Kjetil Rekdal:

Kaosdøgnet i Start

Torsdag kunngjorde Start at de har opprettet personalsak mot hovedtrener Kjetil Rekdal. Opptakten til de kommende samtalene mellom klubb og trener har vært heldramatisk.

PERSONALSAK: Torsdag ble det kunngjort at Start har opprettet personalsak mot sin hovedtrener Kjetil Rekdal. Foto: Sondre Transeth / Dagbladet
PERSONALSAK: Torsdag ble det kunngjort at Start har opprettet personalsak mot sin hovedtrener Kjetil Rekdal. Foto: Sondre Transeth / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha ledet en Start-trening onsdag, innrømmet Kjetil Rekdal overfor Fædrelandsvennen at han «gledet seg helt enormt» til seriestart. Under ett døgn seinere slo nyheten om at Start har opprettet personalsak mot ham ned som «lyn fra klar himmel».

Daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, sier at Kjetil Rekdal skal i drøftelsesmøte med Start fredag. Før møtet har situasjonen vært helspent.

På den ene siden sier styreleder i Start, Monica B. Grimstad, at styret er enige om at å opprette personalsak mot Rekdal er både viktig og riktig. På den andre siden beskylder Rekdals advokat klubben for å håndtere saken på en uryddig måte.

Dette vet vi om hendelsesforløpet foreløpig:

  • Onsdag ledet Kjetil Rekdal en trening med Start.
  • Seint onsdag kveld ble det avholdt et styremøte hvor situasjonen rundt Rekdal ble drøftet.
  • Torsdag formiddag hadde Rekdal en samtale med arbeidende styreleder i «Start En Drøm», Christopher Langeland, som ledet til at Start valgte å opprette personalsak.
  • Like etter ble Joey Hardarson og Andreas Jensen informert om at de vil lede laget i tiden framover, mens personalsaken pågår.
AVGJØRELSEN: Styreleder i IK Start, Monica B. Grimstad, forteller at de tok avgjørelsen om å opprette personalsak mot Rekdal etter en samtale mellom ham og arbeidende styreleder i «Start En Drøm», Christopher Langeland. FOTO: NTB Scanpix
AVGJØRELSEN: Styreleder i IK Start, Monica B. Grimstad, forteller at de tok avgjørelsen om å opprette personalsak mot Rekdal etter en samtale mellom ham og arbeidende styreleder i «Start En Drøm», Christopher Langeland. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ukjent innhold

Start ønsker ikke å gå nærmere inn på hva personalsaken dreier seg om, men overfor Dagbladet avslører Grimstad noen detaljer.

- Avgjørelsen om å opprette personalsak ble tatt etter et møte med Kjetil Rekdal torsdag formiddag. Bakgrunnen til at vi nå har gjort dette, er summen av flere enkeltstående hendelser, sier Grimstad.

Rekdals advokat, Erik Flågan, hevder at de ikke vet innholdet i personalsaken, mens daglig leder i Trenerforeningen, Teddy Moen, forteller til Dagbladet at Rekdal har fått en begrunnelse for hvorfor de har opprettet en personalsak mot ham. Dette skal Moen ha blitt orientert om i en samtale med Rekdal torsdag formiddag.

Rekdal uttaler at beskjeden om at han fritas fra sine oppgaver som hovedtrener kommer som «lyn fra klar himmel». Han hevder at beskjeden kom «uten noen forutgående prosess, verken skriftlig eller muntlig forvarsel».

- Jeg er lei meg for at klubbens håndtering to dager før seriestart har satt spillere, fans og alle som er glade i Start i en uholdbar og svært beklagelig situasjon, sier Rekdal.

KRITISK: Daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, er svært kritisk til Starts håndtering av personalsaken mot Kjetil Rekdal. Foto: NTB Scanpix
KRITISK: Daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, Teddy Moen, er svært kritisk til Starts håndtering av personalsaken mot Kjetil Rekdal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidspunktet

Start er for tiden opptatt med sine forberedelser til sesongåpningen mot Ålesund på lørdag. Styreleder Grimstad innrømmer at det ikke er et ideelt tidspunkt å frita en hovedtreneren fra sine oppgaver på.

- Jeg er sikker på at alle forstår at det ikke finnes noe passende tidspunkt for å opprette en personalsak som involverer en såpass profilert klubb som Start og en såpass profilert trener som Rekdal. Styret er veldig trygge på at det er riktig og viktig å gjøre det nå. Vi er enige om at tidspunktet ikke passer, men det hadde det ikke gjort midt i vårsesongen heller, sier Grimstad.

Teddy Moen i Trenerforeningen mener at tidspunktet for å opprette personalsak, er noe av det som gjør denne saken veldig spesiell.

- Først og fremst er det sjelden at vi ser at en hovedtrener blir suspendert. Han har ikke blitt enig med klubben om å fratre sin stilling, og han har heller ikke blitt bedt om å gå av.

- For det andre er det en veldig spesiell timing. Det er to dager til serieåpningen, og mange vil nok si at det er et veldig uheldig tidspunkt.

Kritisk til håndteringen

I likhet med advokat Flågan, er Moen kritisk til at Start valgte å sende ut en pressemelding om at de har opprettet personalsak mot Rekdal, uten å opplyse noe mer om hva saken dreier seg om.

Først og fremst mener han at en slik sak burde blitt håndtert internt i klubben, og frykter at det skader Rekdals muligheter for å kunne komme tilbake i jobb. Han er også kritisk til at håndteringen gir rom for spekulasjoner.

- Jeg er sikker på at alle forstår hvilken belastning dette er for Kjetil, og ikke minst for hans nærmeste. Når klubben velger å sende ut en pressemelding hvor de ikke går nærmere inn på hva personalsaken dreier seg om, er det klart at Kjetil hadde behov for å kontakte sine nærmeste slik at de slipper å forholde seg til aviser og spekulasjoner, sier Moen.

FRITATT: Start har opprettet sak mot Kjetil Rekdal. 50-åringen er fritatt fra sine oppgaver som hovedtrener i klubben. Video: NRK Vis mer

- Full forståelse

Styreleder Monica B. Grimstad forsikrer om at de vil behandle alle parter i denne saken med respekt.

- I en slik personalsak er vi veldig opptatt av å behandle alle de involverte med respekt, og kommer ikke til å komme med en konklusjon i saken før alle parter har fått muligheten til å uttale seg, sier Grimstad.

Grimstad sier at å opprette en personalsak mot sin egen hovedtrener er såpass alvorlig at det var naturlig å drøfte det med styremedlemmene.

- Vi har forståelse for at dette er utrolig belastende for Kjetil Rekdal.

Styrelederen forteller videre at det nye trenerapparatet og spillerne gjennomfører forberedelsene som planlagt, og at de gleder seg til seriestart. I løpet av den kommende tiden skal de også ha samtaler med Rekdal.

- Vi skal selvfølgelig ha samtaler med Rekdal. Det finnes ganske klare retningslinjer i arbeidsmiljøloven for hvordan slike saker skal håndteres, og de vil vi selvfølgelig følge, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer