Tokyo-OL

Karantenemareritt: Hit, men ikke lenger

Til tross for at roing, som langrenn, ikke er noen kontaktidrett, får ikke landslagsroerne trene på Årungen når de er i karantene.

KARANTENETRØBBEL: Roerne mener de burde få lov til å trene på Årungen selv når de er i karantene. De er i samme kohort, har ekstreme smittevernregler og er ikke kontaktidrett, mener de. Foto: Bjørn Langsem
KARANTENETRØBBEL: Roerne mener de burde få lov til å trene på Årungen selv når de er i karantene. De er i samme kohort, har ekstreme smittevernregler og er ikke kontaktidrett, mener de. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I romiljøet klarer vi fint å opprettholde en ekstrem standard på smittevern. Fordi vi har ikke kroppskontakt, sier Olaf Tufte til Dagbladet.

- Vi har en som er helseansvarlig som er over oss døgnet rundt. Vi bruker hansker til alle måltider. Og vi bruker masker og Antibac.

KOHORT: Olaf Tufte på vannet i dobbeltfirer sammen med Oscar Stabe Helvig, Martin Helseth og Erik Solbakken. I forgrunnen trener Kjetil Undset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KOHORT: Olaf Tufte på vannet i dobbeltfirer sammen med Oscar Stabe Helvig, Martin Helseth og Erik Solbakken. I forgrunnen trener Kjetil Undset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Likevel får ikke roerne ro på treningsanlegget sitt i Årungen i Viken fylkeskommune når de kommer hjem fra verdenscupkonkurranser, med påfølgende dager i karantene.

Etter planen skal de ro verdenscupkonkurranser i både Kroatia, Sveits og Italia før OL.

Roerne har stor forståelse for at de må sitte i karantene. Det de ber om er at de alene kan gå ut døra hjemme, sette seg i bilen, dra på Årungen og sette seg i singlesculler for å ro på vannet, slik at de kan gjennomføre treningen uten å være nær noen andre.

Derfor har de søkt Ås kommune om tillatelse til å få trene, nettopp der, når de kommer hjem.

Behandlingstida på søknaden ligger på seks til 12 uker. Parallelt må de også søke om fritak fra karantenereglene hos smittevernlegene i hver enkelts hjemkommuner.

- Da er OL ferdig snart, sier Tufte som mener at kommunen burde legge to pinner i kors for å komme med et ja eller nei.

Kan miste pallplass

I april skrev Dagbladet at strenge karanteneregler gjør OL-oppkjøringen vanskelig for roerne. De risikerer å miste hele 30 dager i karantenetid før mesterskapet.

En mulig løsning for roerne er å redusere konkurranser i forkant av mesterskapet.

Men drar roerne ut på konkurranser risikerer de verdifulle treningsdager i karantenetid når de kommer hjem. Blir de hjemme får de ikke testet konkurranseformen, noe som også er avgjørende for å finne mesterskapsformen, understreker Tufte.

HAR SØKT OM TILLATELSE: Roerne har søkt om tilatelse for å trene i Årungen når de kommer hjem fra verdenscupkonkurranser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR SØKT OM TILLATELSE: Roerne har søkt om tilatelse for å trene i Årungen når de kommer hjem fra verdenscupkonkurranser. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dermed vil dilemmaet fortsette.

- Skal vi ha noen som helst sjans for å oppnå målsetting som er satt i OL så trenger vi de tre konkurransene som står igjen i sommer, sier Olaf Tufte, som får støtte av romakker Oscar Stabe Helvig.

- Det er forskjellen på en pallplass og en sjuende plass, sier romakkeren.

USIKKER FREMTID: Olaf Tufte fikk spørsmål om han nå var ferdig med OL. Det kunne han ikke bekrefte. Lagkamerat Borch spurte om 44 år var det nye 30. Video: NTB / Scanpix Vis mer

Tufte håper det finnes løsninger som gjør at de slipper å sitte å karantene når de kommer hjem, hvis de kan forholde seg i den kohorten de allerede er i. I det miste at de får trene på Årungen, mener han.

- Å være på vår lille idylliske perle på Årungen som egentlig er litt gudsforlatt. Vi utsetter ikke noen andre for risiko der.

- Forstår frustrasjonen

Kommuneoverlege i Ås kommune, Sidsel Storhaug, bekrefter at de har mottatt søknaden fra roerne.

- Kommunenes innstilling er at når folk er i karantene så må de være i karantene, da kan de ikke gå ut å gjøre aktiviteter, sier Storhaug til Dagbladet.

- Det er ti dager det handler om, vi kan selvfølgelig diskutere det i kriseledelsen, men det jeg mener er at når man er i karantene skal man holde seg for seg selv for og ikke være en smittefare for seg selv.

- Roerne mener de ikke utgjør noen smitterisiko, og at de er i samme kohort uansett. Forstår du frustrasjonen deres?

- Ja, jeg forstår frustrasjonen deres veldig godt. Jeg tenker at dette er noe vi burde diskutere i kriseledelsen om de skal få lov til å trene selv om de er i karantene, sier Storhaug, som understreker at de må være forsiktige med hvordan det kan se ut for andre som må være i karantene etter utenlandsreiser.

Roerne beskriver dialogen med Ås kommune som god. Det er helsemyndighetene og ikke Ås kommune som har myndighet til å gjøre noe med disse bestemmelsene.

Håper på svar fra myndighetene

Toppidrettssjef Tore Øvrebø forteller at Norges idrettsforbund (NIF), gjennom hele pandemien, har hatt kontinuerlig kontakt med norske helsemyndigheter angående innreiseregler for toppidrettsutøverne.

Nå håper han myndighetene finner et svar på problematikken. Men understreker at de vil følge rådene fra norske helsemyndigheter til enhver tid.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer