EM-KLARE: Maren Mjelde (kaptein), Ingrid Hjelmseth og Ingrid Moe Wold er alle med i EM-troppen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
EM-KLARE: Maren Mjelde (kaptein), Ingrid Hjelmseth og Ingrid Moe Wold er alle med i EM-troppen. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

Kaptein Mjelde mener norsk fotball bør følge engelsk modell

- Det har vært det beste året mitt.

FORNEBU (Dagbladet): - Jeg har store forventninger før EM.

Det sier landslagskaptein Maren Mjelde (27) til Dagbladet.

Mjelde var selvskreven i EM-troppen til fotballjentene som spiller første kamp mot vertsnasjonen Nederland 16. juni.

Men landslagskapteinen ble kanskje litt overrasket da hun måtte vente med å høre sitt eget navn bli lest opp. Først ble sju forsvarsspillere lest opp uten at Mjelde hørte sitt eget navn. 27-åringen – som spiller midtstopper på landslaget – ble nemlig først lest opp da midtbanespillerne ble presentert.

Chelsea-spilleren er nemlig kanskje Norges beste både som midtstopper og på midtbanen.

- Jeg stiller alltid store forventninger til meg selv. Vi har et ungt lag og det blir en stor utfordring i EM. Jeg føler et ekstra ansvar, som kaptein og med rutinen. Jeg har vært meg lenge, sier kvinnen med 115 landskamper – flest av alle i troppen.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Nytt proffliv

I vinter ble hun klar for den engelske storklubben Chelsea, og denne våren ble hun seriemester i første forsøk. England-oppholdet har vært en opptur for den tidligere Avaldsnes-spilleren.

- England har vært skikkelig bra. Jeg nyter hver dag og profesjonaliteten i Chelsea er helt unik. Det er et stort steg opp for meg, sier Mjelde.

Hun utdyper:

- Jeg var veldig heldig som fikk være i Avaldsnes og var heltidsspiller der. Men ressursene er så mye større i Chelsea. Apparatet rundt damelaget har tolv heltidsansatte mot kanskje tre i en norsk klubb. Da får jeg fokusert mer på å bli bedre hver dag. Det er den største forskjellen, sier jenta fra Bergen.

- Hvordan er nivået?

- Ligaen er litt ujevn i England også, akkurat som i Norge. Det er noen kamper der du vet at du vinner. De tøffeste øktene er faktisk på trening og det sier litt om nivået. Det gjør også meg til en bedre spiller, sier landslagskapteinen.

PRESSETREFF: Fotballspiller Maren Mjelde, fotballpresident Terje Svendsen, Telenor-sjef Berit Svendsen og kulturminister Linda Helleland under presentasjonen av troppen til EM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PRESSETREFF: Fotballspiller Maren Mjelde, fotballpresident Terje Svendsen, Telenor-sjef Berit Svendsen og kulturminister Linda Helleland under presentasjonen av troppen til EM. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Norge kan lære

Chelsea FC har både kvinnelag og herrelag i toppklassen. Manager Antonio Conte ledet herrene til Premier League-gull – og samtidig tok Mjelde og lagvenninnene tittelen i kvinnenes liga.

- Alle Chelsea-lagene trener på samme anlegg, så jeg jeg ser ofte herrene trene i nærheten. Nå på slutten av sesongen kom Antonio Conte på treningsfeltet vårt og hilste på spillerne, sier Mjelde.

Lagets treningsfelt ligger ved Cobham, Surrey.

- Klubben er i forandring. For fire år siden var det knapt noen i klubben som visste at de hadde et damelag. Nå får vi mer oppmerksomhet. Vi kan bruke ressursene til herrene og klubben blir mer og mer sammensveiset, sier Mjelde.

Tendensen i England viser at de fleste store klubbene har både kvinnelag og herrelag – som også går under samme navn. Manchester City, Arsenal og Liverpool fulgte bak Chelsea på tabellen i kvinnenes serie.

Slik er det ikke i Norge – der store eliteserielag som Rosenborg, Brann og Molde ikke har lag i kvinnenes Toppserie.

- Vi ser at storklubber som Manchester City, Liverpool og Arsenal satser. Økonomien i engelsk fotball er helt enorm. Det kan hende et slikt forsøk kunne vært positivt i Norge, dersom økonomien er god. Det kan kanskje være noe for framtida å få herrelag og damelag under samme klubb, sier Mjelde.

Det har nemlig slått positivt ut på balløya.

- Det har en stor effekt i England og jeg merker stor interesse. Navn som Chelsea og Arsenal og City klinger bra. Og kanskje det hadde gjort noe liknende i Norge med de største norske klubbene. Det kan gi økt interesse og jeg merket at flere fikk øynene opp for meg da jeg dro til et navn som Chelsea, sier 27-åringen.

Hun har kontrakt til 2018, men er åpen for å forlenge. Mjelde stortrives nemlig i London-klubben.

- Det har vært det beste året mitt på fotballbanen og jeg kan se for meg å bli lenge i Chelsea, sier hun.

Landslagssjef Martin Sjögren har tatt ut følgende 23 spillere til EM-sluttspillet i fotball for kvinner i Nederland:

Ingrid Hjelmseth (Stabæk), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Oda Maria Bogstad (Klepp), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Maria Thorisdottir (Klepp), Nora Holstad Berge (Bayern München), Anja Sønstevold (LSK Kvinner), Stine Reinås (Stabæk), Tuva Hansen (Klepp) Kristine Leine (Røa), Elise Thorsnes (Avaldsnes), Maren Mjelde (Chelsea), Ingvild Isaksen (Stabæk), Andrine Hegerberg (Birmingham), Ingrid Marie Spord (LSK Kvinner), Ingrid Schjeldrup (Eskilstuna), Frida Maanum (Stabæk), Caroline Graham Hansen (Wolfsburg), Lisa Marie Utland (Røa), Emilie Haavi (Boston Breakers), Guro Reiten (LSK Kvinner), Ada Hegerberg (Lyon), Kristine Minde (Linköping).

Norge starter EM-sluttspillet mot vertsnasjon Nederland 16. juli. Laget er også i gruppe med Danmark og Belgia.