VERDENS BESTE: Atletico Madrids manager Diego Simeone! Foto: Reuters / Kai Pfaffenbach
Livepic 
VERDENS BESTE: Atletico Madrids manager Diego Simeone! Foto: Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic Vis mer

Kåring: Verdens beste fotballmanager er ikke i Premier League

FourFourTwo har kåret verdens beste managere, og på førsteplass finner vi Atletico Madrids entusiastiske leder Diego Simeone.

- Diego Simeone er det samme for Atletico Madrid, som Steve Jobs var for Apple, skriver FourFourTwos Martin Mazur. År etter år fører argentineren laget til nye høyder, og han fortjener all skryt han kan få.

Da han tok over Atletico i 2011 var laget nær nedrykk, og han ble bare ansatt for at styret skulle få litt pusterom. 46-åringen grep sjansen og transformerte hele klubben og deres identitet. På den tiden handlet fotballen om ballbesittelse takket være Guardiolas suksess i Barcelona, men Simeone brydde seg ikke om besittelse eller høyt press i laget. Han fokuserte på hardt arbeid, et aggressivt angrep og at alle må jobbe defensivt. Brått var det tre lag i toppen av La Liga.

Enten man like Simeone eller ei kan man ikke si imot statistikken. Klubben har ikke like mye penger som Barcelona og Real Madrid, men de har likevel tatt seg til finale i Europaligaen og Champions League under argentineren.

Manageren vant titler med Estudiantes og River Plate før han flyttet til Europa. Etter sin ankomst har han bevist at han er taktisk smart og en strateg. Han endret det middelmådige mannskapet, og solgte flere spillere etter hver sesong. Likevel endret han aldri lagets stil eller visjon. Derfor spiller alltid Atletico hver kamp som om det er en finale.

For Simeone er engasjement og samhold viktig, han sier aldri «jeg» når han snakker om en kamp eller laget, han sier alltid «vi». Atletico Madrid er hans – han bygde opp laget, han vet hvordan han skal knytte bånd til supporterne og gjøre laget til en suksess. Derfor er det merkelig at han aldri engang har kommet på andre plass i Fifas managerkåring.

2 – Pep Guardiola, Manchester City

Etter å ha vunnet Champions League med Barcelona to ganger var det en skuffelse at Pep Guardiola ikke oppnådde suksess i Europa med Bayern München. Likevel kan man ikke si at spanjolen var en flopp i Tyskland. Han vant Bundesligaen alle tre årene han var der, og bygde opp laget for fremtidig suksess - noe Ancelotti utvilsomt setter pris på nå som han er ny sjef på Allianz Arena.

Klubben var en gang avhengig av Arjen Robben og Franck Ribery som nå begge har rundet 30. Nå har Bayern nye stjerner på vei til sin beste form i Douglas Costa, Kingsley Coman, Arturo Vidal, Renato Sanches og Joshua Kimmich.

Som manager jobber Guardiola hardt for å frem det beste i hver spiller, og han prøver å få dem til å ta nye steg hele tiden. Han skapte et «varemerke» i Bayern og kommer til å måtte gjøre det samme i Manchester City.

3 – Luis Enrique, Barcelona

AVSLAPPET: Luis Enrique. Foto: Kieran McManus / BPI / REX / Shutterstock 
AVSLAPPET: Luis Enrique. Foto: Kieran McManus / BPI / REX / Shutterstock  Vis mer

Luis Enrique har konstruert et nytt system som får maksimalt ut av MSN (Messi, Suarez og Neymar) i Barcelona. Bakgrunnen for et nytt system var at laget skulle være stabile over hele banen etter at Xavi og Puyol ga seg, og Barcelona bygger nå på det tradisjonelle med en tvist.

Spanjolen bygger sin managerteknikk på sine erfaringer som spiller. I tillegg er han ekstremt opptatt av kondisjonstrening, Barcelonaspillerne er slankere nå enn noen gang før. Som taktiker er han skarp og han er en selverklært leder.

Da han kom til klubben identifiserte han lagets svakhet som dødballsituasjoner, spesielt i forsvar. Nå er Barca et av de beste lagene i La Liga på dødballsituasjoner, og deres tidligere stempel om å bare fokusere på ballbesittelse er borte.

4 – José Mourinho

Fjorårets nummer en, José Mourinho, har falt nedover lista på grunn av Chelseas kollaps forrige sesong, Falcaos flopplån, episoden hvor Fabregas, Costa og Hazard ble buet ut og kalt «de tre rottene» av egne supportere, og Eva Carneiro-sagaen. I hvert av tilfellene var Mourinho sentral og han hadde et ansvar.

Likevel er det hans talent som skaffet ham jobben i Manchester United. Mourinho har en CV som garanterer trofeer – noe han demonstrerte allerede nå i august da laget vant Community Shield mot Leicester.

Tidligere i karrieren har han demonstrert at han klarer å stå imot all kritikk og press. Det hjelper at portugiseren er så kynisk at han endrer spillestil etter hvilke klubber de møter. Mourinho vil vinne alt. Ser vi på statistikken så er det bare en av hans åtte ligatitler (i forskjellige land) som ble vunnet med mindre enn åtte poeng. Tre av titlene ble vunnet med en margin på ti poeng. United vil tilbake på tronen som verdens beste fotballklubb, og Mourinho er mannen som kan ta dem dit.

5 – Unai Emery, Paris Saint-Germain

44-åringen kom til Paris i sommer etter tre år i Sevilla. Unai Emery vant Europaligaen tre ganger med Sevilla, og det er hans interesse for sporten og øye for detaljer som har gjort ham så suksessrik som han er.

Emery har bare vært manager i ti år, men har fått masse erfaring på den tiden. I sin første manager jobb tok han Lorca fra den spanske tredje divisjon til andre divisjon. I sitt andre år var de nær opprykk til La Liga og spanjolen ble hentet til Almeria. Igjen imponerte han – Almeria rykket opp til Primera Division for første gang i historien og kom på åttende plass i sin første sesong.

Spillerne hans respekterer ham og alt han gjør for klubbene han jobber for, men som manager er han krevende. Emery bruker minst tolv timer på å analysere videoer av motstanderne og viser videoer til spillerne for å vise hvor de kan forbedre seg.

Nå venter PSG – den franske klubben er sultne på suksess i Champions League, og Emery har en utfordring foran seg.

6 – Max Allegri, Juventus

SERIE A: Max Allegri feirer med Serie A-trofeet. Foto: EPA/RICCARDO ANTIMIANI
SERIE A: Max Allegri feirer med Serie A-trofeet. Foto: EPA/RICCARDO ANTIMIANI Vis mer

Han var hatet da han kom til Juventus, bare måneder etter at han hadde blitt sparket fra erkerivalen AC Milan. Etter å ha tatt ligatittelen to år på rad, samt å ha ledet Juventus til sin første Champions League-finale på over 20 år hadde han nå supporterne i sin hule hånd.

Forrige sesong startet med et mørkt kapittel for klubben. Pirlo, Vidal og Tevez hadde flyttet og ti nye spillere ble hentet inn. Aldri før hadde Juve tapt sine to første hjemmekamper – det så ut som deres Serie A dominans var over. I kampen mot Torino snudde alt seg og Allegri tok klubben til 15 seiere på rad. På 25 kamper tok de 73 av 75 mulige poeng.

Som manager er han rolig, avslappet og profesjonell – helt til han blir forbanna. Han er en taktiker og når han gjør små justeringer har det stor effekt. Allegri tok taktikken og vinnermentaliteten Conte hadde innført i klubben, og videreutviklet det.

7 – Jürgen Klopp, Liverpool

Liverpool har endret seg helt etter at Klopp tok over forrige sesong, og allerede har han tatt dem til to finaler – ligacupen og Europaligaen. Spillerne løper meg og de vet hva Klopp forventer av dem. På sitt beste er laget fantastiske, men som vi så i begge finalene har det et lavt nivå på dårlige dager.

Likevel har Klopp falt en plass fra i fjor. Svaret ligger i de to finaletapene. De seks første managerene på lista vant minst et trofe i fjor. Selv om han produserer fantastisk fotball, gode sitater og er perfekt for Merseyside-klubben er det titler som definerer en manager – og Klopp har tap de fem siste finalene han har vært i med Liverpool og Borussia Dortmund.

Klopp er likevel riktig mann for Liverpool. Han føler seg som en underdog – og det er da han gjør det best. Han har tatt med seg en ny holdning til klubben og supporterne elsker ham. De nye signeringene har vært gode i sesongoppkjøringen, og klubben går en spennende sesong i møte.

8 – Claudio Ranieri, Leicester City

KING RANIERI: Feirer med resten av Leicester. Foto: AP Photo / Matt Dunham
KING RANIERI: Feirer med resten av Leicester. Foto: AP Photo / Matt Dunham Vis mer

Han tok over et middelmådig lag da han kom til klubben i 2015, målet for sesongen var å beholde sin plass i Premier League. Så stod Claudio Ranieri og Leicester for et av tidenes fotballsjokk.

Da han kom til klubben observerte han spillerne og gjorde få endringer. Han hentet inn Robert Huth, Christian Fuchs, Shinji Okazaki og N'Golo Kante. Spillmessig gikk han til en 4-4-2-formasjon. Deretter bygde han laget rundt de spillertypene han hadde i laget. Det var ingen store taktiske mirakler involvert, men det fungerte. Ranieri hadde spillerne på sin side og de var lojale mot ham.

På banen jobbet de beinhardt. Klubben fikk sine stjerner, men Ranieri fortjener all æren for den kollektive seieren de tok. Det handler alltid om laget som en enhet for italieneren. I sin lange karriere har aldri manageren oppnådd noe lignende. Leicester tok sin første Premier League-tittel og Ranieri hopper inn på lista over verdens beste managere.

9 – Ronald Koeman, Everton

Etter en god karriere som spiller forventet mange at Koeman ville gjøre det bra som manager. Etter å ha lært fra både Rinus Michels og Johan Cruyff hadde han et godt utgangspunkt. Forståelsen for spillet og taktikk har utviklet seg, og det fikk Southampton betalt for de to siste sesongene.

Koeman startet managerkarrieren som assistent for Guus Hiddink på det nederlandske landslaget, deretter dro han til Barcelona og var assistent for Louis Van Gaal sammen med Jose Mourinho. Først i 2000 ble han manager for Vitesse Arnhem. Han har vært i flere store klubber som Ajax, Benfica, PSV og Valencia før han dro til Southampton.

Da han kom til klubben gjorde han kloke investeringer. Spillerne ble påvirket av hvor rolig og selvsikker nederlenderen var og gikk med på hans smarte taktikk som gjorde laget bedre for hvert år som gikk. Nå venter Everton, en klubb som havnet bak Southampton på tabellen i fjor. Koeman er likevel så sikker på sine evner som manager at han mener han kan ta Everton lengre i ligaen, enn han noen gang kunne gjort med Southampton.

10 – Jorge Jesus, Sporting Lisboa

Den karismatiske 62-åringen forlot Benfica etter seks år og tre ligatitler til fordel for erkerival Sporting Lisboa i fjor sommer. Jorge Jesus spilte for Sporting tidlig i karrieren, og er innstilt på å ta klubben tilbake til toppen av portugisisk fotball.

Til tross for å bryte flere rekorder i sin første sesong ble JJ slått av sin tidligere klubb i tittelkampen. Bare to poeng skilte lagene. Manageren var ikke nådig å uttalte at all suksess Benfica oppnådde var takket være hans grunnlag, og at han var «hjernen» bak deres triumf.

I Benfica tok JJ ti trofeer på seks år, han utviklet noen av verdens beste spillere i David Luiz, Angel Di Maria og Axel Witsel før de ble solgt for store summer. I Sporting har allerede Joao Mario, Adrien Silva og Islam Slimani tatt store steg, nå må bare trofeene følge for at Jesus fortsatt skal fortjene en plass på topp ti over verdens beste managere.