Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kasirye-suspensjonen opphevet

Domsutvalget i Norges Idrettsforbund har opphevet Antidoping Norges suspensjon av vektløfteren Ruth Kasirye.

TESTET POSITIVT: Vektløfteren Ruth Kasirye under pressekonfernase etter å ha  testet positivt på stoffet meldonium.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TESTET POSITIVT: Vektløfteren Ruth Kasirye under pressekonfernase etter å ha testet positivt på stoffet meldonium. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«ADNs påtalenemnd unnlot å legge saken fram for ADNs Medisinske fagkomité før de vedtok suspensjon. Det er i strid med ADNs og WADAs regelverk, og suspensjonen var derfor ugyldig», heter det i en melding fra advokatkontoret Bull & Co.

Kasirye fikk meldonium som ledd i medisinsk behandling. Hun har hele tiden hevdet at hun skal ha medisinsk fritak og derfor frifinnes. Det er den medisinske fagkomiteen i ADN som avgjør slike søknader.

- Har påpekt feilen siden saken oppsto

Advokat Morten Justad Johnsen i Bull & Co Advokatfirma er fornøyd med at domsutvalget har gitt Kasirye medhold i at suspensjonen er ugyldig, men mener det er synd at det har gått så lang tid.

PROFILERT: Ruth Kasirye har vært i vektløftereliten i mange år. Hun var norsk flaggbærer under OL i Beijing.Foto: Heiko Junge / SCANPIX
PROFILERT: Ruth Kasirye har vært i vektløftereliten i mange år. Hun var norsk flaggbærer under OL i Beijing.Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

– Vi har påpekt denne åpenbare feilen i saksbehandlingen helt siden saken oppsto, men ADN valgte allikevel å suspendere Kasirye. Kasirye har derfor ikke fått behandlet sin fritakssøknad slik hun har krav på, uttaler Justad Johnsen.

Les også: - Dette er min skyld og mitt ansvar

Uaktuelt å konkurrere

Utestengelsen gjorde at Kasirye ikke fikk deltatt i EM i Førde i april. Der håpet hun å kvalifisere seg for sommer-OL i Rio de Janeiro.

– Jeg har dokumentert at medikamentet ble gitt meg som ledd i medisinsk behandling til og med 1. januar i år. Jeg er selvsagt glad for at suspensjonsvedtaket er opphevet, men så lenge saken ikke er endelig avgjort, er det uaktuelt å delta i konkurranser. Det viktigste for meg er å bli frikjent slik at jeg kan fortsette å være en del av det flotte vektløftermiljøet i Tønsberg, sier Kasirye.

Antidoping Norge uenig

Antidoping Norge har besluttet å anke avgjørelsen. I en pressemelding sier lederen for Antidoping Norges påtalenemnd, Anstein Gjengedal, følgende:

- Grunnlaget for anken er at utøveren er en toppidrettsutøver og har et særlig ansvar for å ikke få i seg forbudte stoffer. I dette tilfellet har hun brukt et forbudt stoff i januar 2016, og avla positiv dopingprøve utenfor konkurranse 25. januar 2016. Først etter at utøveren ble kjent med den positive prøven, søkte hun Antidoping Norge om medisinsk fritak.

- Påtalenemnden har vurdert både de medisinske og juridiske forholdene i saken og ikke sett grunnlag for å sende saken til medisinsk fagkomité for vurdering. Påtalenemnden er av den oppfatning at en slik søknad skulle vært sendt umiddelbart da hun ble kjent med at hun hadde blitt behandlet med det forbudte stoffet meldonium.

Domsutvalget skal i løpet av høsten ta stilling til ADNs påtalebegjæring mot Kasirye.

Meldonium kom på dopinglisten 1. januar 2016. Kasirye deltok under OL i Beijing for åtte år siden. Da var hun også norsk flaggbærer.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!