Kaoset: Advarer

Rosenborg-trener Åge Hareide mener fotballen må passe seg og ikke be om særfordeler. Norges Fotballforbund bekrefter at de jobber med å stille lag mot Østerrike, men røper utfordringer.

ROSENBORG-TRENER: Åge Hareide. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
ROSENBORG-TRENER: Åge Hareide. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer
Publisert

Rosenborg-trener Åge Hareide (67) forstår at helsemyndighetene stoppet landslaget fra å dra til Romania. Kampen i Nations League skulle vært spilt klokka 20.45 søndag kveld, men er avlyst.

- Faktisk er det sånn at jeg tror vi er i en posisjon der vi må passe på at fotballen ikke mister «goodwill» i samfunnet, sier Hareide til Dagbladet.

TRØBBEL: Martin Ødegaard på vei ut av hotellet i Oslo lørdag. Seinere måtte han og lagkameratene dra tilbake fra Gardermoen. Foran - landslagslagets mediesjef, Svein Graff. Foto: Vidar Ruud / NTB
TRØBBEL: Martin Ødegaard på vei ut av hotellet i Oslo lørdag. Seinere måtte han og lagkameratene dra tilbake fra Gardermoen. Foran - landslagslagets mediesjef, Svein Graff. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Vi har fått mye «goodwill» ved at vi får spille kamper. Vi har fått spesielle avtaler med stat og Folkehelseinstituttet. Når de er såpass strenge ellers i landet - og har en regel - så tror jeg fotballen tjener på å følge reglene.

Hareide fortsetter:

- Når smitten har vært i laget, må fotballen forholde seg til de samme reglene som ellers i samfunnet.

Den positive coronatesten til visekaptein Omar Elabdellaoui (28) har kastet Norge ut i kaos. Hva som blir straffen fra UEFA - for ikke å dukke opp til kampen i Bucuresti - er det ingen som vet.

TOPPMANN I DANMARK: Åge Hareide var dansk landslagstrener fra 2015 til 2020. Foto: NTB
TOPPMANN I DANMARK: Åge Hareide var dansk landslagstrener fra 2015 til 2020. Foto: NTB Vis mer

Nå forsøker Norges Fotballforbund å stable et lag på beina av utenlandsproffer. Tidligere Danmark-trener Hareide forstår at NFF prøver på dette:

- Det er for å unngå å bli straffet av UEFA. Vi gjorde det i Danmark for et par år siden. Vi stilte med et amatørlag mot Slovakia.

Privatlandskampen Hareide sikter til ble spilt 5. september 2018. Danmark tapte 3-0 og brukte futsalspillere og amatører fra nivå tre og fire. Årsaken var at lagets stjerner var i strid om kommersielle rettigheter og ville ha mer kontroll over egne sponsorer.

- De som eventuelt vil spille kampen mot Østerrike har ikke vært i kontakt med noen smittede.

- Men, fortsetter Hareide:

- Vi må passe på at fotballen ikke skal ha alle mulige særfordeler. Sånn skal det ikke være. Vi må ha disiplin som resten av samfunnet for å komme oss gjennom dette.

Nils Fisketjønn - konkurransedirektør i forbundet - bekrefter overfor Dagbladet at det jobbes med å gjennomføre kampen mot Østerrike onsdag. Norge kan fortsatt være i posisjon til å vinne Nations League, selv uten oppmøtet mot Romania.

Spørsmålet er hva som eventuelt blir straffen fra UEFA for fraværet i Bucuresti. Blir det poengtrekk kan ikke laget vinne gruppa.

- Det er satt i gang en prosess for å se om det er mulig, sier Fisketjønn om Østerrike-kampen.

- Hva er utfordringen?

- Blant annet å få på plass nødvendige tester i henhold til protokollen. Det er noe som vurderes nå.

- Når må dere ha alle formaliteter på plass?

- Det er ikke satt noen deadline ennå. Men jo lenger det går utover mandagen, jo vanskeligere blir dette å få til i praksis.

KONKURRANSEDIREKTØR: Nils Fisketjønn. Foto: Lise Åserud / NTB
KONKURRANSEDIREKTØR: Nils Fisketjønn. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Men dere ønsker å stable et lag på beina?

- Vi sjekker muligheten om det i det hele tatt er mulig. Ja, det gjør vi.

- Er du optimistisk?

- Jeg tror ikke jeg skal uttrykke verken plusser eller minuser. Jeg kan ikke uttrykke hvor vi står i prosessen.

- Hva er grunnen til at dere ønsker å gjennomføre kampen?

- Grunnen er at vi har forpliktet oss i forhold til UEFA i en konkurranse. Det er flere aktører her. Det er et lag som skal møtes, det er et antall kamper som skal leveres - og det er noen som har kjøpt rettighetene til dette. Det er et forsøk på å fullføre våre forpliktelser.

- Men dere har ikke satt en deadline?

- Nei, vi kommer til å jobbe med dette fram til vi har en konklusjon.

Hvis Norge stiller lag, vi dette være klart svekket. Til Dagbladet sier tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen:

- Det sier seg selv at sjansene i denne kampen er mindre når antatt dårligere spillere starter. Men det er en nødløsning. Det er ikke så mye mer å si enn det.

ROSENBORG-LEGENDE: Nils Arne Eggen. Foto: Lise Åserud / NTB
ROSENBORG-LEGENDE: Nils Arne Eggen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

- Hvordan reagerte du på at laget ikke fikk dra fra Gardermoen lørdag?

- Det vil jeg ikke uttale meg om. Men forbundet skal ha ros for at de gjorde det beste ut av en veldig vanskelig situasjon. Nå prøver de å skaffe seg poeng, selv om det blir vanskeligere.

Heller ikke tidligere Rosenborg-spiller Jan Ivar «Mini» Jakobsen er optimist med tanke på en mulig seier over Østerrike.

- Hvis forbundet bestemmer seg for å samle en gjeng gutter, tror jeg det blir veldig vanskelig. Selv om det er brukbare fotballspillere, tror jeg ikke det er godt nok til seier. Men jeg har vært med på mirakler selv, borte mot AC Milan og Borussia Dortmund - og også det norske landslaget.

- Men, sier «Mini»:

- Jeg setter ikke pengene på borteseier.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer