Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Høy temperatur da RBK vant mesterfinalen

Kaptein Bendtners briljanse sikret RBK årets første trofé

Kåre Ingebrigtsen hvilte sine beste menn i mesterfinalen mot Lillestrøm. Unntaket var Nicklas Bendtner, som storspilte i sin nye rolle og sikret Rosenborg trofeet med en scoring av ypperste kvalitet.

STORSPILTE: Nicklas Bendtner gjorde en meget solid kamp i en litt dypere posisjon enn normalt og kronet prestasjonen med å sette inn 1-0 på lekkert vis. Foto: Bildbyrån
STORSPILTE: Nicklas Bendtner gjorde en meget solid kamp i en litt dypere posisjon enn normalt og kronet prestasjonen med å sette inn 1-0 på lekkert vis. Foto: Bildbyrån Vis mer
  • Lillestrøm - Rosenborg 0-0 (0-1)

ÅRÅSEN (Dagbladet): I kveldens mesterfinale borte mot Lillestrøm hvilte Rosenborg hele ni av de elleve som startet forrige kamp mot Start. Nicklas Bendtner var den eneste offensive brikken fra helgas 2-0-triumf som også var i RBKs startoppstilling på Åråsen.

Den danske stjernespissen ble også kampens eneste målscorer i mesterfinalen og var i en egen klasse i sin nye posisjon.

Stortalentet Erik Botheim (18) fikk sjansen helt fremst i Rosenborgs angrepsrekke, i en slags 4-2-4-formasjon (evt. 4-2-3-1) med Bendtner fungerende mer som en hengende spiss enn en offensiv midtbanespiller. Rafik Zekhnini (20), på lån fra Fiorentina, og Jonathan Levi (22) flankerte Botheim i den svært unge angrepsrekka og en ung RBK-ellever for øvrig.

Men det var Bendtner i mellomrommet som utmerket seg på gressmatta på Åråsen. Teknikken, blikket og førstetouchen utgjorde sammen trusselen som et toppet LSK-mannskap ikke klarte å håndtere.

Og da lagkompisene ikke klarte å utnytte de sjansene Bendtner skapte for dem, tok dansken selv ansvar da han slo en lekker tunnel med en såletouch, som ble etterfulgt av en like god avslutning i hjørnet. Scoringen sikret Rosenborg sesongens første trofé, all den tid LSK ikke klarte å omsette sine mange og store målsjanser.

- Dette var en veldig deilig seier. Det er ikke hver dag man vinner et trofé, sier RBKs Rafik Zekhnini til Dagbladet.

- Vi gjør en god kamp og viser god holdning. Selv om vi stiller med et ungt lag, er det mange gode spillere her, supplerer Bendtner.

Temperaturen var høy på Åråsen. Hjemmefansen ytret tydelig sitt hat mot RBK, og etter kampslutt gikk flere av spillerne i tottene på hverandre. Dommeren fikk imidlertid raskt kontroll på situasjonen.

Magisk av Bendtner

KLASSE: Ingen eliteseriespiller behandler ballen som Nicklas Bendtner. Foto: Bildbyrån
KLASSE: Ingen eliteseriespiller behandler ballen som Nicklas Bendtner. Foto: Bildbyrån Vis mer

Bendtner - dagens RBK-kaptein - så ut til å trives godt i 10-errollen han i dag opererte i. Dansken gjorde seg oftere spillbar og spilte fri Zekhnini to ganger før pause, med en effektiv kombinasjon av spilleforståelse og presisjon.

I frispillingen av Zekhnini etter 16 minutter holdt driblevingen på å gjøre det helt store, da han skar inn fra kanten og la inn foran mål, men forsøket ble reddet på streken.

Dansken gikk fra servitørrollen til målscorer da han sendte RBK opp i 1-0-ledelse etter 52 minutter. Bendtner slo en lekker tunnel på Marius Amundsen med en like vakker såletouch, før han plasserte ballen iskaldt i det lengste hjørnet. Scoringen må ha fått Danmarks landslagssjef Åge Hareide til å glise.

Rosenborgs stjernespiss gjorde for øvrig en meget god kamp som hengende spiss. Bendtner var i en egen klasse som ballbehandler. Det var førstetouchen og blikket til dansken som åpnet opp LSK-forsvaret de gangene det skjedde. Det var naturligvis også han som spilte innbytter Alexander Søderlund helt alene med keeper midtveis i 2. omgang, men førstetouchen var ikke på Bendtners nivå.

Knudtzon og LSK-dødballer

Lillestrøm kom på sin side med toppet mannskap i duellen om årets første trofé. Noen endringer gjorde Arne Erlandsen fra tapet mot Ranheim. Gary Martin gikk inn på topp i en operasjon som gjorde at både Thomas Lehne Olsen og Erling Knudtzon inntok vingroller. Der trivdes ikke uventet Knudtzon best.

Hurtigtoget utgjorde den største trusselen mot RBK-forsvaret med sin rapphet og teknikk. Danske Malte Amundsen (20) fikk virkelig kjørt seg på høyrebacken før hvilen. Men aller farligst var LSK på dødballer før pause. Blant annet headet Charles Ezeh ballen i tverrliggeren etter 38 minutter. Før pause var LSK vel så farlige som trønderne.

Da gjestene gikk opp i ledelsen, satset LSK friskt og flyttet flere ganger opp åtte av ti utespillere i angrep, selv om RBK sto igjen med fire spillere klar til å kontre. Det gjorde kanarifuglene sårbare, og Kåre Ingebrigtsens menn kom på flere farlige kontringer.

Mot slutten var det imidlertid Lillestrøm som styrte hele showet og skapte store målsjanser på rekke og rad i sluttminuttene. RBK hadde marginene med seg og red av stormen mot et ineffektivt hjemmelag.

Femte gang

Mesterfinalen er Norges svar på FA Community Shield, altså et møte mellom seriemester og cupmester fra foregående sesong. Rosenborg slo Brann i fjorårets utgave av mesterfinalen.

Ordningen ble også testet ut i 2009 og 2010 under navnet superfinalen. Den gang slo Stabæk Vålerenga i 2009, mens RBK beseiret Aalesund i 2010. Konseptet var nøyaktig det samme, men fra 2011 til 2016 ble ikke denne mester- eller superfinalen spilt.

Nå er det tilbake. Nok en gang kunne Rosenborg juble for dette trofeet, akkurat som i fjor og i 2010. Den store helten i årets og kveldens triumf? Nicklas Bendtner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media