Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Geir Karlstad tror Sverre Lunde Pedersen slår raskt tilbake

Karlstad sympatiserer med Lunde Pedersen: - Det sitter i lenge

Sverre Lunde Pedersen var en liten feil fra å ta Norges første gull i allround-VM på 24 år. Geir Karlstad falt i OL i 1988, og er sikker på at nordmannen slår raskt tilbake.

FALT: Sverre Lunde Pedersen satt fortvilt på skøyebanen etter fallet i allround-VM. Nordmannen lå an til Norges første gull på 24 år, men så falt han. AP Photo/Peter Dejong
FALT: Sverre Lunde Pedersen satt fortvilt på skøyebanen etter fallet i allround-VM. Nordmannen lå an til Norges første gull på 24 år, men så falt han. AP Photo/Peter Dejong Vis mer

(Dagbladet): Det var ingen lett utfordring som ventet Sverre Lunde Pedersen under allround-VM i Amsterdam i helga. Skøyter er nasjonalidretten i Nederland, og landets store idrettsstolthet, og det kokte i den nederlandske heksegryta.

Hele 28 000 hadde møtt fram for å heie fram verdensstjernen Sven Kramer og resten av skøyteessene i oransje trikot til seier, men lenge så det ut til at en nordmann skulle snyte de for folkefesten.

Lunde Pedersen ledet klart på den avsluttende 10 000-meteren, men så kom den skjebnesvangre feilen. Fana-løperen hektet skøytene, gikk i isen og suste inn i vantet. Det kostet han gullet.

- Det er nesten så jeg ikke tror det har skjedd. Jeg prøvde å gå det jeg kunne, men det var ikke nok. Det er så bittert som du får det, sa en tydelig preget Lunde Pedersen til NRK etter målgang.

KNUST: Geir Karlstad trøstes av trener Hans Trygve Kristiansen etter sitt fall på 10.000 meteren den 21. februar 1988. FOTO: Henrik Laurvik
KNUST: Geir Karlstad trøstes av trener Hans Trygve Kristiansen etter sitt fall på 10.000 meteren den 21. februar 1988. FOTO: Henrik Laurvik Vis mer

Karlstad sympatiserer

Få vet bedre hvordan 25-åringen har det enn Geir Karlstad.

Langdistansekongen var en het gullkandidat foran 10 000-meteren i Calgary-OL i 1988, men et fall satte en stopper for OL-drømmen.

- Det er et sjokk. Plutselig ligger du på isen, og klarer ikke å tenke helt klart. Du er i din egen verden, og så blir du revet ut av din egen transe, forteller han om hvordan et fall oppleves.

Karlstad er full av sympati for Lunde Pedersen etter søndagens fall. 54-åringen var sønderknust etter hans eget fall for 30 år siden, og det tok langt tid før han kom til hektene igjen.

- Det sitter i lenge. Når man er så nærme et stort mål, tar det tid å komme over det. Det tok flere måneder før jeg tok på skøytene igjen, sier han.

- Vinner neste år

Karlstad var norsk landslagstrener mellom 1998 og 2002, og er svært imponert over progresjonen landslagsløperne har vist de siste åra. Han tror det gode miljøet vil hjelpe Lunde Pedersen raskt tilbake.

- Det tror jeg. Det er en veldig fin gjeng på landslaget nå, som har jobbet fantastisk godt lenge. Han blir godt ivaretatt av lagkamerater og støtteapparat, sier han. Karlstad føler seg sikker på at Fana-løperen slår raskt tilbake.

- Han har alle forutsetninger for å bli en stormester, og vinne VM neste år. Jeg tror han kan vinne allerede til helga. Han er enestående, skryter han. Karlstad mener nordmannen viste comebackegenskapene allerede rett etter fallet. Etter å ha kommet seg på beina igjen kjempet nemlig nordmannen seg tilbake, og passerte Kramer igjen.

- Det han presterer etter fallet er kjempeimponerende. Helt utrolig.

Koss ble sjokkert

Forrige gang en nordmann vant allround-VM på skøyter var i 1994 i Göteborg. Den gangen var det skøytelegenden Johann Olav Koss som var best og kunne juble for norsk gull. Han satt på mestertribunen under søndagens løp, og ble like overrasket som alle andre da den norske landslagsløperen gikk i bakken.

- Det var et sjokk. Han gikk jo så nydelig på skøyter, og plutselig lå han på isen. Da var løpet kjørt, sa Koss til NRK etter løpet.

I allround-VM summeres resultatene 500 meter, 1 500 meter, 5 000 meter og 10 000 meter sammen, og det er den som totalt sett har prestert best som går seirende ut. Etter Lunde Pedersens fall og Kramers svake innsats på 10 000-meter, var det Patrick Roest som ble verdensmester denne gangen. Dog med en bismak.

- Jeg er glad for å bli verdensmester, men det er trist for Sverre. Han var best på 1500-meteren og jeg tror han ville vunnet her også. Det er en litt annerledes følelse for meg også, men jeg er veldig stolt over å være verdensmester, fortalte han til kanalen. ​

Landslagstrener Sondre Skarli sa til NRK at han mener Lunde Pedersen hadde fortjent gullet og at en pris på idrettsgalaen er på sin plass.

- Alle vet at han er den moralske vinneren. Han er i egen klasse. Det var vondt rett og slett. Jeg er stolt over måten han reiser seg og fortsetter. Han fortjener pris på idrettsgallaen som årets forbilde.

VM skøyter allround i Amsterdam, Nederland søndag:

Gull: Patrick Roest, Nederland 154,547,

Sølv: Sverre Lunde Pedersen, Norge 154,941,

Bronse: Marcel Bosker, Nederland 155,953,

4) Sven Kramer, Nederland 156,003, 5) Bart Swings, Belgia 156,266, 6) Nils van der Poel, Sverige 156,799, 7) Haralds Silovs, Latvia 159,697, 8) Danila Semerikov, Russland uten poengsum.

Øvrige norske, ikke til siste distanse: 9) Håvard Bøkko 115,296, 12) Simen Spieler Nilsen 116,748.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling