Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Friidretts-EM i Berlin 2018

Karsten Warholm om Amalie Iuel-stunt: - Det ser bare så dumt ut

De gjør hverandre sterkere med humor, idrettsglede og oppbyggende kommentarer, men det er én ting Karsten Warholm ber Amalie Iuel om å legge fra seg.

STERK DUO: Karsten Warholm og Amalie Iuel sprudler både på og utenfor friidrettsarenaen. Humor er en viktig del av suksessoppskriften, selv om Warholm mener Iuel av og til kan gå litt vel langt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STERK DUO: Karsten Warholm og Amalie Iuel sprudler både på og utenfor friidrettsarenaen. Humor er en viktig del av suksessoppskriften, selv om Warholm mener Iuel av og til kan gå litt vel langt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Forrige uke fortalte Amalie Iuel Dagbladet om hvordan hun ble utbrent i 2015, og at hun har funnet en helt ny gnist og idrettsglede som en del av teamet til Leif Olav Alnes, verdensmester Karsten Warholm og Elisabeth Slettum.

En del av suksessoppskriften omhandler tilnærmingen til idretten, fokuset på trivsel, idrettsglede og det å nyte privilegiet å være toppidrettsutøver, med en solid dose humor for å senke skuldrene der mange lar alvoret ta overhånd.

- Dette er en jobb. Hvis man skal være der så mange timer, må man kose seg med det og ha det moro. Den dynamikken vi har i laget, er veldig god. Det er herlig. Leif Olav er veldig flink til å få oss til å senke skuldrene og glemme løpet, sier Iuel til Dagbladet.

- Så den humoren dere er så opptatt av, er en avgjørende suksessfaktor?

- Ja, det er utrolig viktig. Det er noe det viktigste vi gjør. Det kan se litt useriøst ut for mange, som når vi sitter i mesterskap og spiser yoghurt med gaffel i stedet for skje, for å kappspise og se hvem som kan spise yoghurten med færrest gafler.

Warholm: - Det ser så dumt ut

Akkurat den delen får treningskompis Karsten Warholm til å riste på hodet.

TEAM ALNES?: Trener Leif Olav Alnes, her sammen med Amalie Iuel og Karsten Warholm, har fått lagnavnet Team Alnes oppkalt etter seg. Warholm er ikke helt enig i det lagnavnet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TEAM ALNES?: Trener Leif Olav Alnes, her sammen med Amalie Iuel og Karsten Warholm, har fått lagnavnet Team Alnes oppkalt etter seg. Warholm er ikke helt enig i det lagnavnet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det med å spise yoghurt med gaffel er ikke jeg med på. Jeg synes man skal oppføre seg ved matbordet, sier Warholm til Dagbladet.

- Det ser bare så dumt ut når Amalie og Leif holder på med de greiene der. Det er heldigvis ingen andre som spiser yoghurt på den måten, sier verdensmesteren fra London-VM.

Bortsett fra yoghurt-stuntet støtter Warholm budskapet til Iuel fullt og holdent.

- Men det er ikke nødvendigvis sånn at den som ler mest, er mest lykkelig. Det er vel en trend at mange tenker at folk som smiler lite er mindre lykkelige, men det behøver ikke å være slik. Når det er sagt, koser vi oss veldig sammen på tur. Leif er en naturlig gledesspreder, sier Warholm til Dagbladet.

- Men det er kanskje også en bevisst strategi å spre denne gleden mellom slagene?

- Ja, det er kanskje litt halvbevisst, i hvert fall i konkurranser. Det er viktig å ikke svi av energi på feil ting, og det er viktig å kose seg, sier sunnmøringen, som til EM i Berlin tar med seg en stor TV hjemmefra for å kunne slappe av best mulig og komme i rett modus.

Uenig i lagnavnet

SAMARBEID: Karsten Warholm og Amalie Iuel gjør hverandre sterkere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SAMARBEID: Karsten Warholm og Amalie Iuel gjør hverandre sterkere. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Selv om det er Warholm som er teamets mest meritterte utøver, med VM-gullet i London i fjor som det største høydepunktet, er det trener Leif Olav Alnes som frontes i lagnavnet.

- Jeg hører vi blir kalt Team Alnes, men jeg er ikke enig i det valget. Jeg mener det burde hete Team Warholm, men ingen andre er enige i det. De ønsker fokus på fellesskapet, sier Warholm til Dagbladet.

- Det er jo du som sitter med VM-gullet..

- Ja, det burde du si til Amalie, svarer sunnmøringen med et lurt smil.

22-åringen fra Dimna setter pris på rosen fra Iuel og samarbeidet de har i laget.

- Det er kjekt at Amalie sier det og kan lære av oss andre. Hun har også vært et fint tilskudd for oss. Det samme gjelder Elisabeth. Vi er et team som jobber sammen.

- Får rare blikk

Flere av de utenlandske konkurrentene ser rart på hvordan Iuel, Warholm og Alnes opptrer på indre bane.

- Ja, de tenker mye rart. «Bruk en skje, da», tenker de når vi spiser yoghurt med gaffel. Vi vet jo det. Vi får noen rare blikk og får en del kommentarer: «Det ser ut som dere har det så gøy og bare tuller», sier de. De blir veldig nysgjerrige på hva vi driver med, forteller Iuel.

- Det kan virke veldig useriøst for dem som ser på, men det har en veldig stor betydning for oss. Det er en mening bak alt vi gjør. Vi ser mye serier og sånne ting også, for å beholde roen, forteller friidrettskometen.

- Konkurrentene deres har ikke det samme fokuset på humor som dere?

- Nei, det tror jeg ikke. Det er der vi skiller oss ut. Jeg er sikker på at vi har det mest gøy på samlinger og i mesterskap. Det må ikke være så innmari blodseriøst hele tiden, ikke før vi absolutt må skru på den bryteren.

Håper på smitteeffekt

Iuel håper at fokuset deres kan gi en smitteeffekt til andre.

- Ja, jeg håper det. Jeg tror det er mange som kunne hatt godt av det. Humoren er ikke suksessoppskriften alene naturligvis. Det ligger ekstremt mye hardt arbeid bak, men jeg tror mange av våre konkurrenter fra andre nasjoner kunne hatt nytte av å lette litt på stemningen, sier 24-åringen.

- Det er mange som ser ut som de hater det de driver med, og da tenker jeg: «Hvorfor holder de på da?» «Stakkars meg, jeg driver med toppidrett,» lyser kroppsspråket til flere. Jeg føler meg veldig privilegert som får holde på med dette som heltidsjobb. Jeg håper flere kan nyte det de driver med.

Amalie Iuel ønsker ikke å pålegge seg selv unødvendig press og stress.

- Jeg prøver å ikke sette for høye forventninger til meg selv. Jeg føler det har hatt en motsatt effekt når jeg har hatt høye forventninger tidligere. Jeg må si at jeg blir veldig fornøyd om jeg klarer en finaleplass i EM. Det er det som er hovedmålet, sier hun.

- Hvor realistisk er det?

- Hvis du ser på statistikken, ligger jeg greit an til finaleplass. Men alt kan skje. Medaljer tenker jeg ikke på. Da kan du stille spørsmålet: Har noen klart å ta medaljer uten å komme til finalen først? Jeg må begynne i rett rekkefølge.

Hyller Warholm

Iuel drar stor nytte av å trene med verdensmester Warholm.

- Det er veldig inspirerende å trene med Karsten og se hva han gjør på trening. Jeg er veldig glad for at jeg har fått denne muligheten. Det er utrolig god kjemi i treningsgruppa. Karsten er så talentfull, men har også noe helt spesielt som sitter i hodet. Han er fryktløs og tenker på en helt unik måte. Det er det som gjør han så spesiell, sier friidrettsesset til Dagbladet.

- Begge dere kommer fra mangekamp. Hvilke fordel gir det i en kompleks og sammensatt øvelse som 400 meter hekk?

- Karsten og jeg har begge en allsidig bakgrunn. Det er gunstig når det kommer til 400 meter hekk. Det er en sammensatt øvelse hvor allsidig bakgrunn er veldig nyttig. Å løpe 400 meter er tøft nok i seg selv. Når du kjenner syra etter 300 meter, er det svært tøft å komme seg over hekkene i tillegg. Det er svært hardt både fysisk og mentalt.

Spesiell dato

Der Iuel er fornøyd med en finaleplass på 400 meter hekk, tenker Warholm naturlig nok litt større på samme distanse. Tross alt går han inn i EM som regjerende verdensmester og får et naturlig favorittstempel.

- Jeg kunne klart meg uten favorittstempelet, men samtidig skal jeg klare å kose meg med det. Når jeg vinner VM-gull på distansen, kan jeg takke meg selv. Jeg angrer ikke et sekund på det, og da blir økt press konsekvensen. Jeg merker stor forskjell på inngangen til dette mesterskapet og det forrige, sier Warholm til Dagbladet.

- Det som er ekstra kult, er at EM-finalen på 400 meter hekk er nøyaktig samme dato, 9. august, som da jeg ble verdensmester på distansen i London-VM. Det er rått. Uansett hvordan det går, er det en lykkedag for meg. Hvis jeg skulle vinne gull igjen, får jeg vurdere å la dette bli min nye bursdag. Men det papirarbeidet får jeg eventuelt ordne senere.

Bonusdistansen

Der Warholm er den store favoritten på 400 meter hekk, er han en som en outsider å regne på 400 meter flatt.

- Det er vanskelig å si hva jeg kan forvente på 400 meter flatt, men jeg er nr. 6 på lista. Kommer jeg til finalen, er det julekvelden. Og når man først er i en finale, kan jo alt skje. Det så vi i VM i fjor, sier sunnmøringen til Dagbladet.

Den tyrkiske medaljegrossisten Yasmani Copello er den presumptivt sterkeste utfordreren til Warholm på 400 meter hekk.

- Copello er helt klart den største utfordreren. Han er enormt stabil og en mesterskapsløper. Som type er han en sjarmerende fyr med godt humør, selv om engelsken er litt svak. Men vi kommuniserer på idrettens språk. Stemningen er god, sier det norske gullhåpet.