Kapteinen, motstanderen og landslagstreneren er enige: «Martin (15) er unik»

- Som en Barcelona-spiller.

DRAMMEN (Dagbladet): Etter Strømsgodsets 2-0-seier mot Aalesund var det én mann (gutt) alle ville snakke med og om: Martin Ødegaard (15). Han ble tidenes yngste Tippeliga-spiller med sitt innhopp etter 72 minutter.

Peter Kovacs (36) har vært klar over ungguttens talent lenge, og synes derfor det var overraskende greit å bli byttet ut da han så hvem som kom inn på banen.

- Han er et unikt talent. Det er moro å være på lag med ham på trening, for han ser muligheter overalt, selv om han bare er 15 år gammel. Martin kommer til å nå langt, og norsk fotball trenger sånne typer som han, sier ungareren til Dagbladet.

Ødegaard fikk sitt første møte med et samlet norsk pressekorps i mixed-sonen på Marienlyst søndag kveld. De siste dagene har 15-åringen fått ganske mye mer oppmerksomhet enn de fleste ungdomsskoleelever. Kovacs er overbevist om at oppstyret ikke går til hodet på midtbanetalentet.

IMPONERT: Jan Jönsson. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
IMPONERT: Jan Jönsson. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- Vi skal ta vare på ham, han er absolutt i gode hender her i Strømsgodset. At supporterne allerede synger sanger med navnet hans er selvsagt en voldsom inspirasjon, men Martin er veldig jordnær. Det viktige er at han bare fortsetter å trene for å bli så god som mulig.

Imponert Jönsson Mot Aalesund viste Ødegaard en enorm selvtillit med ballen i beina. Finter og pasninger ble utført med den største naturlighet, og høydepunktet var kanskje tunnelen han slo på Fredrik Ulvestad.

Det er bare sånn han er, skal vi tro Godset-kaptein Adam Larsen Kwarasey.

- Martin gjør de tingene på trening hver dag, og nå har han også gjort det mot et bra Tippeliga-lag i kamp. Jeg har enda ikke sett han være dårlig ei økt eller i en kamp. Det er sjelden med så unge spillere, sier norsk-ghaneseren til Dagbladet, og gir 15-åringen følgende karakterestikker:

- Han er som en Barcelona-spiller, med fantastisk touch og fotballforståelse. Det kommer man langt med.

- I GODE HENDER: Peter Kovacs sier at alle i Strømsgodset tar god vare på Martin Ødegaard. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
- I GODE HENDER: Peter Kovacs sier at alle i Strømsgodset tar god vare på Martin Ødegaard. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Mannen som måtte gi tapt for Ødegaard og Strømgodset, Jan Jönsson, sier han vanligvis ikke legger merke til motstanderens spillere i stor grad. Det gjorde han imidlertid søndag kveld.

- Jeg har ikke sett ham så mye, men jeg la godt merke til ham mot oss. Han ser absolutt bra ut, og virket å være veldig god venn med ballen, sier Jönsson til Dagbladet.

- Ligner Mats Møller Dæhli En som derimot har sett Martin Ødegaard en hel del, er Øivind Nilsen. Han er landslagstrener for flere aldersbestemte landslag, blant annet G17, hvor Strømsgodset-gutten debuterte i EM-kvaliken tidligere i år. Nilsen mener 15-åringen er et godt eksempel på en ny generasjon norske fotballspillere med bedre ferdigheter enn tidligere.

- Det er ganske nytt, egentlig, at norske ungdomslandslag nå holder følge med utlendingene ferdighetsmessig. Tradisjonelt har vi vunnet kamper på kraft og organisering, men nå er det litt motsatt - spillerne har god teknikk, men henger litt etter fysisk.

Et annet eksempel på denne trenden er Cardiff-spiller Mats Møller Dæhli, et annet talent Nilsen har sett mye. Landslagstreneren mener Ødegaard og Dæhli på mange måter er veldig like.

BARCA: Keeper og kaptein i Strømsgodset, Adam Larsen Kwarasey, synes Martin Ødegaard er som en Barcelona-spiller i spillestilen. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
BARCA: Keeper og kaptein i Strømsgodset, Adam Larsen Kwarasey, synes Martin Ødegaard er som en Barcelona-spiller i spillestilen. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- Som spilletyper har de mye til felles, og det er først og fremst ballbehandlinga som kjennetegner dem i større grad enn andre.