PÅ PLASS I TYSKLAND: Stefan Johansen og flere av de norske spillerne møtte pressen i Stuttgart søndag ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ PLASS I TYSKLAND: Stefan Johansen og flere av de norske spillerne møtte pressen i Stuttgart søndag ettermiddag. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Tyskland - Norge, klokka 20.45 mandag

Kapteinkaos for Norge: Både kaptein og visekaptein kan havne på benken

Hvem rykker i så fall opp mot Tyskland?

Tyskland - Norge, på TVNorge klokka 20.45 mandag

STUTTGART (Dagbladet): Landslagskaptein Stefan Johansen trente ikke på Mercedes-Benz Arena i Stuttgart søndag. Han er usikker til VM-kvaliken mot Tyskland mandag.

- Jeg har fått en liten reaksjon i lysken etter Aserbajdsjan-kampen. Det er ganske sårt. Jeg hadde en prat med treneren og det medisinske apparatet om å ta det rolig. Vi får kjøre en behandling i dag, så får vi ta en opptelling i morgen, sier Johansen til Dagbladet.

Hvis Fulham-spilleren må stå over kampen, rykker visekaptein Omar Elabdellaoui opp som kaptein. Men han er i sterk konkurranse med Jonas Svensson om den høyre backplassen. Mot Aserbajdsjan fredag, valgte trener Lars Lagerbäck Svensson foran Elabdellaoui.

Hvis heller ikke Elabdellaoi spiller, må Lagerbäck finne en ny kaptein. Etter det Dagbladet forstår, vil valget falle på Håvard Nordtveit. Han var i alle fall visekaptein fredag, i fraværet av Elabdellaoui.

Tap av autoritet?

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er sikker på at han for sin del uansett vil velge Ole Selnæs foran Johansen i den sentrale midtbanerollen. Han mener også at Svensson ikke har spilt seg ut av laget.

I FORM: Ole Selnæs har vært god på trening for Norge denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I FORM: Ole Selnæs har vært god på trening for Norge denne uka. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hvis både kaptein og visekaptein blir plassert på benken, er spørsmålet om dette kan bli oppfattet som tap av autoritet.

Mathisen sier:

- Lagerbäck kom inn og måtte velge kaptein ganske tidlig. Det var før han hadde blitt kjent med spillerne. Den første troppen (mot Nord-Irland i mars) måtte han ta ut på bakgrunn av hva teamet hans mente. Det samme måtte han med kaptein og visekaptein. Nå har han fått bedre tid til å bli kjent med dem som typer. Da vet jeg at han er såpass rutinert at han ser forbi hvem han har valgt som kaptein og visekaptein.

Ingen er krystallklare

Mathisen mener laget uansett ikke består av krystallklare kapteiner. Flere norske eksperter på plass i Stuttgart mener det nå er duket for Ole Selnæs i den sentrale midtbanerollen.

I og med at Sander Berge imponerer alle, må Johansen ut, lyder omkvedet. Slik reagerer Johansen selv på problemstillingen:

- Det har jeg vært vant med fra jeg begynte å spille fotball. Når du kommer til toppfotballen, skal det være konkurranse om plassene. Uansett om du spiller eller sitter på benken, så støtter du opp om hverandre.

- Men bør ikke kapteinen være urokkelig?

- Jeg ønsker å spille mest mulig. Det legger jeg ikke skjul på, sier Johansen.

TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen.
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Vis mer

- Men hvis Lars ser et kampbilde som passer andre, så er det opp til ham. Vi er profesjonelle, det hører til jobben.

Spennende duo

- Selnæs og Berge er den mest spennende duoen på sikt, mener Mathisen.

- Nå er Selnæs riktignok ikke en utpreget 4-4-2-spiller. Han er bedre hvis han spiller i en litt annen rolle på midtbanen. Men når han er i så god form som nå - og spiller med den selvtilliten han gjør - så bør han selvfølgelig starte kampen.

Til Dagbladet sier Selnæs:

- Jeg forventer ingenting. Det eneste jeg tenker på er hva jeg kan gjøre selv, det er å levere gode prestasjoner. Jeg føler jeg har vært bra på trening. Da har jeg i alle fall gjort det jeg kan gjøre fram til kampen.

Selnæs er for øvrig tilbake etter fire kampers karantene som han fikk mot Aserbajdsjan i fjor høst.

- Det føles bra, sier han.

Tyskland kan med seier kvalifisere seg til fotball-VM neste sommer. Men da må Nord-Irland avgi poeng mot Tsjekkia. Norge er ute av VM-dansen.