Kapteiner må skvære opp direkte på TV

Tippeliga-nyvinning i regi av NFF og Nobels Fredssenter.

AY, AY, KAPTEIN: Haugesunds Trygve Nygaard (t.v.) og Odd Grenlands Morten Fevang trengte Svein Erik Edvartsen som mellommann for å bli enige i Skien i fjor høst. I år skal slike samtaler bli obligatorisk, rett etter kampslutt. Med åpent TV-kamera tilstede. Foto: Trond Reidar Teigen/Scanpix
AY, AY, KAPTEIN: Haugesunds Trygve Nygaard (t.v.) og Odd Grenlands Morten Fevang trengte Svein Erik Edvartsen som mellommann for å bli enige i Skien i fjor høst. I år skal slike samtaler bli obligatorisk, rett etter kampslutt. Med åpent TV-kamera tilstede. Foto: Trond Reidar Teigen/ScanpixVis mer

LILLESTRØM (Dagbladet):
På en pressekonferanse i dag presenterte Norges Fotballforbund - i samarbeid med Nobels Fredssenter - en helt ny seremoni som skal innføres til tippeligastart om tre uker:

I samme sekund som dommeren blåser av kampen, skal han og de to lags kapteiner oppsøke hverandre på et avtalt sted på banen. Der skal de sammen ta hverandre i hendene, dempe eventuelle gemytter og skilles som venner.

Alt mens direktesendt TV fanger opp både fakter, kroppsspråk og ordbruk.

Sterk symbolikk
Markeringen skal bære navnet «Handshake for peace» - håndtrykk for fred - og er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Fotballforbund og Nobels Fredssenter som skal gjennomføres på samtlige 240 tippeligakamper kommende sesong.

- Det er en enkel greie, men samtidig veldig symbolsk, sier generalsekretær Kjetil Siem til Dagbladet.

- Det handler mye om det vi er så opptatt av - at de sentrale aktører i norsk fotball skal være rollemodeller. Vi har vært vant til at spillere tar hverandre i hånda før kamp. Kapteinene samles med dommeren på et angitt sted, tar myntkastet og går videre. Den ordningen fortsetter, med den forskjellen at kamera og mikrofon er tett ved aktørene, og fanger opp det hele, forklarer Siem.

Skværer opp
- Når kampen er ferdig, går dommeren tilbake til samme sted som myntkastet var. Dit trekker også kapteinene - å feire med medspillere og takke supportere får de vente litt med - og TV-teamet som skal følge det hele, sier generalsekretæren videre.

- Dommeren leder seremonien, sier for eksempel «OK, det var kanskje en litt tøff kamp. Tre gule og ett rødt. Men vi tar hverandre i hendene og går videre». Dette er avklart med både dommere, spillere og TV-rettighetshavere.

Samarbeidet med Nobels fredssenter åpner også for å arrangere konferanser og andre kampanjer i regi av fotballen i 2012.

- Vi har fått et samarbeid her som forplikter, og som trigger fair play, fastslår Siem.

Applaus fra England
NFF-ledelsen har presentert håndtrykket for en rekke internasjonale fotballaktører, blant annet engelske FA, og fått applaus for initiativet.

- Igjen melder spørsmålet seg: Er dette en konsekvens av det negative stempelet norsk toppfotball skaffet seg i 2011?

- Det er en naturlig konsekvens av fjoråret at vi nå inngår et samarbeid som forplikter oss til å gjøre ting riktig. «Handshake for peace» er en ekstraordinær merkevare som er viktig uansett, men den blir enda viktigere på bakgrunn av at vi ikke har gjort alt rett, sier Siem, og legger til:

- Nå håper vi dette blir et viktig steg på veien mot en holdningsendring i fotballen.

Koster NFF én mill.
I 2012 har Norges Fotballforbund satt av én million kroner til avtalen, men det kan bli mer. Partene har nemlig snakket om å arrangere blant annet konferanser og utstillinger sammen. Forpliktelsene gjelder de neste fem åra.

NYVINNING: Kjetil Siem fortsetter kampen for å bedre norsk fotballs omdømme. Foto: Erik Berglund
NYVINNING: Kjetil Siem fortsetter kampen for å bedre norsk fotballs omdømme. Foto: Erik Berglund Vis mer

- Avtalen inneholder også et økonomisk element. Vi tror dette samarbeidet vil styrke begge parter, sier fotballpresident Yngve Hallén.

- Vi ønsker å nå ut til et nytt publikum med fredsprisvinnernes budskap. Dette gir oss muligheten til det, sier fredssenterets direktør Bente Erichsen.

- Ideen her er helt i tråd med Alfred Nobels testament. Vi har så mange felles mål, både hva angår samhold, fred og antirasisme, sier Erichsen.

Ifølge fotballpresident Hallén kan kutymen raskt bli adoptert nedover i aldersbestemte klasser. Hans kollega Kjetil Siem avviser at det ligger et ris og venter bak speilet for den kapteinen som gir blaffen i alle gode intensjoner og løper rett i garderoben ved kampslutt:

- Vi prøver å appellere til at spillerne skal gjøre dette fordi de har lyst. Det er riktig at fotballen premierer vinnere og sanksjonerer regelbrytere. Men dette er ikke en del av kampreglementet, og det vil jo kanskje skje at to spillere havner i en opphetet situasjon som gjør det totalt unaturlig for dem å klare å forholde seg til hverandre. Det er heldigvis unntaksvis, sier Siem, som legger til at tungvektsboksere har for vane å omfavne hverandre etter at de har utvekslet sine slag.

- Men for å si det sånn: Hvis et norsk lag kommer til Champions League, og må forholde seg til en annen praksis enn den de er vant til, så er det ingen som nøler. De bare innretter seg. Og signalene vi har fått fra spillerne vi har snakket med, er positive.