Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skandale i skøyte-EM

Kåret feil EM-vinner da løperne gikk en runde for langt: - Eneste logiske

Haralds Silovs gikk først i mål til ingen nytte.

SKANDALE: Haralds Silovs skulle egentlig blitt kåret til EM-vinner, men ble til slutt plassert på 11. plass. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SKANDALE: Haralds Silovs skulle egentlig blitt kåret til EM-vinner, men ble til slutt plassert på 11. plass. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det utspilte seg noen snodige scener under fellesstarten i skøyte-EM søndag. Haralds Silovs gikk først i mål under løpet, men endte til slutt på 11. plass.

Problemet var at latvieren og resten av feltet gikk en runde mer enn de skulle. Etter riktig antall runder var det Silovs som gikk først over målstreken, men en runde seinere var han blitt forbigått av flere.

Etter 17 runder var det nemlig nederlandske Jan Blokhuijsen som kunne strekke armene i været.

- Det var en misforståelse underveis i løpet. Hvis du ser på reglene, skal jeg være vinneren, sier Silovs til NRK.

Fikk ikke protestere

Ingen forsøkte å stoppe løperne som la ut på en ekstra runde, og dommerne valgte å telle med det 17 runden, selv om den aldri skulle vært gått. Latvieren, som fra før har fem EM-gull, ble plassert på 11. plass.

Flere prøvde å gratulere han med seieren, men Silovs måtte forklare at juryen ville det annerledes.

Han prøvde desperat å protestere på deres avgjørelse, men ble ikke hørt.

– Vi prøvde å gjøre det, men da må du ha 200 sveitserfranc på deg i kontanter. Det kan ikke være noen annen valuta, så vi fikk ikke levere protest, forklarer Silovs til NRK.

Blokhuijsen uenig

Blokhuijsen på sin side, var svært fornøyd med å ta et nytt EM-gull. Han mener det var riktig å kåre ham til vinner.

- Dette er den eneste logiske avgjørelsen. Arrangørene hadde ikke ting i orden, men du kan ikke straffe løperne, mener nederlenderen.

Italienske Andrea Giovanni vant sølvmedalje i løpet, mens Ruslan Zakharov tok bronsemedaljen.

- Jeg hadde ikke hatt lyst til å bli europeisk mester på denne måten, sier en skuffet Silovs om Blokhuijsens gull.

Latvieren er kvalifisert til OL i Pyeongchang, Sør-Korea, hvor han stiller til start på fire distanser. Her får han muligheten til å få sin revansje.

Norsk bronse

Tidligere på dagen kunne Norge juble for medalje under mesterskapet. På kvinnenes lagsprint tok Martine Ripsrud, Anne Gulbrandsen, Sofie Karoline Haugen og Rikke Jepsson bronse.

Russland vant med tiden 1.26,71 og slo Nederland med 1,94 sekunder. Det norske laget endte 5,17 bak. Bare tre lag stilte til start.

På mennenes lagtempo ble det fjerdeplass for Fredrik van der Horst, Runar Njåtun Krøyer, Magnus Bakken Haugli og Hallgeir Engebråten. Norge var 10,23 bak vinnerne Nederland. Russland (1,80) og Polen (9,81 fulgte nærmest.

Det stilte fem lag til start.

På mennenes lagsprint ble det også fjerdeplass. Bjørn Magnussen, Johann Jørgen Sæves, Henrik Fagerli Rukke og Njåtun Krøyer gikk på det norske laget som var 2,70 sekunder bak vinnerne Russland. Finland (1,81) og Polen (1,91) fulgte på annen- og tredjeplass av de seks lagene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!