Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Karsten Warholm vant Folkets idrettspris

- Jeg begynner å føle at det bare er nedoverbakke herfra, sa Karsten Warholm da han vant Folkets idrettspris i 2017. De to neste åra skal vise at han ikke kunne tatt mer feil.

FOLKETS FAVORITT: Karsten Warholm vinner Folkets idrettspris 2019. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
FOLKETS FAVORITT: Karsten Warholm vinner Folkets idrettspris 2019. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

På Valhall i Oslo, inn gjennom inngangen, over kunstgresset, opp tribunen og inn i et noe slitt styrkerom, trener en verdensmester fra Ulsteinvik.

Mange timer om dagen. Kanskje sju-åtte. Med ett klart mål:

Å være best i verden.

I 2019 har Karsten Warholm (23) klart det. Igjen og igjen. Rekord etter rekord. Han vant alt han stilte opp i dette året - det inkluderer Diamond League. Som første nordmann klarte han å forsvare et VM-gull i friidrett.

- I all ydmykhet … Denne sesongen har vært helt sinnssyk, gliser Karsten Warholm.

Ydmyk overdrivelse

- Jeg begynner å føle at det bare er nedoverbakke herfra, på en måte, sa Karsten Warholm da han vant Folkets idrettspris i 2017.

De to neste åra skal vise at han ikke kunne tatt mer feil.

Etter enda en «sinnssyk» sesong, har Dagbladets lesere stemt ham fram som deres favoritt igjen.

- Hadde vi møttes her for ett år siden, så hadde det foreløpig stemt. Når du er på toppen, som jeg da var i 2017 og som jeg er nå, så skal det noe til at det blir så mye bedre, sier Warholm etter at Dagbladet denne desemberdagen vi bringer ham Folkets idrettspris for andre gang.

Han fortsetter:

- Den uttalelsen var nok en ydmyk overdrivelse. Når det blir VM-gull, finnes det lite som er bedre enn det.

- Men tenkte du da at du noen gang kom til å ta et nytt VM-gull?

- Jeg ville ikke tenkt at det var utenkelig, i alle fall. Når man er 21 år og vinner VM-gull, vet man at de neste åra kan bli bra hvis man gjør jobben. Jeg er stolt av at jeg klarte å gjenskape det.

GULLVINNER: Karsten Warholm snakker om hvordan han feiret gullmedaljen han fikk på 400 meter hekk. Video: NRK Lindmo. Vis mer

Vil ha det sånn

I 2017 leverte hekkeløperen en helt formidabel sesong, som ble kronet med Norges første mannlige VM-gull i en løpsøvelse.

Han løp seg rett inn i nordmenns hjerter. Så ble 2019 enda bedre - noe som ikke akkurat har gått det norske folk hus forbi.

- Det er veldig gøy å vinne Folkets idrettspris. Jeg tror ikke vi preger mediebildet så ofte som vi kunne, vi gjør det når vi leverer noe veldig bra eller når vi blir intervjua. Det er vanskelig å finne noe som likner denne sesongen, men i media kan det kanskje se ut som flere har levert mer i 2019. Derfor er det kult at folk der hjemme ser oss, og anerkjenner det vi gjør. Det er veldig hyggelig, sier Warholm til Dagbladet.

Men det er ikke som om han trenger mer medieoppmerksomhet, sier han. Faktisk vil han ha det akkurat sånn det er nå.

- Profiler brukes opp ganske fort, man må porsjonere det ut i behagelige mengder, så folk ikke blir lei fjeset mitt. Jeg ville ikke hatt det på noen annen måte, sier Warholm.

Han fortsetter:

- Folk i Norge er idrettskjennere, og anerkjenner gode prestasjoner. Jeg vil ikke være kjent for noe annet enn det jeg gjør bra, dette. Og kanskje for å være en hyggelig kar, flirer han.

Høydepunktet

Vi spoler tilbake til 30. september 2019. VM-gull nummer to.

Det dras fram som høydepunktet når Warholm ser tilbake på sesongen.

- Det å forsvare VM-gullet er nok unikt, for det skjer veldig sjelden. I fjor fikk jeg bank, men det var deilig å komme tilbake og snu det. Det var framgang i fjor, men den fortsatte i år. Arbeidet har båret frukter.

Men han har likevel ett løp til han vil dra fram:

Diamond League-finalen i Zürich. 46,92 sekunder. Tidenes nest raskeste løp på 400 meter hekk.

Komfortabel

Verdensmesteren på 400 meter hekk sitter godt tilbakelent i en gammel lenestol på «pauserommet» - innredet med noen skap, noen hekker og en kaffemaskin. Og et kjøleskap. Beina ligger på fotskammelen.

- Det ser ut som du slapper ganske greit av i intervju med oss nå?

- Hvis det i sum blir mye, er det viktig å kunne ta ting avslappet. Ting som kanskje koster energi, vil da koste litt mindre. Jeg tror vi er ganske komfortable med det meste, sier 23-åringen.

LÆRER OG ELEV: Karsten Warholm og Leif Olav Alnes. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
LÆRER OG ELEV: Karsten Warholm og Leif Olav Alnes. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

«Vi» bruker han mye. Han og trener Leif Olav Alnes. Og treningsgruppa, med Amalie Iuel, Elisabeth Slettum og Solveig Hernandez Vråle.

OL-året 2020

Så var det 2020, da. Å være verdens beste hekkeløper, skaper forventninger. Warholm er svært klar over at det ligger et OL i dette året.

Uten at han gjør noen stor sak av det.

- Jeg føler vi er så godt i flyten og holder et verdensklassenivå. Det handler om å fortsette det gode arbeidet, og kanskje legge på litt ekstra, OL er tross alt hvert fjerde år. Det handler om å gjøre de samme tingene som vi har gjort, det finnes ingen mirakeloppskrift.

- Har du noe mål for neste år?

- Jeg har 14 hundredeler til verdensrekorden. Nå betyr hundredelene veldig mye. En hundredel nå kan gjøre at man fester grepet som en av de største noensinne. Da betyr det mye.

Han fortsetter:

- Si at mitt mål var å ta verdensrekorden. Noen andre kunne så komme rett etter meg og bare ta den. Jeg har ikke enerett på den. Men det er mulig å løpe ned mot de tidene.

- OL, da?

- Å ta et gull der … jeg vil i alle fall prøve. Vi er redde for å sette en forbannelse på ting. Men ja, muligheten er der. Jeg tror vi har mer trua enn de fleste, men det kan også være at det ikke skjer. Vi må vite om alt som kan skje. Vi vet at det ikke er et selvfølge å gå for OL-gull, sier Warholm.