Kapteinen tror på VM

Martin Andresen (28) tror Norge har gode sjanser til å nå VM. Selv lengter han etter å spille i et mesterskap, men slik har det ikke alltid vært.

-  Nå er det et stort mål for meg å få være med i et sluttspill, sier Andresen før kampen mot Italia.

-  Og jeg tror vi har en god sjanse til å kvalifisere oss.

Da Norge slo Brasil i 1998, var Martin Andresen 21 år. To år seinere, da Steffen Iversen steg til værs mot Spania i EM, var alderen 23.

Men dagens kaptein var ingen reell kandidat til noen av troppene.

-  Urettferdig? Nei, sånn føltes det ikke. Jeg var ikke klar for det, ikke ønsket jeg å være med heller, sier Andresen, som en periode sa nei til å spille under Nils Johan Semb - fordi han syntes fotballfilosofien ble for avhengig av andre lags feil.

Brev forandret alt

Fram til Andresen var 25 år var idretten noe han drev med bare for moro skyld. Lenge vurderte han å satse på mer utdanning.

-  Jeg bestemte meg for å bli fotballspiller først da jeg var 25.

 TROR PÅ VM-SLUTTSPILL:  Først for tre år siden bestemte Martin Andresen seg for å satse for fullt på fotballen. Her er han i kamp med Raymond Kvisvik på treninga i går. -  Jeg tror vi har en god sjanse til å kvalifisere oss til VM, sier Andresen. Foto: Aleksander Nordahl
TROR PÅ VM-SLUTTSPILL: Først for tre år siden bestemte Martin Andresen seg for å satse for fullt på fotballen. Her er han i kamp med Raymond Kvisvik på treninga i går. - Jeg tror vi har en god sjanse til å kvalifisere oss til VM, sier Andresen. Foto: Aleksander Nordahl Vis mer

Veivalget ble tatt slik:

-  Jeg satte meg ned og latet som jeg var 35 år - og skrev et brev til meg selv som 25-åring. Jeg skrev hva jeg hadde vært gjennom de siste ti årene, og at jeg var glad for de opplevelsene.

-  Står det i det brevet at du skulle være kaptein for Norge?

-  Nei, ingen definerte mål. Men det står at fotballen var noe jeg ville satse for fullt på.

Satsingen startet umiddelbart - og ga resultater. Han hadde fått sjansen i privatkamper mot Tyrkia (2001) og Island (2002), men slo for alvor gjennom da Semb testet ham fra start mot Skottland i 2003.

Viktigere enn Italia

Seinere samme høst fikk han tillit i begge de avgjørende EM-kampene mot Spania.

-  De var vel viktigere enn Italia-kampen, svarer Andresen på spørsmål om morgendagens Ullevaal-batalje er karrierens høydepunkt.

Da Stabæk rykket ned fra Tippeligaen i fjor, sto norske klubber i kø for å melde sin interesse. Rett før juleferien i fjor ble det kjent at Brann sikret seg Ski-guttens tjenester.

Andresen angrer ikke ett sekund.

-  Hvorfor Bergen?

-  Brann spiller en fotball som er ganske lik den vi hadde i Stabæk. Dessuten består klubben av spillertyper jeg var sikker på jeg kunne bli god sammen med, og jeg har tro på trener Mons Ivar Mjelde.

Også sint på Carew

-  Kan du være like sint på John Carew som du kan være på en Brann-spiller?

-  Sint og sint. Noen ganger er jeg sint, det er riktig. Men ikke hele tida. Og det er ikke annerledes på landslaget. Hvis noen sovner litt, og trenger en vekker, så er det det samme som gjelder her. Men det er annerledes, for her er spillerne mer på tærne.

-  Føler du press etter å bevise noe som landslagsspiller?

-  Nei.