VAKKERT: Wayne Rooney avsluttet mesterlig rundt Aaron Hughes og helt inne ved stolperota i det 79. minutt. Det holdt til tre poeng for Manchester United. Foto:  EPA/ANDY RAIN
VAKKERT: Wayne Rooney avsluttet mesterlig rundt Aaron Hughes og helt inne ved stolperota i det 79. minutt. Det holdt til tre poeng for Manchester United. Foto: EPA/ANDY RAINVis mer

Kaptein Riise måtte se Rooney sprekke Fulham-nullen

United berget seieren - såvidt.

Fulham - Manchester United 0-1

(Dagbladet): For bare et par uker siden virket situasjonen håpløs for John Arne Riise i Fulham.

Det var tilsynelatende isfront mellom ham og manager Martin Jol, og 32-åringen svarte «ingen kommentar» på om det var utenomsportslige grunner til vrakingen.

Men fra å være i fryseboksen har Riise kjempet seg inn igjen på laget - og da Brede Hangeland måtte gi seg etter 1. omgang med en skade var det en ny kaptein som kom løpende ut av tunnelen til de siste 45 minuttene:

John Arne Riise - som nesten kronet anledningen med poeng mot serieleder Manchester United.

Det satte Wayne Rooney en stopper før, men for nordmannen var kampen like fullt å regne som en triumf.

- Det er en kjempetillitserklæring til Riise. Og han spilte en av sine beste kamper for sesongen, mener TV 2-ekspert Petter Myhre.

- Dette er spesielt. For tre kamper siden var han helt ute i kulda. Alle snakket om at han skulle vekk, og ingen spådde ham en framtid i Fulham. Men nå har han spilt de siste tre kampene, kommet seg i form, og så får han kapteinsbindet i 2. omgang. Det er utrolig gledelig. Det som ikke er gledelig, er at han nærmer seg meg på lista over nordmenn med flest kamper i Premier League, sier Claus Lundekvam og ler.

Riise selv mener situasjonen hans er blitt overdramatisert i media.

- Jeg var skadet i de to første kampene jeg ikke spilte. Media har ikke peiling på hva som skjer, de spekulerer. Nå har jeg spilt de tre siste, jeg var kaptein i 2. omgang, og det viser at jeg har stor tillit. I dag spilte jeg kanskje min beste kamp for sesongen, sier han til TV 2.

Kapteinsdebuten kunne blitt av det meget lykkelige slaget, for Riise og lagkameratene holdt fortsatt nullen mot serieleder Manchester United idet kampuret nærmet seg 80 minutter.

Men så leverte Wayne Rooney noen sekunders magi.

Et langt framspill fra Jonny Evans endte med at ballen gikk over den første duellen med Javier Hernandez og Philippe Senderos, og plutselig hadde 27-åringen en motorvei mot Fulham-målet.

Aaron Hughes kunne ikke støte oppi fordi Robin van Persie lå og ventet på pasningen bak ryggen hans, og dermed gikk Rooney for skuddet.

Skuddet lå klistret hele inne ved stolperota, utenfor Mark Schwarzers rekkevidde, til 1-0 for de røde.

Det var naturligvis en etterlengtet scoring for United, etter å ha misbrukt et hav av muligheter før pause. Men i 2. omgang måtte gjestene virkelig jobbe hardt for det, sjansene kom ikke på løpende bånd lenger, og med litt flaks kunne Fulham tatt med seg ett eller tre poeng.

Men evnen til å avgjøre jevne kamper er det som kjennetegner de beste lagene - og i sluttminuttene sto United imot et massivt Fulham-press. Blant annet reddet Robin van Persie på streken da Senderos' heading var på vei mot nettmaskene, to minutter på overtid.

- Det tar livet av meg å si det, men de er et fantastisk lag, oppsummerte Liverpool-legende Robbie Fowler i TV 2-studio etter kampen.

Manchester United leder nå med ti poeng før Manchester City spiller sin hengekamp mot Liverpool i morgen.

Fire i stolpen
Det var ganske utrolig at vi måtte vente til det 79. minutt for å få en scoring, for de første 45 minuttene inneholdt non-stop-action og totalt fire stolpeskudd, tre av dem for United.

Robin van Persie måtte finne seg i å spille annenfiolin i United-angrepet, der Wayne Rooney i stedet sto fram som den store dirigenten.

27-åringen traff stolpen med et herlig skrudd skudd, var centimeter unna ved en annen anledning og fikk et skudd reddet på streken av Sascha Riether.

Den største sjanseorgien kom etter en United-corner før ti minutter var spilt:

Brede Hangeland headet feil vei og tvang fram en god redning fra keeper Mark Schwarzer, der ballen ble liggende fri på to meter. Jonny Evans kastet seg fram, men John Arne Riise fikk kastet seg fram og pirket ballen unna. Der sto Patrice Evra klar, men skuddet hans traff tverrliggeren. Deretter havnet ballen hos Rooney - som altså så avslutningen bli reddet på streken.

Hangeland var nær enda et selvmål kort tid etterpå, da han igjen headet mot eget mål. Ballen traff krysstanga, før Antonio Valencia misbrukte returmuligheten fra god posisjon.

Riise-kanon
Fulham var på ingen måte ufarlige, de heller:

John Arne Riise har fortsatt ikke scoret for klubben, men var ikke så langt unna i dag med en suser av godt, gammelt merke. Fra godt og vel 25 meter forsøkte han seg på halv volley, men David De Gea er en av de beste skuddstopperne i ligaen, og fikk vippet ballen over mål med fingertuppene.

- Jeg traff utrolig bra. Jeg vet at keeperen deres pleier å stå litt ute, og jeg begynte nesten å feire. Men vi tapte, og det er såklart skuffende. Men vi får ta med oss det positive - det var en utrolig god laginnsats, sier Riise til TV 2.

Bryan Ruiz var enda nærmere da han fra 17-18 meter klinket ballen i stolpen bak en utspilt United-keeper.

1. omgangen var i det hele tatt et målløst fyrverkeri av en fotballkamp - i hvert fall fram til flomlyset plutselig forsvant tre minutter før pause.

Van Persie reddet på streken
Dommer Kevin Friend beordret lagene i garderoben, der de ble værende i cirka fem minutter, før strømmen kom tilbake og lagene måtte fullføre de siste par minuttene av omgangen.

2. omgangen var ikke så innholdsrik.

Fulham hadde bedre kontroll defensivt og slapp ikke gjestene til så mange sjanser, før Senderos altså ble for ivrig i duellen med Hernandez, slik at Rooney fikk tid og plass til å score det avgjørende målet.

Men det ble nervepirrende for sir Alex Fergusons menn på slutten, da Fulham kloret seg fast på den siste tredelen og pumpet ballen inn i feltet.

Rio Ferdinand ryddet unna det meste, før han ble slått av Senderos i luftrommet da John Arne Riise slo en corner to minutter på overtid. Men Robin van Persie er ikke bare en matchvinner for United framover på banen - for han ble redningsmann da han headet vekk det som ville vært en sikker utlikning.

KAPTEIN RIISE: John Arne Riise virket å være ute i kulda for kort tid siden, men har kjempet seg tilbake. I kveld var han kaptein for Fulham de siste 45 minuttene. Foto:      REUTERS/Dylan Martinez
KAPTEIN RIISE: John Arne Riise virket å være ute i kulda for kort tid siden, men har kjempet seg tilbake. I kveld var han kaptein for Fulham de siste 45 minuttene. Foto: REUTERS/Dylan Martinez Vis mer