Kåre Ingebrigtsens Horneland-dom: Rakrygga, ærlig og store baller

Den gamle Rosenborg-treneren sparer ikke på superlativene når han snakker om den nye.

APPLAUDERER JOBBEN: Eirik Horneland (t.v.) har, etter en tøff start, fått ting til å funke i Rosenborg. Kåre Ingebrigtsen hyller jobben han har gjort. Foto: NTB Scanpix.
APPLAUDERER JOBBEN: Eirik Horneland (t.v.) har, etter en tøff start, fått ting til å funke i Rosenborg. Kåre Ingebrigtsen hyller jobben han har gjort. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Det er to trenere som har stått i hver sin storm som Rosenborg-trener.

  • Rosenborg - Dinamo Zagreb, 21.00.

Kåre Ingebrigtsen-stormen oppsto da han i juli 2018 fikk sparken, etter å ha levert tre seriemesterskap, to cupgull, samt ledet Rosenborg til gruppespillet i Europa League to ganger. 53-åringen, som nå trener KV Oostende, var både sint og sjokkert, og det hele endte med krangel, rettssak og til slutt, forlik.

BOK-AKTUELL: Kåre Ingebrigtsen på Scandic Nidelven i forbindelse med lanseringen av boka «Bruttern». Foto: Yngve Gjerde.
BOK-AKTUELL: Kåre Ingebrigtsen på Scandic Nidelven i forbindelse med lanseringen av boka «Bruttern». Foto: Yngve Gjerde. Vis mer

Han forteller om søvnløse netter og tunge tider for hardt pressede trenere.

- Det er tøft. Vanvittig tøft. Du leter og leter for å finne ut hva du skal gjøre annerledes, for å gjøre ting bedre. Det blir ikke mye søvn. Det blir bare fotball - hele tiden. Å stå i en storm som trener er en skikkelig tøff påkjenning, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Veldig imponert

Ingebrigtsen er for tiden aktuell med boka «Bruttern», og mandag var han, dagen før Rosenborgs avgjørende Champions League-kamp mot Dinamo Zagreb, tilbake i Trondheim i anledning boklanseringen.

Vi spoler tilbake til 2018, til tiden etter Ingebrigtsens avskjedigelse. Rini Coolen, daværende leder for Rosenborgs juniorakademiet, fikk ansvaret med å lede trønderne ut sesongen. Så fikk styreleder Ivar Koteng - etter mye om og men - på plass en permanent løsning.

Eirik Horneland.

Plutselig var det hans tur til å stå i stormen. Horneland fikk en knalltøff start på livet som Rosenborg-trener.

- Jeg er veldig imponert over jobben han har gjort. Veldig imponert. Han sto i det, i en vanvittig tøff periode, sier Ingebrigtsen.

Rosenborg-supporterne mente noe måtte gjøres da det trøblet som mest:

RBK-KRISE i vår: Rosenborg-supporterne var i mai fortvilet over situasjonen på Lerkendal, og mente noe burde gjøres for å løfte klubben tilbake til gamle høyder. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Én fattig seier på Hornelands åtte første seriekamper som RBK-sjef var bekmørke tall. Å bli slått ut av cupen mot et lag fra OBOS-ligaen, Aalesund, var prikken over i-en. Horneland måtte gå, mente flere.

Men Rosenborg viste rogalendingen tillit, og har blitt belønnet.

- Kan være stolt

Trønderne spiller bedre, og står med 32 poeng på 19 kamper i Eliteserien. Laget som strevde nederst på tabellen tidlig i vår, er nummer fire i Eliteserien, ti poeng bak serieleder Bodø/Glimt. Cuptapet er for lengst glemt.

Strålende prestasjoner mot BATE Borisov og Maribor i Champions League har brakt Europa-håpet tilbake til bartebyen.

Utgangspunktet før tirsdagens kamp hjemme mot Dinamo Zagreb - etter 0-2 fra oppgjøret i den kroatiske hovedstaden - er tungt, men gruppespill i Europa League er uansett et faktum.

- Han kan være stolt av seg selv og den jobben han har gjort, mener Ingebrigtsen.

- Horneland tok grep. Det viste viktigheten av å legge om når ting ikke funker, og man skal ha store baller for å gjøre det, altså.

Ingebrigtsen sier at han, jobb i Belgia til tross, fortsatt følger med på Rosenborg. I boka «Bruttern» beskrives han som «en ekte RBKer». Han sparer ikke på superlativene når han snakker om Horneland.

- Han var virkelig strålende når det butta imot. Han sto rakrygga i stormen, var ærlig og jobba med ting. Det har blitt mye bedre.

Nå står Horneland overfor en av sine største utfordringer som Rosenborg-sjef. Tirsdag kveld tar trønderne imot Dinamo Zagreb på Lerkendal til den siste og avgjørende kvalifiseringskampen i jakten på Champions League-gruppespill.

To forsvarsfeil i Kroatia ble svært kostbare for Rosenborg i 0-2-tapet forrige uke. Tirsdag skal et fullsatt Lerkendal forsøke å hjelpe Horneland & co. videre.

- Vi har en mulighet, men det blir vanskelig. Vi må mobilisere. Når muligheten er der, ønsker du å gripe den. Vi kommer til å være griseskuffet hvis ikke klarer det sa Horneland på mandagens pressekonferanse.

Det kommer Rosenborg-supporterne garantert til å gjøre.

For nå, noen måneder etter skrekkstarten, har de stilt seg bak Horneland og Rosenborg-spillerne.

Uansett utfall i tirsdagens skjebnekamp.