NESTEN LURT: Karoline Bjerkeli Grøvdal trodde hun hadde èn runde igjen å løpe på 10 000 meteren, da hun egentlig hadde to. Det resulterte i to spurter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NESTEN LURT: Karoline Bjerkeli Grøvdal trodde hun hadde èn runde igjen å løpe på 10 000 meteren, da hun egentlig hadde to. Det resulterte i to spurter. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Karoline ble fintet ut under rekordløpet: - Tida var for god

Mener 9. plass var det beste hun kunne oppnå.

RIO (Dagbladet): Almaz Ayana (24) fra Etiopia satte verdensrekord med 29.17,45 da hun vant OL-gull på 10 000 meter. Publikum jublet vilt under det historiske øyeblikket på Olympic Stadion i Rio.

Men også norske Karoline Bjerkeli Grøvdal (26) imponerte med en 9. plass og tida 31.14,07 - som er ny personlig rekord.

- Det er veldig kult å sette personlig rekord i et løp der det også blir satt verdensrekord. Det viser at det er høyt nivå. Det er veldig godt å være ferdig, sier Grøvdal til Dagbladet i pressesonen etter løpet.

Perfekte forhold

Det var regnvær og rundt 20 grader i OL-byen under 10 000 meter-løpet - og den var den kaldeste dagen så langt under lekene.

- Dette var perfekte forhold for verdensrekord på 10 000. Jeg har ikke tenkt så mye påværet. Men vi slapp alt styr med kuldevest, mindre oppvarming og mye drikke. Dette ble nesten som et norsk løp, sier 26-åringen på Dagbladets spørsmål om temperaturen påvirket rekordløpet.

Grøvdal startet offensivt i dagens finale med allerede etter tre runder var det åtte løpere som skilte seg ut i fronten. Det var aldri noe spørsmål om å forsøke å henge på tetgruppa og i stedet tok det norske OL-håpet en niendeplass - og var best av de resterende løperne.

FORNØYD: Karoline Bjerkeli Grøvdal med 9. plass i Rio.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FORNØYD: Karoline Bjerkeli Grøvdal med 9. plass i Rio.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Forvirret

Mot slutten av løpet ble hun fintet ut av resultattavla inne på stadion.

- Jeg visste at det ikke var europeere foran meg. Da det var tre runder igjen, så så jeg det sto tre. Men da det var to runder igjen, så trodde jeg det var èn. Jeg merket da det var 200 meter til målstreken at tida var for god. Da måtte jeg ta en ekstra runde. Og det ringte jo ikke på sisterunden. Det var litt uvant. Det gjorde ikke meg noe, men jeg så andre som nesten stoppet opp, sier Grøvdal som også ble passert av gullvinneren med èn runde.

- Jeg merket at Ayana kom (forbi). Og jeg måtte tenke for meg selv om hun virkelig lå bak meg. Jeg trodde neste hun hadde falt. Men så skjønte jeg at hun tok meg igjen. Jeg tenkte ikke så mye over det. Jeg løper for min egen plassering og tenker ikke så mye på andre, sier Grøvdal.

VERDENSREKORD: Almaz Ayana løp inn til seier og ny verdensrekord 10 000m for  kvinner. Den nye verdensrekorden er på 29.17.45. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VERDENSREKORD: Almaz Ayana løp inn til seier og ny verdensrekord 10 000m for kvinner. Den nye verdensrekorden er på 29.17.45. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Kan bedre

Hun mener 9. plass var det beste hun kunne oppnå i dag.

- Slik løpet ble, kunne jeg ikke fått noe bedre enn 9. plass. Det gikk nesten litt for lett underveis, og jeg kunne løpt under 31 minutter. Det har jeg i meg. Tidsmessig visste jeg ingenting. Det spiller ikke så stor rolle da jeg ligger der jeg ligger. Det var ingen foran meg jeg kunne hente inn, sier den norske jenta.

- Kunne du hengt deg på 8-er gruppa tidlig i løpet?

- Jeg rakk ikke vurdere det en gang. De stakk for tidlig og da det løpes i verdensrekordfart så er det bra jeg ikke prøvde å henge på, sier Grøvdal.

Tirsdag skal hun løpe 5000 meter i OL.

- Det blir nesten kos i forhold til dette, sier 26-åringen.