Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kasirye dropper anken av suspensjonen etter å ha testet positivt for meldonium

- Mitt ansvar ene og alene.

TESTET POSITIVT: Vektløfteren Ruth Kasirye (33) har bestemt seg for å droppe anken av suspensjonen fordi det uansett er uaktuelt for henne å delta i konkurranser i den nærmeste framtid. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
TESTET POSITIVT: Vektløfteren Ruth Kasirye (33) har bestemt seg for å droppe anken av suspensjonen fordi det uansett er uaktuelt for henne å delta i konkurranser i den nærmeste framtid. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ruth Kasirye har bestemt seg for å droppe anken av suspensjonen hun ble ilagt av Antidoping Norges påtalenemd sist onsdag, skriver advokatene hennes i en pressemelding i ettermiddag.

Den 33-årige vektløfteren testet positivt for motedopet meldonium 25. januar, men hun forklarer seg med at hun fikk i seg stoffet under malariabehandling i fødelandet Uganda i månedsskiftet desember/januar.

Kasirye, som var flaggbærer for Norge under OL i Beijing i 2008, begrunner sin beslutning med at det slik saken står uansett er uaktuelt å delta i konkurranser.

- Det er mitt ansvar ene og alene at jeg har kommet i denne vanskelige situasjonen. Jeg ønsker ikke at mine feil skal utgjøre en ytterligere belastning for mine venner i vektløftermiljøet, ved at jeg deltar i konkurranser mens saken er til behandling, sier Kasirye.

- Får viljen sin Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skriver at russerne, som står bak de aller fleste av de over 100 positive meldonium-prøvene i 2016, får viljen sin ettersom straffesakene er i ferd med å stoppes i påvente av to WADA-studier på stoffet.

Kasirye, på sin side, har oversendt all dokumentasjon om saken til Antidoping Norge, og avventer nå Antidopings påtalenemnds påtalebegjæring som er varslet til uka.

Hun har allerede fått to avslag på søknader om medisinsk fritak for bruk av meldonium.

Må vente på dato Etter påtalenemndas påtalebegjæring til uka skal saken opp i Norges Idrettsforbunds domsutvalg. Det er ikke fastsatt tidspunkt for domsutvalgets behandling.

Antidoping Norge var nådeløse da de uttalte seg om Kasiryes positive dopingprøve etter at nyheten sprakk onsdag.

- Dette er en rutinert utøver som deltar på landslaget og har stått på Antidoping Norges meldepliktsliste i flere år, og vi er av den oppfatning at hun her har utvist grov uaktsomhet. Vi er kjent med at utøver påberoper seg at hun fikk stoffet i kroppen som følge av sykdom, men det er Påtalenemndas vurdering at vilkårene for å få søknad om medisinsk fritak behandlet ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig for Påtalenemnda, Niels R. Kiær.

Ikke overbevist Hjertelege Wasim Zahid kjøper ikke Kasiryes forklaring om at hun skal ha fått i seg meldonium i forbindelse med malariabehandling. Han skrev dette på Twitter onsdag kveld:

«At Ruth Kasirye fikk i seg Meldonium under malariabehandling virker ikke særlig troverdig. Det er en hjertemedisin, brukes ikke mot malaria», skrev Zahid, kjent fra blant annet NRK-programmet «Hva feiler det deg?».

Overfor Dagbladet utdypet han slik:

- Malaria er en parasittsykdom som smitter gjennom myggstikk. Behandling av malaria er å behandle infeksjonen.

- I likhet med de fleste andre norske leger kjenner jeg ikke så godt til Meldonium, men etter hva jeg leser er det en hjertemedisin som brukes mot trange kransårer i forbindelse med hjerte- og karsykdom. Jeg kan ikke se noen umiddelbar forbindelse mellom malariabehandling og hjertebehandling, sa han, og understreket at han tok forbehold ettersom han ikke kjenner til Kasiryes helsetilstand.

Ønsker fritak Ruth Kasiryes advokat Morten Justad Johnsen svarte dette på Zahids utspill:

- Vi er ikke kjent med om hun fikk Meldonium for malaria eller øvrige smerter hun hadde, men hun fikk det altså i forbindelse med behandlingen i Uganda, sa han til Dagbladet.

- Vår sak går på hennes opptreden etter at Meldonium kom på forbudslista. Det er tidsrommet fra det ble forbudt fram til hun ble testet og aktsomheten hennes i det tidsrommet vi konsentrerer oss om. Hele problemstillingen vi jobber med er om hun opptrådte på en slik måte at hun kan få fritak. Grunnen til at hun fikk Meldonium er derfor ikke så relevant for om vilkårene er oppfylt for medisinsk fritak, la han til.

• Kasirye, som er Norges mest meritterte kvinnelige vektløfter, skulle etter planen konkurrert under EM på hjemmebane i Førde som starter søndag.

Hele Norges coronakart