Karl Erik Bøhn fikk kreftdiagnosen i februar i fjor. Foto: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / NTB Scanpix.
Karl Erik Bøhn fikk kreftdiagnosen i februar i fjor. Foto: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / NTB Scanpix.Vis mer

Karl Erik Bøhn er død

Håndballtreneren ble 48 år gammel.

(Dagbladet): Håndballtrener og tidligere landslagsspiller Karl Erik Bøhn er død. Han ble 48 år gammel, melder vennen Andreas Smeby i en pressemelding.

- Livet i gave Det var i februar i fjor at Karl Erik Bøhn fikk diagnosen akutt myelogen leukemi, blodkreft.

Han ble lagt inn på Rikshospitalet, og lå lange perioder i kunstig koma.

I slutten av november i fjor fikk Bøhn beskjed om at han var kvitt kreften.

- Jeg fikk beskjed tirsdag kveld om at ryggmargen er fri for kreftceller. Jeg har hatt flaks. Jeg har fått livet i gave, sa Bøhn til VG.

Uhelbredelig kreft Noen få dager før jul fikk derimot Bøhn beskjed om at kreften var kommet tilbake. Og lille julaften kom beskjeden om at kreften var uhelbredelig.

- Det var ikke en drøm å få denne beskjeden. Men det er spillets regler i denne bransjen. En må ta imot det som kommer, enten det er med knottene først eller ikke. Det er ingen gule og røde kort her, sa Bøhn til TV 2.

Stor karriere Karl Erik Bøhn ledet Larvik til en endeløs rekke av serie- og cupgull, samt at han bygget opp laget som tok Champions League-gull noen måneder etter at han forlot klubben.

I 2011 tok han over både det ungarske klubblaget Györ (august) og Ungarns kvinnelandslag (november). Han gjenreiste Ungarns håndballære ved å ta bronse i EM i 2012.

- Det er det største jeg har opplevd noen gang, sa Bøhn til TV 2 rett etter kampen.

I romjula la han ut en melding på sin Facebook-side hvor han ga beskjed om at han ikke lenger kunne lede laget.

- Jeg er takknemlig for all støtte og gode ønsker jeg har fått av dere. Jeg er så utrolig stolt over å ha fått muligheten til å representere dette vakre landet. Jeg kan dessverre ikke lede landslaget i håndball i perioden 2014-2016. Men suksessen vil definitivt vedvare, for jentene er fantastiske. Takk så mye, tiden jeg har tilbrakt i Ungarn har vært den lykkeligste i livet mitt, skrev han.

Takket familien 5. januar la Bøhn ut et innlegg på siden kreftkamp.no, med tittelen « Mitt siste bidrag».

«Jeg hadde et håp om at jeg kanskje kunne være en bidragsyter her i mange år til, men slik blir det nok ikke! Jeg skal prøve meg på noen kloke ord, som helt sikkert vil motivere noen, men skuffe og provosere andre!», innleder han innlegget med.

Der skriver han blant annet at det siste året har bestått av utfordringer, og at det har vært vondt og vanskelig etter at han fikk dødsdommen i hånda lille julaften.

Han skrev at han klarte å holde humøret oppe, takket være sin familie.

«Takket være mine barn, deres mødre, min mor, søster, familie, kjæreste, venner, støttespillere og heiagjeng har jeg klart å holde humøret oppe.»

Han avsluttet innlegget med å gi leserne sinetre siste råd.
 
- Ta vare på flokken din! (uttrykk stjålet fra Per Fugelli)
- Viva La Vida (lev livet) Coldplay
- Be ikke om en lett byrde, men om en sterk rygg! (Theodore Roosevelt)

Gode venner Vennen Andreas Haugan Smeby har hele tiden stått ved Bøhns side, og var med Bøhn på sykehuset da han fikk beskjed om at kreften ikke kunne helbredes.

- Det har blitt mange tårer i dag. Karl Erik har ridd av stormen tidligere, og blitt kalt mirakelmann av legene. Vi har trent sammen og han har vært i godt humør, sa Haugan Smeby om tilbakefallet.

Kompisen har likevel latt seg imponere av hvordan Bøhnhele tiden setter andre mennesker foran seg selv.

- Karl Erik vil ikke dø. Han tenker på konsekvensene for de han etterlater. Han er en unik mann. Selv når han har fått en dødsdom, så setter han andre mennesker foran seg selv.

Siden tidlig i januar har Bøhn oppholdt seg på et hemmelig sted, hvor han har fått alternativ behandling.

- Det er kjedelig å ha fått en dødsdom. Jeg vil jo ha flere dager med dem rundt meg, men jeg har akseptert det motsatte, hvis det blir sånn. Jeg ser meg veldig fornøyd med tiden jeg har fått, sa Bøhn tidligere i januar.

GOD VENN: Andreas Haugan Smeby har vært en viktig støttespiller og venn for Karl Erik Bøhn. Foto: Privat
GOD VENN: Andreas Haugan Smeby har vært en viktig støttespiller og venn for Karl Erik Bøhn. Foto: Privat Vis mer