Karjakin tror Carlsen ombestemmer seg

Men skjønner ikke Russland-skepsisen.

JEVNGAMLE: Sergeij Karjakin fra Russland og verdensmester Magnus Carlsen fra Norge er like gamle, og veldig gode i sjakk. Én av dem skal spille om VM-tittelen i november. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
JEVNGAMLE: Sergeij Karjakin fra Russland og verdensmester Magnus Carlsen fra Norge er like gamle, og veldig gode i sjakk. Én av dem skal spille om VM-tittelen i november. Foto: Erlend Aas / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen skal i utgangspunktet forsvaret VM-tittelen mot Vishy Anand i Sotsji denne høsten. Nordmannen har imidlertid ikke skrevet under på kontrakten enda, av flere årsaker. Den mest åpenbare av disse er den spente situasjonen i Russland. 

Carlsen hadde egentlig frist til i dag, men Verdenssjakkforbundet (FIDE) har uttalt at det går bra om 23-åringen fra Lommedalen tenker litt lengre, men ikke noe særlig mer enn til tirsdag.

Skulle verdensmesteren velge å ikke sette penn til papir, sier reglene at russiske Sergeij Karjakin overtar Carlsens plass mot Anand i Sotsji, som en følge av at han ble nummer to i kandidatturneringa bak inderen.  

Eget forbund? Karjakin er en uttalt tilhenger av Vladimir Putin, og forstår ikke hvorfor norske Carlsen er skeptisk til å spille i Russland.

- Verken India eller Norge kunne arrangere kampen, og FIDE godkjente Sotsjis bud. Nå vil Magnus utsette kampen på grunn den påstått ustabile situasjonen i Russland. Jeg skjønner egentlig ikke helt hva slags uro han snakker han om, særlig ikke når det gjelder Sotsji - byen som nylig arrangerte én av de beste olympiske lekene i historien, sier Karjakin til russiske Sport Express

Carlsen-leiren har de siste dagene vært svært sparsomme med å si noe om hva de kommer til å gjøre.

Ett alternativ er at Magnus Carlsen bryter ut av FIDE og danner et eget forbund, slik Garry Kasparov var med på å gjøre i sin tid.

Sammenligner seg med Karpov Karjakin sier til Sport Express at han med glede griper muligheten til å spille om verdensmestertittelen mot Vishy Anand hvis han skulle få den, men understreker at han tror det blir Carlsen mot Anand i november. 

- Jeg tror Carlsen til slutt ombestemmer seg og godtar å komme til Russland, hvor han tross alt har spilt mange turneringer tidligere, sier 24-åringen. 

Karjakin er heller ikke redd for at det skal oppfattes som at han ikke har fortjent tittelen, hvis det går så langt som at han får spille mot Anand, og skulle gå hen og vinne. 

- Den gamle stormesteren Anatolij Karpov tok over tronen fra Bobby Fisher da sistnevnte nektet å møte opp i 1975. Tror du Anatolij følte at det var ufortjent? sier Karjakin retorisk til Sport Express