Kaostilstander under sjakk-valget: - Folk skriker. Det er vanskelig å beskrive

FIDE-presidenten skal ha forsøkt å sikre seg rettighetene til Carlsens VM-match gjennom korrupsjon.

OPPRØRT: Delegaten fra det ivorianske sjakkforbundet, Essoh Assis, nektet å gi fra seg mikrofonen. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
OPPRØRT: Delegaten fra det ivorianske sjakkforbundet, Essoh Assis, nektet å gi fra seg mikrofonen. Foto: Joachim Baardsen / DagbladetVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Det tok cirka tre timer før presidentvalget i Det internasjonale sjakkforundet (FIDE) tok fullstendig fyr. Da reiste den britiske sjakkspilleren og -kommentatoren Nigel Short seg og konfronterte sittende president Kirsan Iljumzjinov med konkrete korrupsjonsanklager.

- FIDE-presidenten har uttalt at korrupsjon innenfor sport er et alvorlig problem og at det må adresseres med nulltoleranse. Dessverre har FIDE-presidenten vært mindre åpen rundt spørsmål om bestikkelser og korrupsjonsanklager som dreier seg om han selv, sa Short, mens han holdt et dokument i hånda.

- Det virker å være en avtale som Iljumzjinov har underskrevet selv. Det er en plan om å fylle både hans og daværende president i det engelske sjakkforbundet, Andrew Paulson, sine lommer med penger. Iljumzjinovs underskrift og initialer viser på arket. Mitt spørsmål til presidenten er: Har Iljumzjinov signert dette dokumentet?

- Ville sikre seg VM-rettighetene Svaret briten fikk i retur, var alt annet enn overbevisende, forteller den anerkjente, nederlandske sjakkjournalisten Dirk Jan ten Geuzendam.

- Iljumzjinov mente det bare var en forespørsel han hadde mottatt, ikke et dokument. Samtidig innrømmet han å ha signert det. Hvorfor skulle han gjøre det, hvis det kun var en forespørsel, sier ten Geuzendam til Dagbladet.

Det omtalte dokumentet skulle angivelig sikre Iljumzjinov, personlig, 51 prosent av selskapet Agon Enterprises, som skulle få rettighetene til den planlagte VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand i november.

- Du kan se at folk er veldig sinte. Det er helt tydelig at det er mye som ikke er rettferdig her. Ting gir ikke mening. Folk skriker. Jeg synes det er vanskelig å beskrive, men det er liksom kampene mellom de to kandidatene som finner sted her nå, sier Peter Doggers, grunnleggeren av et av verdens største sjakknettsteder, Chessvibes.com, til Dagbladet.

I harnisk Det toppet seg da delegatet fra det ivorianske sjakkforbundet tok ordet like etter Short. Han ble nektet å stille flere spørsmål, ettersom FIDE-ledelsen mente Short hadde brukt opp all den tilmålte tiden som var satt av til formålet.

- Jeg nekter å gi fra meg mikrofonen. Jeg har reist helt fra Afrika til Tromsø. Vi er en like viktig del av FIDE som noen andre. Jeg har rett til å få svar på mine spørsmål, sa Essoh Essis.


Akkurat i det sikkerhetsvaktene var på vei for å eskortere mannen ut, lovet Iljumzjinov at han skulle få et skriftlig svar i etterkant. Like etterpå forlot likevel Essis lokalet.

Skal avgjøres Det var rundt ti over ni den 85. generalforsamlingen til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) startet. Øverst på agendaen i det tettpakkede auditoriumet på Universitet i Tromsø sto valget av ny president.

De svært omstridte kandidatene, sittende president Iljumzjinov (52) og utfordrer Garry Kasaprov (51), hadde en årelang valgkamp preget av korrupsjonsbeskyldninger, trusler og annen skittkasting bak seg.

Nå var tiden kommet for å avgjøre hvem som skulle vinne den prestisjefylte maktkampen.

Forventet sirkus-tilstander Det var knyttet stor spenning til hvordan prosessen ville forløpe. I forkant forventet flere sirkus-lignende tilstander, noe som var tilfellet da Iljumzjinov vant over Anatolij Karpov i russiske Khanty-Mansijsk for fire år siden.

Om det ikke var et fullkomment sirkus til å begynne med, bar den første halvannen timen preg av en anspent stemning.

Umiddelbart etter at forsamlingen var satt, tok presidenten i det filipinske sjakkforbundet ordet. Oppreist, med mikrofonen i hånden, stilte Pichay Prospero gjentatte spørsmål til hvordan forhåndsstemmer «skaffet ved bruk av trusler» (fra Iljumzjinov-leiren) kunne være gjeldende.

Flere kontroverser Valgkomitéens formann, Margaret Murphy, ville imidlertid ikke svare direkte på beskyldningene. I stedet for viste hun bare til regelverket som ble vedtatt av generalforsamlignen i 2012.

- Jeg har gitt deg forklaringen på forhåndsstemmer tre ganger. Beklager, vi må videre, sa Murphy.

Like etter fortsatte kontroversene. Da tok delegatet fra det ivorianske forbundet opp den svært betente saken hvor representanten fra Gabon, blant flere andre, plutselig og uventet ble erstattet av FIDE med Iljumzjinov-sympatisører for kort tid siden.

BESKYLDES FOR KORRUPSJON: Vladimir Putin-vennen Kirsan Iljumzjinov fikk rettet konkrete korrupsjonsanklager rundt seg under dagens presidentvalg. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
BESKYLDES FOR KORRUPSJON: Vladimir Putin-vennen Kirsan Iljumzjinov fikk rettet konkrete korrupsjonsanklager rundt seg under dagens presidentvalg. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer

- Hvordan kom valgkomitéen til den avgjørelsen? Gabons president sitter her i dag. Han er blitt ranet, tordnet Essoh Essis.

- Jeg synes ikke dette er sted eller tid for å diskutere det. Det har blitt stemt og valgt over tidligere, responderte valgkomitéens formann.

- Stem på Kasparov! Den ivorianske delegaten slo seg imidlertid ikke til ro med svaret. Til slutt endte det med at Iljumzjinov selv tok ordet og sa følgende:

- Jeg forstår at dette er et moralsk spørsmål. Derfor oppfordrer jeg delegaten fra Gabon om å vennligst gi sin stemme til Kasparov. Vis den åpenlyst, så er dette løst. Takk! sa Iljumzjinov til applaus fra salen.

Utfordrer Kasparov var derimot ikke blant de som lot seg imponere av Vladimir Putin-vennens utspill.

- Iljumzjinov, du har sagt at du ikke har mulighet til å påvirke valgprosessen. Nå var det akkurat det du forsøkte å gjøre. Greit, Gabon stemmer gjerne på meg, men det betyr ikke at jeg vet hvordan delegaten fra Uganda, som fikk Gabons opprinnelig plass, stemmer.

Måtte presentere seg Iljumzjinov lot seg likevel ikke stresse. Den Kalmykia-fødte russeren trakk bare på smilebåndet og ba Kasparov pent om å presentere seg, slik alle andre måtte.

- Hva er navnet ditt?

- Kasparov, Garry. Beklager at jeg ikke presenterte meg, men jeg trodde forbundet visste navnet på en av verdensmesterne. Det finnes bare 16, sa Kasparov og smilte - til latter fra både Iljumzjinov og resten av forsamlingen.

Snart stemmetid Det nærmet seg tiden for hvor delegatene skulle avgjøre «tidenes skitneste valgkamp».

MÅ SVARE FOR SEG: Iljumzjinov har vært president i 19 sammenhengende år. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
MÅ SVARE FOR SEG: Iljumzjinov har vært president i 19 sammenhengende år. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer

Før det, var det imidlertid klart for en siste appell fra kandidatene. I løpet av en rundt 20 minutter lang tale, kom Kasparov med flere oppsiktsvekkende lovnader.

1. Hvis Kasparov blir valgt til FIDE-president, vil all gjelden nasjonale forbund har til Det internasjonale sjakkforbundet være slettet i morgen.

2. Medlemsavgiftene vil bli kuttet med 50 prosent.

3. Styrtrike Rex Sinquefield vil spytte ti millioner dollar inn i FIDEs budsjett.

- Ikke ti millioner, 20! Iljumzjinov gikk opp på talerstolen like etter. Og 52-åringen kunne selvsagt ikke være dårligere enn sin utfordrer.

- Kasparov lover ti millioner dollar fra sin amerikanske venn. Det finnes penger i Russland også. Jeg garanterer ikke ti, men at 20 millioner dollar vil bli gitt til FIDE allerede i dag!

Det ble siste ord, for nå er det ikke mer kandidatene kan gjøre. Valget er i gang!

UTFORDRER: Garry Kasparov utfordrer sittende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
UTFORDRER: Garry Kasparov utfordrer sittende FIDE-president Kirsan Iljumzjinov. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer
CARLSENS MANAGER: Espen Agdestein har også brukt store deler av dagen på å følge valget på Universitet i Tromsø. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet
CARLSENS MANAGER: Espen Agdestein har også brukt store deler av dagen på å følge valget på Universitet i Tromsø. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet Vis mer