekord. Og de siste åra har tendensen vært nedslående: Under det tradisjonelle hopprennet hvert år, har store tribuneseksjoner stått tomme.

I 2012 tippet det over for den nasjonalromantiske sportssjefen, Clas Brede Bråthen:

- Alt. Alt mangler! Jeg har aldri opplevd så glisne tribuner i Holmenkollen, tordnet han. Den gang kom det mellom 10 000 og 12 000 tilskuere til rennet.

Ikke nok med det: De siste åra har stemningen vært reddet av polakker. Det er en kjent sak at mange av dem bor i Norge. Men folk reiser også fra Polen for å støtte Kamil Stoch, Piotr Zyla, Dawid Kubacki og de andre polske utøverne.

To ganger hvert år arrangeres det verdenscup i Polen: I Wisla og Zakopane. Men det er Zakopane som er hoppmekkaet. Fredag kveld var det kvalifisering som Johann André Forfang vant. Lørdag var det lagkonkurranse, der Norge endte på åttendeplass. Søndag er det individuelt renn.

Alt er utsolgt. For to år siden opplyste rennets pressesjef, Stawomir Rykowski, at kapasiteten i bakken er 23 000 tilskuere. I området utenfor befinner det seg kanskje mellom 10 000 og 15 000 mennesker. Her er det haugevis av salgsboder. Drømmer du om en pute med et bilde av Kamil Stoch på, er dette stedet.

Størst av alt

- Det er i Zakopane at du forstår at hopp er den største vinteridretten i Mellom-Europa, erklærer Scheie.

Byen ligger sør i Polen, ved foten av Tatra-fjellene. For å komme dit, flyr du til Kraków. Zakopane er Polens vinterhovedstad med 30 000 innbyggere.

HEKSEGRYTE: Folk står som sild i tønne i hoppbakken i Zakopane. Foto: Tore Ulrik Bratland
HEKSEGRYTE: Folk står som sild i tønne i hoppbakken i Zakopane. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Under verdenscuphelga koker det på alle gatehjørner.

- Når vi kommer med buss til hotellet, står det alltid 150–200 mennesker og venter på oss. Du blir behandlet som en rockestjerne. Folk ønsker selfies og autografer. Det er helt vilt, forteller en meget entusiastisk Stöckl.

- Zakopane er det Holmenkollen var. Du merker det på polakkene: De er veldig stolte av utøverne sine. Går du gjennom byen, blir du stoppet hele tida. Vi som idrett må bare være takknemlig for at det finnes sånne fans.

Vant Hoppuka

Galskapen startet med Adam Malysz i 2001. Han var den første polakken noen gang som vant Hoppuka i Tyskland og Østerrike. Da verdenscupen kom til Zakopane året etter, var stemningen vill og ekstatisk.

Til Dagbladet forteller den polske sportsjournalisten Pawel Wilkowicz:

- Natta før rennet tok rundt 10 000 mennesker seg inn i bakken. De hadde ikke billetter og ville sikre seg en plass. Da folk med billetter kom neste dag, var det umulig å flytte på dem som var der. Til sammen var det rundt 100 000 tilskuere på rennet. Det var ganske risikabelt.

FOLKEHAV: Rekorden i Holmenkollen er 120 000 tilskuere. Rekorden ble satt under OL i 1952. Foto: NTB scanpix
FOLKEHAV: Rekorden i Holmenkollen er 120 000 tilskuere. Rekorden ble satt under OL i 1952. Foto: NTB scanpix Vis mer

Malysz la opp i 2011. De siste åra har Kamil Stoch vært Polens ener, men han har aldri oppnådd populariteten til Malysz.

I Zakopane kan det likevel gå heftig for seg. For et par år siden var Dagbladet selv vitne til hvordan et knippe «polske biffer» måtte holde hysteriske fans unna Stoch. Bare det å ta på en hopper, sender elektriske ilinger gjennom kroppen.

Variabel sesong

Nordmennene ankom Zakopane fredag. Trener Alexander Stöckl - som har vært i den polske byen flere ganger - tar en hvilehelg i Oslo, mens laget ledes av assistent Magnus Brevig.

Sesongen har vært variabel. Johann André Forfang er Norges beste i verdenscupen med åttendeplass. Japaneren Ryoyu Kobayashi leder, mens Kamil Stoch og Piotr Zyla jager bak.

Spørsmålet er hva nordmennene kan få til i Zakopane:

- Søndag fikk vi en opptur i Val di Fiemme med fire utøvere blant de 13 beste. Robert Johansson kom på fjerdeplass. Jeg håper han eller noen andre tar det siste steget opp på pallen, sier Stöckl.

For ordens skyld: Norge ble disket i lagkonkurransen lørdag.