VURDERES: Stefan Johansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VURDERES: Stefan Johansen. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Fotballandslaget: Lagerbäck må vurdere å vrake Stefan Johansen

Kapteinen er truet - det gjør Lagerbäck fornøyd

Lars Lagerbäck hadde ikke sett Ole Selnæs (23) da han valgte Stefan Johansen (26) til Norges kaptein. Sander Berge (19) visste han knapt hvem var.

STUTTGART (Dagbladet): Stefan Johansens posisjon som norsk landslagskaptein er truet. Ikke fordi Fulham-spilleren mangler lederegenskaper og format, men fordi andre spillere i den sentrale midtbanerollen fort kan vise seg å være bedre.

UNDER PER-MATHIAS HØGMO fikk Norge en stadig tiltagende kapteinsutfordring fordi Per Ciljan Skjelbred etter hvert ikke var selvskreven i førsteelleveren. Jeg tror det var i Høgmos tanker. Jeg tror Norges daværende landslagstrener ved enkelte uttak ville gjort noe annet om Hertha-spilleren ikke var gruppas valgte leder. Plassen Per Ciljan Skjelbred ofte fikk ute til høyre på Norges midtbane matchet jo ikke akkurat spillerens styrker og ferdigheter.

Stadig fler var av den oppfatning at Hertha-spilleren ble tatt ut fordi han var kaptein.

At han som oftest ble byttet ut etter pause underbygde troen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

UNDER LARS LAGERBÄCK har ikke Norge hatt det problemet. Før nå. Jeg sier ikke at Stefan Johansen skal vrakes til kampen mot Tyskland mandag kveld. Men jeg holder døra på gløtt for at så kan skje. For at Sander Berge skal spille fra start om han er frisk og klar, derom hersker ingen tvil.

Sander Berge skal heretter alltid spille for Norge om han er klar.

Jo flere landskamper gutten får, jo tryggere, bedre og modigere blir han.

OLE SELNÆS VAR i karantene da Stefan Johansen offisielt ble valg til Norges kaptein under treningsoppholdet i London før kampen mot Nord-Irland i slutten av mars. Med andre ord, han var ikke med. Da vi møtte Tsjekkia i juni hadde St. Etienne-spilleren fortsatt to kvalifiseringskamper igjen av karantenen - i treningskampen mot Sverige fikk han en omgang for Sander Berge. Men nå, etter å ha sonet ferdig på Ullevaal fredag kveld, er Ole Selnæs ikke bare en kandidat til å starte kampen mot Tyskland, men en spiller som har imponert Lars Lagerbäck.

HAR IMPONERT: Ole Selnæs. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR IMPONERT: Ole Selnæs. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det siste er ikke bare en påstand.

Det har jeg fra Lagerbäck selv.

DA TROPPEN TIL kampene mot Aserbajdsjan og Tyskland ble tatt ut presiserte Norges landslagstrener hvor imponert han var over det Ole Selnæs har gjort så langt for St. Etienne. Det inntrykket må ha forsterket seg i oppkjøringen til Aserbajdsjan-kampen. For spillere jeg har snakket med forteller at Ole Selnæs har vært strålende på trening, en helt annen spiller enn den han var for et år siden.

AKTUELL: Sander Berge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AKTUELL: Sander Berge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tøffere, sterkere og mer bevisst i valgene.

LEGGER MAN LAGERBÄCKS mantra til Ole Selnæs sine gode treninger og utvikling, det som handler om at den beste spilleren skal spille uavhengig av andre omstendigheter, rykker St. Etienne-spilleren fram i køen. Tar man Norges landslagstrener på ordet når han sier at selv kapteinen ikke er trygg har vi ikke bare en reell kamp om de sentrale midtbaneplassene, vi har en Stefan Johansen som føler seg truet, en kaptein i alvorlig trøbbel. På sitt beste ville Fulham-spilleren vært selvskreven, men der han er nå - som en 70 prosent Stefan Johansen i forhold til det vi kjenner når han er på, energisk, vill og trygg - er jeg usikker.

Derfor hadde jeg valgt Ole Selnæs og Sander Berge som Norges to sentrale midtbanespillere mot Tyskland.

Jeg ser ikke bort fra at Lars Lagerbäck gjør det samme.

  • Tyskland-Norge sendes på TVNorge mandag kl. 20.45.
NORGE - ASERBAJDSJAN 2-0: Norge spilte uvanlig god fotball da de tok imot Aserbajdsjan i VM-kvalifiseringen på Ullevål. Helt i spissen var Joshua King. Bilder fra TV Norge. Vis mer