Kasparov advarer Carlsen mot russisk sabotasje

Avfeies som reinspikka tøv av FIDE.

ADVARER MOT SABOTASJE.Tidligere verdensmester Garry Kasparov (f.v.) tror Magnus Carlsen kan bli utsatt for russiske konspirasjoner i Sjakk VM i Sotsji. Her utførte han det første trekket for Magnus Carlsen i oppgjøret mot Anish Giri fra Nederland i første parti i sjakkturneringen Norway Chess i Stavanger tidligere i år. Foto: Scanpix
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ADVARER MOT SABOTASJE.Tidligere verdensmester Garry Kasparov (f.v.) tror Magnus Carlsen kan bli utsatt for russiske konspirasjoner i Sjakk VM i Sotsji. Her utførte han det første trekket for Magnus Carlsen i oppgjøret mot Anish Giri fra Nederland i første parti i sjakkturneringen Norway Chess i Stavanger tidligere i år. Foto: Scanpix Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Tidligere stormester Garry Kasparov advarer for russisk sabotasje mot Magnus Carlsen i sjakk VM.

Det kommer fram i et intervju med nrk.no.

- Vi snakker om et regime som ikke respekterer internasjonale plikter eller internasjonal lov. Jeg vet ikke om det finnes politisk interesse for å hjelpe Viswanathan Anand, men de har grunner til å hindre Magnus Carlsen. Han representerer noe fremmed for dem, nemlig den frie, vestlige verden, sier Kasparov til nrk.no.

Reinspikka tøv Visepresident Israel Gelfer i FIDE, det internasjonale sjakkforbundet betegner Kasparovs uttalelser som reinspikka tøv. Han svarer slik på Kasparovs konspirasjonsteorier:
- Jeg vil ikke være uhøflig. Men jeg må understreke at dette virkelig er «bullshit».

For søkt - Jeg mener det ikke er noe hold i konspirasjonsteorien til Garry Kasparov. Det er sannsynligvis ett fett for russerne om det blir Anand eller Carlsen som vinner. Det blir for søkt å tenke seg at det vil passe best at Anand vinner, slik at en russer kan få en enklere motstander enn Magnus Carlsen i neste VM, sier Dagbladets sjakkekspert Einar Gausel.

Putins fremste opponent - Det er jo kjent at Garry Kasparov er Putins fremste opponent. Hver gang han får en mikrofon opp i fjeset, kommer det et eller annet negativt mot russiske myndigheter. Han kan i blant virke noe paranoid. Dette ser jeg på som et forsøk på å lage dramatikk der den ikke finnes, sier Gausel.

- Er Garry Kasparov eneste kilde, så avfeier jeg det kontant.
- Jeg tror heller på at Russland vil skape god reklame med et godt arrangement, sier Einar Gausel.