VM i Qatar

Kaos utenfor VM-stadion: - Ikke trygt

Ikke trygt i det hele tatt, rapporterer journalist som er utenfor stadion.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

FARLIG SITUASJON: Det oppstår fullstendig kaos utenfor en stadion i Qatar da flere fans prøver å ta seg inn uten billett. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Mens Marokko og Spania tok avspark på Al Rayyan stadion herjet det et kaos utenfor stadionportene. Flere supportere prøvde å komme seg inn, og det oppsto trengsel.

Det melder Daily Mail-journalist Kathryn Batte på Twitter.

- Sikkerhetsvaktene presser tilbake supporterne som forsøker å komme inn for å se kampen mellom Marokko og Spania. Dette er ikke trygt i det hele tatt, skriver hun.

ANGRIPER: Denne videoen viser den tidligere fotballspilleren og president for det kamerunske fotballforbundet Samuel Eto'o gå til angrep på en mann utenfor stadion i Qatar. Video: Twitter. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- En sikkerhetsvakt sa nettopp til meg at det er fordi supporterne ikke har billetter, men noen roper at de har det. Veldig uklart, fortsetter hun.

Journalisten skriver ute i andre omgang av kampen at det fortsatt er store mengder supportere som ikke har sluppet inn.

- Etter en rolig periode bryter det ut igjen. Flere slåsskamper mellom sikkerhetsvakter og supportere starter etter at en politimann faller ned fra hesten sin, rapporterer hun.

Også Independents Miguel Delaney har delt bilder som viser store folkemengder utenfor stadion.

Marokko er et av landene som har mange supportere som har reist til Qatar. De har markert seg på tribunen med høylytt støtte til eget lag som har overrasket med å gå til åttendedelsfinale.

Marokko og Spania spiller i skrivende stund den åttedelsfinalen i fotball-VM i Education City. Den som går seirende ut møter vinneren av åttendedelsfinalen mellom Portugal og Sveits, som spilles 20.00.

Kampen kan du følge live her!

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer