Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kasirye-saken

Kasirye fortalte om frykten på sykehuset i Uganda: - Du risikerer at nyra di er borte når du våkner

Dopingsaken pågår nå. 

VILLE IKKE VÆRE PÅ SYKEHUSET: Ruth Kasirye forklarte seg i dopingsaken mot henne i Oslo i dag. Her sitter hun sammen med sin advokat  Morten Justad Johnsen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
VILLE IKKE VÆRE PÅ SYKEHUSET: Ruth Kasirye forklarte seg i dopingsaken mot henne i Oslo i dag. Her sitter hun sammen med sin advokat Morten Justad Johnsen. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antidoping Norge overrasket med å legge fram en positiv meldonium-prøve fra oktober 2015, da vektløfteren Ruth Kasirye møtte i Domsutvalget i dag.

Kasirye risikerer to års utestengelse for meldonium-bruk i januar 2016, men mener hun burde få medisinsk fritak, da hun mener hun må ha fått meldonium i kroppen gjennom en akutt behandling av malaria i Uganda.

Den positive prøven fra oktober, da meldonium fortsatt var lov å ta som idrettsutøver, forklarte hun med malariabehandling i Uganda da hun var der i september.

Men Kasirye oppga ikke legemidlene hun fikk da på dopingskjemaet hun fylte ut.

- Jeg har ikke noen god forklaring på at jeg ikke oppga andre medisiner da, sier Kasirye foran Domsutvalget.

Vet ikke hva som skjedde

På det skjemaet skal hun ha fylt ut både multivitamin, kreatin og brexidol, men altså ikke noen av medisinene hun fikk med seg hjem i en plastpose. Hun sjekket heller ikke hva slags medisiner hun fikk i seg den høsten.

- Jeg så ikke på det som et problem. Jeg har hatt behandling tidligere, forklarte Kasirye.

Men da meldonium ble forbudt 1. januar 2016, var Kasirye sykehuspasient i Uganda. Da ble hun lagt akuttinnlagt med malaria.

- Jeg vet ikke hva som skjedde, jeg bare vet at jeg våkna på sykehuset. Jeg hadde feber og vondt i hodet da jeg la meg og tenkte at jeg sikkert hadde malaria. Jeg tenkte jeg skulle gå på sykehuset og ta en blodprøve neste dag. Så ble jeg veldig syk i løpet av natta, forklarer hun.

Hun skal ha blitt kjørt av et familiemedlem til Pentagon Medical Center, der hun ble lagt inn.

Det er ingen spøk med sykehusinnleggelse i Uganda, forklarte Kasirye i dag.

- Dere som er her ønsker ikke å være på sykehus i Uganda. Du må ha familien din der, ellers risikerer du å miste nyrene dine, sier Kasirye.

- Hvis du er en frisk person uten hiv, risikerer du at noen vil kjøpe nyrene dine. Du risikerer at nyrene dine er borte når du våkner, fortsetter hun.

Dro hjem til nyttårsaften

Kasirye ble lagt inn natt til 28. desember, og forble på sykehuset til nyttårsaften. Hun forklarte at hun aller helst ville komme seg vekk, men var for svak til å reise.

Nyttårsaften følte hun seg sterk nok til å reise i familiemiddag.

- Jeg skrev meg selv ut. Jeg ville ikke være der. Jeg ville være sammen med familien, og jeg hadde en dårlig følelse av å være på sykehuset. Den 31. var det ingen som ville være der sammen med meg.

- Det var nyttårsaften. Det var kanskje ikke på sykehuset du ville ha den, med fare for å miste nyra?, spør Domsutvalgets leder, Ivar Sølberg.

- Ikke sant?, svarer Kasirye.

Medisin i plastposer

Dokumentasjonen på medisinene hun fikk på sykehuset mangler i papirene Domsutvalget må ta stilling til.

Kasirye forklarer at det praktiske i ugandisk sykehus er helt annerledes enn i Norge. Blant annet får man medisiner i et eget rom, ikke på apotek, og at medisinene kommer i plastposer og ikke i forpakninger med innholdsfortegnelse.

Det er ikke rom for å spørre noen hva du får.

- Du blir ikke fortalt hva slags medisiner du får. I Uganda er det sånn at legen er en slags mirakelmann. Han behandler deg, du går ut. Han har en haug med andre han skal behandle. Han har ikke tid til å at du sitter der og stiller spørsmål, sier Kasirye.

- Jeg var egentlig mest opptatt av å være frisk, og kanskje å komme meg ut av landet snart. Noen kan også ta nyra di etterpå, ikke bare mens du får behandling. Du vil ikke fortelle noen hvor du bor, fortsetter hun.

Stresset dopingprøve

Videre forteller Kasirye at prosedyrene rundt dopingprøven som var positiv, var annerledes enn de normalt er.

Kasirye skulle på jobb, mens dopingkontrolløren møtte opp på døra under en halv time før Kasirye skulle være på jobb.

- Den dagen var prosedyren dårlig, for det var for mye stress rundt den, forklarer Kasirye.

- Jeg kan ikke nekte en prøve, så jeg spurte om hun kunne bli med på jobb forå ta den der i stedet. Men hun sa nei.

På grunn av den dårlige tida fikk hun heller ikke kontrollert skjemaet hun signerte.

Den positive dopingprøven og suspensjonen i etterkant har vært vanskelig å takle. Det sosiale nettverket hennes i Norge er stort sett knyttet til idrettsklubben hennes i Tønsberg.

De får hun ikke trene med før saken er avklart.

- Det er vanskelig. Du kan trene et annet sted. Men du får spørsmål fra den vanlige mannen i gata, skal du være her? Er ikke du hun som testa positivt?, fortalte Kasirye mens hun tørket tårene.

Saken fortsetter, Dagbladet kommer med mer.