Karjakin vant Norway Chess - og 760 000 kroner

Carlsen selvkritisk etter hjemmebane-skuffelsen.

SELVKRITISK: Norway Chess ble en nedtur for Magnus Carlsen. I ettermiddag var alt håp om turneringsseier ute. Vinneren ble i stedet Sergej Karjakin. Foto: Kent Skibstad / NTB Scanpix
SELVKRITISK: Norway Chess ble en nedtur for Magnus Carlsen. I ettermiddag var alt håp om turneringsseier ute. Vinneren ble i stedet Sergej Karjakin. Foto: Kent Skibstad / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Magnus Carlsen (22) klarte ikke å innfri under Norway Chess på hjemmebane, og måtte skuffet konstatere at russiske Sergej Karjakin slapp jubelen løs i Stavanger konserthus på superturneringens siste dag.

- Det er utrolig surt å avslutte så dårlig. Jeg må bare innse at jeg burde vært skarpere, sier Carlsen.

To mulige utfall
Det var i dag klart for niende og siste runde av den første superturneringen i sjakk avholdt her til lands. Med en utrolig jevn stilling forut for de avsluttende partiene, var det knyttet stor spenning til hvem som til slutt kunne føre Norway Chess-tittelen opp på merittlisten.

Russiske Karjakin ledet med 5.5 poeng, et halvt mer enn verdenséner Carlsen og VM-tittelholder Vishy Anand på plassene bak, og var dermed favoritt. 

I teorien var det likevel hele seks spillere blant det ti mann store feltet som kunne vinne turneringen, hvor to scenarioer ville bidra til norsk sammenlagtseier:

Enten måtte Carlsen slå verdenstoer Levon Aronian, samtidig som Karjakin tapte sitt oppgjør mot Veselin Topalov, mannen som ikke hadde vunnet et eneste oppgjør under sitt to uker lange Norges-opphold.

Eller så måtte nordmannen spille uavgjort mot Aronian, og gå seirende ut av et eventuelt tie-break, hvor spillerne med lik sammenlagtsum etter dagens hovedrunde stilte til start i en avgjørende lynsjakkturnering.

- Ville vært flaks
Etter bare to timer var imidlertid det éne scenarioet allerede utelukket. Remisen mellom Carlsen og Aronian var da et faktum.

- Det var greit nok. Det er veldig vanskelig å vinne mot en spiller som Aronian med sort, sier Carlsen. 

Selv om håpet om turneringsseieren fremdeles var i live, mente Carlsen det bare var flaks om han fikk en ny mulighet til å stikke av med førstepremien på 760.000 kroner. 

- Det ville vært den minst fortjente turneringsseieren noen sinne. Jeg har ikke spilt veldig bra her, og fortjener ikke å vinne turneringen. Så enkelt er det. Vinner jeg, skyldes det først og fremst at jeg er heldig, konkluderte Carlsen mens de andre partiene pågikk.

En uttalelse som kom i kjølvannet av gårsdagens fadese mot kinesiske Hao Wang. På papiret var det gode utsikter for seier, men i stedet endte det med skjebnesvangre poeng tapt i tittelkampen.

- Det var både uforklarlig og uvanlig. Du kan ikke vinne turneringer som denne med slike tap, sier manager Espen Agdestein.

Startvansker
Det har i bunn og grunn vært noe uvanlig over hele turneringen til det norske sjakkfenomenet. Etter fire remis på de fire første rundene, gjenskapte han likevel spenningen i Norway Chess da han sørget for Karjakins første tap i turneringen i runde fem.

Den oppløftende prestasjonen ble fulgt opp med nye seirer mot Teimour Radjabov og norske Jon Ludvig Hammer i henholdsvis runde seks og syv, før han altså rotet bort muligheten til å gå forbi Karjakin med tapet mot Wang på selveste nasjonaldagen.

- Det er utrolig små marginer som skiller, og jeg er blitt straffet for å ta litt for mange dårlige beslutninger, konstaterer Carlsen.

Russisk seier
På tross av resultatene, er han likevel fornøyd med deltakelsen i turneringen som tiltrakk seg brorparten av verdens beste spillere.

- Det har vært helt kjempemessig. Jeg håper det blir flere utgaver av Norway Chess fremover. Problemene mine skyldes i alle fall ikke arrangørene. Jeg klarte nesten å komme tilbake etter en dårlig start, og var nære ved å vinne. Hadde det bare ikke vært for tapet i går, sukker Carlsen, som etter fem timer og 15 minutter fikk beskjed om at Karjakin hadde klart remis mot Topalov.

- Dette er den sterkeste turneringen jeg har deltatt i noen gang. Spillet har kanskje ikke alltid vært så bra, men resultatet er helt fantastisk. Det er det største jeg har gjort i karrieren min, sier Karjakin stolt.

Anand tapte sin kamp mot tidligere nevnte Wang, og ettersom de andre resultatene også gikk russerens vei, var karrierens største seier et faktum.