- Karrieren hans er ikke viktig nå

Hoppmiljøet bekymret for doptatte Bystøl.

||| (Dagbladet.no): Lars Bystøls videre karriere som idrettsutøver henger i en tynn tråd etter å ha avgitt positiv dopingprøve. Akkurat det er likevel underordnet for hoppmiljøet rundt Bystøl - som er langt mer opptatt av at OL-vinneren fra 2006 må få livet sitt på rett kjøl igjen.

- Det er noe som er mye viktigere enn karrieren hans nå. I sånne sammenhenger er kanskje ikke hoppsporten så veldig viktig for noen av oss, selv om det er viktig å påpeke at det ikke har vært noen sånne episoder med Lars i periodene han har vært med oss. Veldig mange av de negative episodene som han har vært involvert i, har skjedd utenfor vårt idrettsmiljø, sier hopplandslagets sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.no.

Bystøl ble vraket fra landslaget før årets sesong, og har bare hoppet ett renn i regi av Norsk Skiforbund siden april. Det skjedde i Vikersund i november.

- Håper dette er en siste vekker

Ifølge Se og Hør var det i forbindelse med dette rennet at Bystøl testet positivt på tetrahydrocannabinol (THC), som finnes i cannabis.

Det føyer seg inn i rekken av episoder der Bystøl har vært i hardt vær. Gjentatte tilfeller av fyllekjøring og fyllearrest har bidratt til at vossingen ofte har kommet i fokus for utenomsportslige ting.

- Forhåpentligvis er dette slutten på en rekke negative historier rundt Lars som omhandler hans private liv. Jeg håper inderlig at han nå klarer å få det private på fote igjen, sånn at han får et fint liv. Og så håper jeg at dette er en siste og endelige wakeup-call. Lars er alt annet enn et dårlig menneske. Han er en fin gutt, som åpenbart har noen problemer, sier Bråthen. 

- Var dere kjent med narkotikabruken før han testet positivt?

- Nei.

- Det var helt ukjente med det?

- Ja, bedyrer han.

- Lars er en god gutt

Bråthen legger ikke skjul på at han er bekymret for Bystøl, og har vært i kontakt med 30-åringen flere ganger etter at han ble kjent med den positive dopingprøven.

- Jeg har hatt en god del kontakt med Lars siden han ble informert om det, og da var jeg en av få som fikk den informasjonen. Dersom Lars føler at jeg har noe å bidra med, så vet han hvor han får tak i meg.

- Hvordan har Bystøl selv reagert på dette?

- For det første erkjente han forholdet umiddelbart. Jeg vet ikke helt hvordan jeg kan beskrive reaksjonen. Det tror jeg nesten Lars må beskrive selv, det er vanskelig å tyde hvordan folk føler ting. Lars har vært gjennom mange episoder i livet som slett ikke er så langt unna dette følelsesmessig, sier Bråthen.

Sportssjefen er opptatt av få fram at Bystøl på ingen måte er en dårlig person.

- Slik jeg kjenner Lars er han en snill person, som bryr seg om folk, og som er veldig flink med unger. Det har vi sett på de samlingene hvor vi involverer rekrutteringen vår. Generelt er vi veldig opptatt av å se det positive i folk, og vi har ikke noe problem med å se det i Lars heller. Jeg forsvarer ikke det han har gjort, men det finnes en annen Lars Bystøl enn den folk leser om på forsider av aviser. Det er det ingen tvil om, sier han.

Håper Bystøl vil ta imot hjelp

Jan Erik Aalbu var sportssjef for hopperne på tiden da Lars Bystøl ble dyttet ut i havnebassenget på Aker Brygge, og har selv forsøkt å hjelpe vossingen med å få bukt over de personlige problemene.

Nå krysser han fingrene for at miljøet rundt Bystøl stiller opp i en vanskelig tid - og ikke minst at Bystøl selv er mottakelig for hjelp. 

- Lars er en ung gutt som skal leve i veldig mange år til, og jeg håper han tar imot den nødvendige hjelpen. Lars er en veldig god gutt, men det er ikke tvil om at han har personlige problemer, sier Aalbu til Dagbladet.no.

Samtidig er han usikker på hvor lenge hoppmiljøet har tålmodighet til å bistå Bystøl.

- Spørsmålet er hvor langt han kan strekke strikken, før tålmodigheten tar slutt og de ikke gidder mer. Han har fått så mye hjelp, uten å ta imot. Jeg håper inderlig for Lars sin del at det er folk som bryr seg. Først og fremst er det han som må ville det selv. Jeg håper i fellesskap at det går an å få til noe, sier han.

Han betegner Bystøl som et sjeldent stort hopptalent.

- Han har vært et usedvanlig stort talent. Jeg husker tilbake da han var kombinertløper på NTG på Lillehammer som 16-åring. Vi så veldig tidlig at han hadde ekstremt potensial, og anbefalte ham å kaste skia og brekke stavene. Det satt langt inne, for han likte å trene og gå på ski. Men han gjorde det til slutt, og vi vet alle hva som skjedde. Folk skal ikke glemme at han er olympisk mester. Dem er det ikke mange av i skihopping, sier Aalbu.