TILBAKE:   Sjakklegenden Garry Kasparov (th) og Magnus Carlsen la samarbeidet på is i 2010. Men nå skal russeren hjelpe Carlsen igjen.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
TILBAKE: Sjakklegenden Garry Kasparov (th) og Magnus Carlsen la samarbeidet på is i 2010. Men nå skal russeren hjelpe Carlsen igjen. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Kasparov blir Carlsens joker før VM-kamp

Henter inn gammel hjelper.

Sjakkeneren Magnus Carlsen har innledet et nytt samarbeid med legendariske Garry Kasparov foran VM-kampen mot Viswanathan Anand i november.

Da Carlsen nylig var i New York møtte han Kasparov og de hadde nyttige diskusjoner rundt den forestående matchingen og VM-forberedelsene.

- Garry kom med gode råd om hva jeg burde gjøre i tiden framover. Han har utrolig mye å komme med og har dessuten møtt Anand i en VM-kamp tidligere, sier Magnus Carlsen til NTB.

Kasparov forsvarte VM-tittelen mot nettopp Anand i 1995. Da ble inderen psyket ut så grundig at han nærmest var sjanseløs i de siste partiene av tittelkampen.

Carlsen opplyser at han trenger en ny hovedsekundant og flere i støtteapparatet fram mot VM. Ingen avtaler er foreløpig signert, understreker han. Heller ikke med Kasparov.

Ifølge kilder i sjakkmiljøet som NTB har vært i kontakt med, er det vanlig at det nærmeste støtteapparatet rundt holdes mer eller mindre hemmelig fram til en VM-kamp som dette. Noe annet ville gitt viktig informasjon til motstanderen.

Carlsen sier likevel at Kasparov vil være med i prosessen og først og fremst svare på relevante spørsmål de nærmeste månedene.

VM-kampen spilles over tolv partier eller inntil en har sikret seieren sammenlagt. Oppgjøret går i tidsrommet 6. til 26. november i Chennai i India. Carlsen og hans team ønsket at oppgjøret ble lagt til nøytral grunn, men nådde ikke fram med argumentene.

(NTB)