Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kaostilstander da Carlsen tabbet seg ut: - Jeg tror Magnus har gjort en enorm feil

Slik opplevdes dramaet i Sotsji.

TABBET SEG UT: Magnus Carlsen sjokkerte en hel sjakkverden med sitt 26. trekk i dagens parti. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TABBET SEG UT: Magnus Carlsen sjokkerte en hel sjakkverden med sitt 26. trekk i dagens parti. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI (Dagbladet): Sotsji var i sjokk etter Magnus Carlsens tabbe i partiet mot Vishy Anand. Nordmannen hadde fått starten han ønsket seg. Det gjensto bare å fullføre jobben. Med rett mengde konsentrasjon og god nok presisjon, ville Anand få det tøft med å berge remis.

Svært tøft.

I alle fall trodde mange det. Det vil si helt til det 26. trekket. For da skjedde det noe. Noe dramatisk. Carlsen gjorde en grov og uvanlig feil. Journalister, støttespillere og tilskuere forsto først ikke engang hva som hadde skjedd. Folk var lamslått.

Noen spurte seg om det i det hele tatt var en tabbe, for det kunne vel ikke være mulig? Det var kanskje bare disse råsterke sjakkcomputerne som hadde hengt seg opp?

- Jeg vet ikke

Ingen turte å konkludere. Ikke umiddelbart.

Manager Espen Agdestein satt inne på presserommet og fulgte internettsendingene med norske journalister. Plutselig så han på meg og måpet.

- Hva har skjedd, Espen?

- Jeg vet ikke. Jeg vet ikke. Jeg tror Magnus har gjort en enorm feil, svarte Agdestein.

Lydene fra de mange tastaturene ble flere og flere og høyere og høyere. Det var en samlet sjakkpresse som febrilsk jobbet med å få bekreftet at computerne faktisk hadde rett, at det var Carlsen som hadde tabbet seg ut.

Anands bom

20 sekunder senere var det ikke lenger noen tvil. Carlsens overtak var borte. Han lå an til å tape. Og det ville sannsynligvis koste ham VM-tittelen.

På Twitter florerte meldingene. Meldinger som bar preg av et kollektivt sjakksjokk, som ikke ble mindre drøye halvminuttet senere.

For da var det Anands tur.

Inderen. 44-åringen. «Tigeren fra Chennai.»

Han skulle straffe Carlsen, angripe nordmannens konge, knuse både ham og hans drøm om å forsvare VM-tittelen. Men så skjedde det - igjen. Det var nok en tabbe.

Anand misset. Han blinkset. Han fikk ikke med seg hvilken brøler Carlsen hadde gjort. Istendenfor misbrukte han muligheten. Han kastet den bort. Og med det var Carlsens overtak gjenopprettet. Mini-marerittet hans var over. Drømmen var igjen i aller høyeste grad i live.

- Skrekkslagen

Så fort skjedde det, det historiske øyeblikket, og så fort var det over.

- Jeg ble skrekkslagen. Først reagerte jeg med vantro. Så skjønte jeg at det var reelt, sa Agdestein noen få minutter etterpå.

Halvannen time senere kom Carlsen selv hoderystende inn til pressekonferansen. Han hadde vunnet, men var ikke fornøyd. Han hadde sluppet billig unna. Han hadde vært heldig. Og han visste det godt.

- Det er en følelse av komplett panikk. Noen ganger er man utrolig heldig og slipper unna med det. Jeg vet ikke hva sjansen for det er. De aller fleste gangene blir man alvorlig straffet. Det var et øyeblikk som kunne kostet meg dyrt, sa Carlsen.

- Avgjørende øyeblikk

Men det kostet ham ingenting. Det var Anand som til slutt måtte betale prisen. Og med det er Carlsen tilbake i ledelsen.

En ledelse som gjør at den erfarne El Pais-journalisten Leontxo Garcia tror at han i praksis har sikret seg seieren i VM-kampen.

- Hvis Anand skal komme tilbake, må han klare å hente seg inn rent psykisk. Det er nøkkelen, men det vil bli veldig vanskelig for ham, sier Garcia til Dagbladet.

- Tror du han klarer det?

- Jeg vil si det er usannsynlig.

- Hva tenkte du da du først så tabben fra Carlsen og så Anands?

- Jeg tenkte at jeg nettopp hadde sett øyeblikket som avgjorde VM-kampen.

VAR BEKYMRET: Espen Agdestein fryktet at Carlsen hadde tapt kampen etter det 26. trekket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VAR BEKYMRET: Espen Agdestein fryktet at Carlsen hadde tapt kampen etter det 26. trekket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media