Norsk friidrett i framgang

Karstens hemmelige styrke snur opp ned på sporten

Den store norske framgangen er til å se både på allsidighet, fødselsår og resultatlister.

Gold medallist Norway's Karsten Warholm poses on the podium during the victory ceremony for the men's 400m hurdles athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 10, 2017. / AFP PHOTO / Glyn KIRK
Gold medallist Norway's Karsten Warholm poses on the podium during the victory ceremony for the men's 400m hurdles athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 10, 2017. / AFP PHOTO / Glyn KIRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARRANGØRENE av friidretts-EM i Berlin har forlengst meldt om svært stor norsk interesse for mesterskapet. Den blir økende. For de som dras mot Olympiastadion tidlig i august, har god teft:

  • Det er tiår siden norsk friidrett har hatt større grunn til optimisme.

Denne sommeren får verdensmester Karsten Warholm og de tre Ingebrigtsen-brødrene følge av en hel gjeng som kan håpe på fine EM-resultater. Det gir sannsynligvis flere gode plasseringer i tillegg til stjernenes medaljesjanser.

Men det beste er at dette norske EM-laget stort sett vil bestå enten av unge allsidige utøvere eller mer rutinerte som opplever utvikling i nye øvelser.

Det er dette nye mangfoldet som gir grunnlaget for en lang, sterk periode for norsk friidrett.

DEN siste gullalderen var midt på 1990-tallet, og kom dypt inne i sportens mørkeste dophistorie. Riktignok hefter det ikke noe ved våre aller beste navn fra disse årene, men friidretten ble ikke den samme før ledelsen i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) plutselig gjorde tilnærmet alvor av dopingkontrollen sin.

Den endringen i dopingregimet ga Karsten Warholm anledningen til å vinne VM-gull på 400 meter hekk på en tid som bare holdt til 884. plassen på verdensstatistikken, og øker også sjansene kraftig for en ganske bred norsk EM-framgang.

DETTE skjer samtidig med at den hjemlige friidretten er bedre forberedt enn noen gang. Etter en tiårsperiode med klar vekst i antall unger som satser på friidrett, har sporten mer og mer samlet seg om betydningen av å mestre flere øvelser:

  • Den tidligere alt for hemmelige styrken i allsidig trening og konkurranse, blir stadig bredere anerkjent i friidrettsklubber over hele landet. .

For det finnes selvsagt ikke noe bedre eksempel enn den tidligere 10-kjemperen Karsten Warholm på hvilke fordeler som ligger i en sein spesialisering i friidrett. Det gjelder både det å utvikle kroppen for inntrening av ulike teknikker og det å bevare selve idrettsgleden.

Lenge nektet Karsten å satse på en enkelt øvelse ganske enkelt fordi han var så glad i den varierte treningen og de vekslende konkurransene som fulgte med mangekamp. Og da han til slutt ble overbevist om at han burde velge 400 meter hekk, hadde han skaffet seg det brede fysiske grunnlaget til å gjennomføre en maksimal spesialisering. På overraskende kort tid jobbet han og trener Leif Olav Alsnes fram en finstemt teknikk på den nye favorittdistansen.

VELTRENT: Nederlandske Dafne Schippers overgang fra mangekamp til verdenstoppen på sprint, ble en vekker for det norske friidrettsmiljøet. Da ble allsidigheten satt i bedre system. FOTO: AP/David J. Phillip)
VELTRENT: Nederlandske Dafne Schippers overgang fra mangekamp til verdenstoppen på sprint, ble en vekker for det norske friidrettsmiljøet. Da ble allsidigheten satt i bedre system. FOTO: AP/David J. Phillip) Vis mer

MEN Karstens suksess på grunnlag av en bred treningshistorie kommer slett ikke alene. Etter å ha sett hvordan internasjonale stjerner som for eksempel den nederlandske sprintdronningen Dafne Schippers har utnyttet en allsidig treningsplattform, har Friidrettsforbundet de siste årene innarbeidet en vektlegging av mangekamp for barn og unge som kommer til å gi resultater.

Det synes på den 16 år gamle stavhopperen Pål Haugen Lillefosse som med sin naturlige fart og lekne tilnærming til alle tekniske utfordringer allerede presterer langt bedre enn selve den fysiske styrken hans tilsier. På samme vis er den jevngamle 10-kjemperen Marius Root og ett år yngre Sander Skotheim forbilder for en helt ny norsk friidrettsgenerasjon på hvor mye det er å hente ut av variert, utviklingsfokusert trening. Sist helg klarte de to ungguttene lett kravet til U-18 EM.

HVOR mange norske utøvere som til slutt kommer til seniormesterskapet i Berlin, avhenger av resultatene i sommermånedene. EM-kravene med unntak av den spesielt kraftkrevende maraton-distansen, må bli innfridd i år.

Sesongstarten har vært svært lovende. Seinest i går kveld ble det satt to nye norske rekorder under Clear Air-stevnet på Lambertseter i Oslo. Eivind Henriksen forbedret sin egen seks år gamle sleggerekord med over en meter til 76.66 (Europas 9. beste resultat i år), mens 22-årige Lene Retzius imponerte i stav med tre rekorder på rad.

22-åringen fra Moelven endte på 4.50; fem centimeter over EM-kravet og et nivå som gjør at hun nå er blant Europas ti, tolv beste stavjenter. Også Lene er et produkt av et mer allsidig treningsarbeid, men hun har ved hjelp av dyktige Anker Thomsen trengt god tid for å bygge opp fysikken. Etter flere års skadeproblemer har et nytt samarbeid med Morten Bråten på Olympiatoppen nå gitt gode resultater. Som mange av de norske idrettsstjernene har Lene fått full uttelling av en mer variert grunntrening.

I EM-UTTAKET blir lista lagt ganske høyt med tanke på å prioritere oppfølgingen av de med beste medaljesjanser. For også i tetgruppen er det store forventninger til utvikling. Fødselsårene tilsier det:

  • De største håpene er Karsten Warholm (1996), Filip Ingebrigtsen (1993), Sondre Norstad Moen (1991), Henrik Ingebrigtsen (1991), Jakob Ingebrigtsen (2 000), Isabelle Pedersen (1992), Amalie Iuel (1994) og Karoline Bjerkeli Grøvdal (1990).

Sistnevnte kommer med EM-starten på 3000 meter hinder i en ganske ny øvelse etter langvarig satsing på lengre løp. Lykkes hun like bra som vinterens treningsresultater tilsier, er det enda et tegn på styrken i en allsidig tenkning.

Akkurat som Karsten Warholm som debuterer i Diamond League i Roma i kveld med start på 400 meter hekk kl.20.13. på NRK.

Fra da av gjelder det å være påskrudd norsk friidrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer