Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjakk-VM

Karjakins forvandling. «Kjekket» seg etter VM-åpningen: - Magnus skulle ikke spilt sånn

Russeren full av selvtillit etter remis med sorte brikker.

SELVSIKKER: Sergej Karjakin både spiller og opptrer solid i USA. Her prater 26-åringen med russisk media etter den offisielle pressekonferansen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
SELVSIKKER: Sergej Karjakin både spiller og opptrer solid i USA. Her prater 26-åringen med russisk media etter den offisielle pressekonferansen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carlsen-Karjakin 1/2-1/2

NEW YORK (Dagbladet): Med glitrende spill fikk Sergej Karjakin en svært god start på VM-kampen mot Magnus Carlsen. Russeren opptrådte bunnsolid med sorte brikker og holdt sitt norske motstykke i tøylene da partiet skulle avgjøres.

I USA har Karjakin også fremstått mer selvsikker enn Dagbladets utsendte har sett ham noen gang. Under et eksklusivt møte med 26-åringen i Bilbao i sommer, pratet han uredd om det som var i vente. Fire måneder seinere ser det ut som troen på egne evner bare har forsterket seg.

Mens Carlsen stort sett vinner både de verbale og sjakklige slagene han deltar i, har Karjakins framtoning i New York gjennom to pressekonferanser og ett parti vist at han mener sjansene er gode til å stikke av med tittelen.

- Jeg ble ikke overrasket

Samtidig som eksperter lot seg forbløffe av Carlsens uventede og vellykkede åpningsvariant, avviste Karjakin at han ble tatt på senga. Han fortalte i stedet noe som kan gi Carlsen litt å tenke på. Karjakin var nemlig klar over at nordmannen hadde spilt på tilsvarende måte i et tidligere oppgjør mot russeren Vladimir Kramnik.

- Jeg er ganske fornøyd med det jeg fikk ut av åpningen. Jeg spilte noe uvanlig og fikk et lite overtak, sier Carlsen, før Karjakin overtar:

RELATIVT FORNØYD: Carlsen var i godt humør etter det første partiet, til tross for at han ikke vant. Foto: Hans Arne Vedlog
RELATIVT FORNØYD: Carlsen var i godt humør etter det første partiet, til tross for at han ikke vant. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Det var ikke noe revolusjonerende fra Magnus' side i dag. Han har spilt disse systemene før. Det er fullstendig normalt. For å si det sånn, denne åpningen overrasket meg ikke så mye, sier Karjakin.

Hvordan Carlsen tolker den uttalelsen, er uvisst. Uansett gir det en indikasjon på hvor omfattende de mye omtalte forberedelsene til Karjakin faktisk er.

Sendte et lite stikk

Med et stappfullt pressesenter og sjakkinteresserte verden over som tilskuere, fulgte Karjakin opp med en ny melding like etterpå.

Den inneholdt en analyse fra da stillingen i partiet fremdeles var uavklart.

- Magnus skulle ikke spilt F4, sier Karjakin og henviser til det han mener var en upresis manøver av nordmannen.

- For da jeg etterpå spilte F5, følte jeg det kom til å bli uavgjort.

- Kjekk i tonen

Sjakkekspert Atle Grønn ankom New York på torsdag. Under et døgn seinere fikk han med seg seansen ved Brooklyn Bridge.

Russisk-professoren oppfatter også Karjakin som usedvanlig offensiv.

- Karjakin var kjekk i tonen. Han føler at han kan konkurrere helt jevnbyrdig med Magnus, sier Grønn i dialog med Dagbladet.

- Karjakin nevner blant annet dette F4-trekket. Da forsvant kanskje Magnus sin siste sjanse til å vinne. Det var ikke en tabbe, men for å komme videre måtte han flytte bøndene. Så er det sånn i sjakk at når du flytter bøndene, så kan du ikke flytte dem tilbake etterpå. Magnus spilte dermed ut trumfkortet sitt. Når han gjør det, har han ikke mer å spille på. Det gjorde stillingen til remis, sier Grønn om bakgrunnen for Karjakins uttalelse.

Carlsen venter med interesse

Både Carlsen og Karjakin er i utgangspunktet fornøyde med uavgjort med sorte brikker og muligheter til å gå for seier med de hvite. Det spesielle med parti nummer to seinere i dag, er at vi for første gang får se om Karjakin har kommet til New York med noen nyvinninger i åpningsfasen.

Har han det, kan det bli skummelt for Carlsen. Overfor Dagbladet avviser imidlertid 25-åringen at han frykter Karjakin.

- Jeg vil ikke si at det kom noen store overraskelser fra han i det første partiet. Han spilte veldig godt i forsvar, og det er ikke noe nytt. I det andre partiet får vi se. Jeg tenker egentlig ikke så mye på det enda, men det blir interessant. Forhåpentligvis blir det interessant for publikum også, sier Carlsen.

- Karjakin med psykologhjelp

I oppladningen til VM har Karjakins leir brukt totalt ni millioner kroner på forberedelser. Ifølge sjakkekspert Grønn kan det ha inkludert psykolog-honorarer.

- Innholdet i det Karjakin sier viser at han vil fremstå som likeverdig. Han vil ikke være med på at Magnus har en annen dimensjon enn han. Så Karjakin har nok jobbet mye med det psykologiske. Det er viktig for ham at han ikke skal fremstå som en «underdog» i flere uker her, sier Grønn, som blant annet bet seg merke i at Karjakin omtalte det sterke resultatet som helt normalt.

I NEW YORK: Sjakkekspert Atle Grønn følger VM. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
I NEW YORK: Sjakkekspert Atle Grønn følger VM. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Jeg hadde et håp om at han skulle ha noen åpningsnerver, men Karjakin fant seg til rette med engang. Han spiller også litt ekstra kjekk ved å ikke si at det er en veldig god dag, men bare en normal dag. Egentlig så bobler han over av glede og lettelse, mistenker Grønn.

- Jeg nyter New York City. Jeg kan konsentrere meg om sjakk uten problemer. Jeg har det veldig fint her. Forholdene er gode. Jeg ser bare fram til et nytt parti, legger Karjakin selvsikkert til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!