København

Kaotiske scener: - Mange faller om

Det meldes om «totalt kaos» i København, etter at et større antall halvmaraton-løpere har falt om like før målstreken.

KAOS: Et betydelig antall løpere har falt om like før mål under Copenhagen Half Marathon. Foto: Thomas Sjoerup / Ritzau Scanpix via Reuters / NTB
KAOS: Et betydelig antall løpere har falt om like før mål under Copenhagen Half Marathon. Foto: Thomas Sjoerup / Ritzau Scanpix via Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere danske medier melder søndag ettermiddag om kaotiske scener under Copenhagen Half Marathon i København.

En av danske TV 2s reportere i målområdet beskriver å ha observert flere løpere «deise i bakken» like før målstreken.

- Flere er blitt båret vekk på bårer, og frustrerte publikummere må agere som sykepleiere, mens noen roper etter leger, skriver kanalen.

- Vi har et helt team som står ved målstreken og hjelper løperne, forteller direktør for Sparta Atletik og løping, Dorte Vibjerg, til BT.

Har du video, bilder eller tips? Send til Dagbladet her eller ring oss på 24 00 00 00!
DISKES: Under Nike Outdoor Nationals i Eugene ble det slåsskamp underveis i 1500-meteren. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV-sporten. Vis mer

«Akutte utfordringer»

Operasjonssjef ved Hovedstadens Beredskab, Martin Kjærsgaard, bekrefter overfor Ekstra Bladet at det har oppstått «akutte utfordringer».

- Vi er der for å støtte regionen med hender og kompetanse, sier han.

Operasjonslederen opplyser at etaten har blitt innkalt etter hvert som stadig flere har falt om.

- Vi bistår nå med store ressurser, sier Kjærsgaard.

Avisas reporter i felt melder om totalt kaos på stedet:

Det vrimler av ambulanser og leger som kjører fram og tilbake mellom folk som har falt om.

Overfor Ritzau opplyser beredskapsetaten at rundt 50 personer så langt har fått behandling av akuttberedskapen på stedet.

- Situasjonen utviklet seg slik at det var usedvanlig mange hendelser med deltakere som ble dårlige og fikk behov for hjelp, sier beredskapsdirektør Thomas Reimann til nyhetsbyrået.

- Må prioritere beinhardt

Arrangementet organiseres av Sparta Atletik & Løb.

Selskapets administrerende direktør, Dorte Vibjerg, opplyser til TV 2 at det er «svært normalt» at en del blir skadd under arrangementet.

Erfaringsmessig, forteller hun, er det typisk løpere som har overanstrengt seg og fått i seg for lite væske. Hun mener at den høye temperaturen bærer mye av forklaringen på de mange kollapsede løperne.

Juan Francisco Rueda er en kjent fotballkommentator fra Ecuador. Men det er ikke innsatsen mellom kampen mellom Argentina og Ecuador han blir husket for i disse dager. Vis mer

København er søndag preget av sol, og gradestokken viser 23 grader.

Direktøren opplyser at det ikke er meldt om noen alvorlige hendelser, men at mange har hatt behov for helsehjelp.

- Vi må prioritere beinhardt når det er så mange hendelser. Dem som har behov for akutt hjelp, får hjelp først. De som ikke er i livsfare blir derfor nødt til å vente, sier Vibjerg.

Norske profiler i aksjon

Flere norske profiler har løpt i København søndag. Henrik Ingebrigtsen løp sin første halvmaraton, men forteller til NRK at han brøt etter rundt 20 kilometer.

- Jeg lovet alle å bryte hvis jeg kjente noe smerter i hamstring, lår, akilles eller noe annet. Jeg skulle ikke ta noe risiko, sier Ingebrigtsen til NRK.

Karoline Bjerkeli Grøvdal løp på sin side i mål som nummer seks på 1.07,34. Det er norsk rekord siden Ingrid Kristiansens uofisielle norske rekord aldri ble kontrollmålt (1.06.40 i 1987). Hun hadde den gamle offisielle rekorden på 1.08,31.

Sondre Nordstad Moen har norgesrekorden på halvmaraton (59,48). Europarekorden er 59.13 og ble satt av sveitsiske Julien Wanders i februar 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer