Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kapper prisen på United-aksjer før børsnotering

Amerikanske investorer er negative.

FLEST LIGATITLER: Ingen har vunnet flere enn Manchester Uniteds 19 ligatitler i engelsk toppfotball. Nå vurderes klubben også som verdens mest verdifulle. Foto: AP / Jon Super
FLEST LIGATITLER: Ingen har vunnet flere enn Manchester Uniteds 19 ligatitler i engelsk toppfotball. Nå vurderes klubben også som verdens mest verdifulle. Foto: AP / Jon Super Vis mer

(Dagbladet): Manchester United er allerede vurdert til til 2,23 milliarder dollar av finansmagasinet Forbes.

Når klubben børsnoteres i New York i ettermiddag norsk tid er den tradisjonsrike klubben verdisatt til enda mer: 2,3 milliarder dollar - mest i verden blant fotballklubber.

Det går fram av prissettingen på United-aksjene før børsdebuten i dag. Opprinnelig håpet klubbeierne i den amerikanske Glazer-familien på 20 dollar for hver B-aksje.

Ifølge The Guardian blir prislappen på bare 14 dollar - fordi en rekke børsanalytikere er negative. Børsnoteringen sammenliknes med Facebooks fiasko, der aksjekursen har sunket fra 38 til 20 i ettertid.

Bare for fansen Finansrådgiver David Menlow i IPOfinancial sier til avisa at for lite av pengene fra børsen kommer til å havne i klubben, som allerede har for mye gjeld. Dessuten ser han lite vekstpotensial hos klubben som har vunnet ligaen 19 ganger.

Andre finanseksperter mener dette er en investering bare for supportere, etter at United tidligere har droppet å legge ut aksjer på Singapore- og Hong Kong-børsene.

At prisen blir bare 14 dollar fører til at United-eierne håver inn 1,4 milliarder på aksjesalget, mot planlagte 2,1 milliarder. Halvparten av summen skal gå til å betale ned på Uniteds på 4,2 milliarder kroner - resten går rett inn i Glazernes pengebinge.

United-supportergruppa Must motsetter seg at Glazernes børsnotering, fordi ikke hele summen går til gjeldssanering.

FÅR HALVPARTEN: Glazer-familien, her representert ved direktørene Avram (t.v) og Joel Glazer, sørger for nedbetaling av noe av Uniteds klubbgjeldeetter børsnoteringen i New York. Foto: AP / Jon Super'
FÅR HALVPARTEN: Glazer-familien, her representert ved direktørene Avram (t.v) og Joel Glazer, sørger for nedbetaling av noe av Uniteds klubbgjeldeetter børsnoteringen i New York. Foto: AP / Jon Super' Vis mer

- Manchester United Supporters Trust har i dag bedt om en verdensomspennende boikott av Manchester Uniteds sponsorprodukter, og vi har støtte i Storbritannia, Asia og i USA, skriver Must.

Trenger fansens kjøpekraft? Organisasjonen sier strategien er å gi en klar beskjed til Glazerne.

- Uten støtten og kjøpekraften til supporterne finnes ikke den verdensomstøttende styrken til Manchester United som merkevare.

Norske United-supportere var i forrige uke positive til børsnoteringen i USA, på tross av at Glazer-familien tar halve gevinsten.

- Det viktigste er at vi får redusert gjelda - og det virker som om det skjer nå, sa styreleder Bård Skaar Viken i Manchester Uniteds skandinaviske supporterklubb.

PROTESTER: United-fan protesterte mot Malcolm Glazers kjøp av klubben i 2005. Foto: REUTERS/Darren Staples
PROTESTER: United-fan protesterte mot Malcolm Glazers kjøp av klubben i 2005. Foto: REUTERS/Darren Staples Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media