KRASJLANDET FØR PRESSEKONFERANSEN: Til tross for at Karsten Warholm ville ha pengene sine igjen etter en krasjlanding, var det god stemning på pressekonferansen i London før VM-starten. Video: John Rasmussen/DagbladetVis mer Vis mer

VM i friidrett 2017

Karsten Warholm frykter tidlig hjemreise fra VM: - Det er i settinger som dette folk kjemper med nebb og klør

Men nyter å være Norges eneste gullhåp i VM.

LONDON (Dagbladet): Karsten Warholm har virkelig tatt friidrettsinteresserte nordmenn med storm denne sesongen.

Først og fremst med en herlig seier i Diamond League på Bislett, der han slo det som var av verdenseliten på 400 meter hekk.

Så fulgte han opp hjemmeseieren med nok en triumf i Stockholm noen dager senere.

Gullet i U23-VM var en varslet seier, men nå, nå er det årets største begivenhet som venter den blide Dimna-løperen.

Verdens sjette raskeste i år

Søndag formiddag løper Warholm forsøket på 400 meter hekk. Går han videre derfra er semifinalen mandag, mens finalen går onsdag.

Der bør han være, mener trener Leif Olav Alnes.

- Hvis du ser på statistikken for denne sesongen, som er en ganske brukbar indikator, så er Karsten nummer fem av de som er påmeldt her, og nummer seks i verden. Det er ofte sånn det ender, men det er såpass tett at det kan både gå opp og ned i forhold til det, sier Alnes til Dagbladet.

- Jeg repeterer meg selv ofte når jeg sier at det er like kort vei ned som det er opp. Det er fortsatt mye som skal stemme for at den finaleplassen skal komme. Det er i settinger som dette folk kjemper med nebb og klør for å komme blant de åtte beste. Det må jeg være veldig obs på, for det blir en beintøff kamp om finaleplassene, sier Warholm.

Medaljene endrer alt

Seirene i Diamond League betyr ikke annet enn at Karsten selv har tro på at han kan vinne over de antatt beste. I et VM er det andre forutsetninger enn i Diamond League.

- Den store forskjellen er at det deles ut medaljer her, og det står veldig høyt i vår idrett. Det er dette folk lader opp mot, alt annet blir ofte forberedelser inn mot det her, så folk er nok enda mer på her, sier Warholm til Dagbladet.

- Mange av de jeg har slått i Diamond League har et større potensiale enn de har vist før i år, og derfor er det viktig å ha i bakhodet at dette kommer til å bli tøffere enn de løpene. Ting må gjøres rett, ellers blir det tidlig hjemreise.

Tidlig hjemreise er i utgangspunktet helt utenkelig for alle som har fulgt Warholms kanonsesong. At forventningene om både finaleplass og medalje henger over ham, velger han å ta positivt.

- Det er klart folk klamrer seg til det som kan gi medaljer, så jeg skjønner at det blir naturlig. Det er litt synd at Thorkildsen ikke er her til å ta smellen for meg, men sånn får det bare være. Jeg får ta det som et kompliment i den retningen at ting jeg har gjort har vært bra. Jeg hadde ikke takket nei til medalje, men ting skal gjøres rett før det også, så den er ganske langt fra bankers den også, sier han.

- Men at folk skjønner at gull er innen rekkevidde er bare kjekt det. Så blir det enda mer spennende å se hvordan det ender.

Må perse med mye

Warholm har senket den norske rekorden ned til 48.25 på langhekken i år. Det er en tid som altså gjør ham til verdens sjette raskeste mann på distansen så langt i år.

Det er likevel ikke i nærheten av å holde til medalje på onsdag, tror Warholm.

- Jeg tipper jeg må under 47.90. Jeg har aldri vært der før, og det er en styggrask tid. Det hadde vært kult å få det til, men det er vanskelig å si om det skjer i år. Det er verdt et forsøk. Og så er det er lov å håpe, smiler han.