- Kapteinen er overvurdert

ULLEVAAL (Dagbladet): Aldri før har Ole Gunnar Solskjær (28) ført Norge ut på Ullevaal som kaptein.I kveld går han inn i rekka bak Rune Bratseth, Erik Thorstvedt, Jan Åge Fjørtoft, Frode Grodås, Kjetil Rekdal og Henning Berg. Sjøl mener han at kapteinsbindet gir mer status enn makt.

- Kapteinsrollen er overvurdert. Når du spiller på lag som Manchester United og Norge, er alle elleve like engasjerte og sjefete, fordi vi har kommet så langt i fotballkarrieren, sier Solskjær, som med 40 landskamper tar over for Henning Berg, som fikk fri fra Bulgaria-kampen på grunn av Blackburns opprykkskamp.

Berg får bindet tilbake når han kommer tilbake, men for hver landskamp kommer dagen nærmere da fire år yngre Ole Gunnar Solskjær overtar sjefsrollen permanent.

- Betyr ikke kapteinen noe som helst?

- Nja, det er jo litt ekstra. Kapteinen har mest kontakt med treneren. Som Roy (Keane) hos oss. Og Henning på landslaget.

- Kan kapteinen løfte laget i løpet av kampen?

- Ja, i Manchester har vi en kaptein som klarer å løfte medspillerne. Jeg synes at Henning også er en slik type her på landslaget.

- Hvordan skal du fylle rollen?

- Jeg må prøve å være en opp-pisker. Jeg får dessuten et større ansvar for andre roller enn min egen også, sier Solskjær, som ifølge seg sjøl bare har hatt kapteinsbindet i én kamp fra start tidligere: Da United ble utslått fra ligacupen i 3. runde av Aston Villa (3- 0) 13. oktober 1999. Dessuten tok han over kapteinsbindet da Henning Berg måtte forlate banen mot Nord-Irland 28. februar i år.

- Vokser du som spiller med et slikt ansvar?

- Ja, jeg tror det.

- Hvordan da?

- Jeg forbereder meg til kampen litt annerledes. Må holde i gang kommunikasjonen før kampen. Vanligvis er jo kapteinstypen den mest høylytte. Henning har vært veldig flink og dirigert landslaget godt. Kjetil var samme typen, og Roy Keane er ikke akkurat stille han heller når han setter i gang.

- Litt om framtida di i Manchester United. Tenker du annerledes på den etter Fergusons innkjøp av Ruud van Nistelrooy?

- Nei, ikke i det hele tatt. Ferguson er sjefen, og i år synes jeg at jeg har utviklet meg veldig mye som fotballspiller. Jeg føler at jeg har en mye sterkere posisjon i klubben nå enn jeg hadde for et år siden.

- Du er fornøyd med spilletida?

- Ja, vi har fire spisser. Alle har mellom 25 og 30 kamper. Jeg er veldig fornøyd.

- Spiller du nok?

- Det blir aldri nok.

- Kan du utvikle deg videre neste år om spilletida di i United blir som i år?

- Om trenden blir den samme neste år, så utvikler jeg meg enda mer da også.

- Hvordan da?

- I forhold til andre deler av spillet. Som andreomgangene i de to siste landskampene. Da får jeg en rolle bak spissene der jeg blir enda mer involvert og mer sentral. I United har jeg i år blitt mye bedre utenfor 16-meteren og mye mer involvert. Jeg har seks- sju målgivende pasninger og har skaffet to- tre straffespark. Jeg er mye mer involvert i sjanser opp mot mål, og er ikke lenger bare målscorer. Som fotballspiller er jeg mer komplett fordi jeg er mer involvert nedover på banen enn tidligere.

- Faller du bare lenger og lenger ned på banen?

- Nei, jeg er ikke aktuell som midtbanespiller i United. Der er jeg spiss og avslutter, men allroundspillet mitt har blitt mye bedre.

- Hva ønsker du sjøl: Den reine spissrollen eller rollen som hengende spiss i mellomrommet bak spydspissen og midtbanen?

- Jeg er best når jeg får gå på løp og bevege meg som øverste spiss.

  • Men i kveld spiller Solskjær trolig på nytt i rollen bak Carew eller Flo. På treninga i går spilte han der gjennom hele formasjonssekvensen.
SJEFEN FOR ALLE GUTTA: - Jeg må prøve å være en opp-pisker. JEg får dessuten et større ansvar for andre roller enn min egen også, sier Solskjær om sin nye rolle.