Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kasparov mener Carlsen er i ferd med å forråde sjakkgudinnen

- Veldig farlig.

MÅ ANGRIPE: Vishy Anand har ikke noe valg. I dag må han og de hvite brikkene han gå i strupen på Magnus Carlsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ ANGRIPE: Vishy Anand har ikke noe valg. I dag må han og de hvite brikkene han gå i strupen på Magnus Carlsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Det drar seg skikkelig til i VM i sjakk. Ni av 12 partier er ferdigspilt, og Magnus Carlsen leder VM-matchen 5-4.

Det vil si at Vishy Anand må vinne minst ett av de tre siste partiene for å i det minste klare uavgjort og ekstraomganger her i Sotsji.

LUNEFULL: Sjakkgudinnen Caissa, i en illustrasjon fra ca 1800.
LUNEFULL: Sjakkgudinnen Caissa, i en illustrasjon fra ca 1800. Vis mer

Gårsdagens parti ble et lite antiklimaks med remis etter bare en times spill, men resultatet gjør også de tre siste partiene enda mer intense. En av dem som er skeptisk til Carlsens korte remis i går var legenden Garry Kasparov, som på Twitter advarer nordmannen Carlsen mot å ta for lett på de siste partiene.

- Carlsen har ledelsen og bare tre partier igjen å spille. Men hvis han begynner å tro han kan cruise inn til tittelen kan det bli veldig farlig psyoklogisk sett, skriver Kasparov.

Farlig vei Sjakklegenden fortsatte sin advarende tone like etter:


- Dette er en veldig farlig vei å følge. Å gi raske remis med hvit er å forråde Kaissa, og hun liker det ikke. Han (Carlsen) kan komme til å føle et veldig ukomfortabelt press i de siste partiene hvis dette blir for jevnt.

Kaissa refererer til sjakkgudinnen Caïssa, som altså ifølge Kasparov kan være lunefull.


Men russeren synes også at Anand driver et farlig spill med den korte remisen:

- Men det er risikabelt for anand også. Han ligger etter, og må se etter sjanser for å spille hvor han enn kan, hvit eller svart.

Vil angripe En av mange som forventer at Anand derfor vil angripe i dag er stormester Peter Svidler. Russeren er en av verdens beste sjakkspillere og sju ganger russisk mester:


- Anand kommer til å angripe. Om ikke med alt han har allerede i dag, så hvertfall angripe, sier Svidler.

Av de tre siste partiene har Anand to igjen med hvite brikker, Carlsen bare ett. Anand har også fordelen av å ha hvit i det aller siste partiet. Dette kan bli viktig hvis Anand må ha seier i siste runde.

TROR PÅ ANAND-ANGREP: Den russiske sjakkspilleren Peter Svidler.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TROR PÅ ANAND-ANGREP: Den russiske sjakkspilleren Peter Svidler. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Med hvite brikker har du fordelen av å starte, og du kan diktere mer av utviklingen. Svidler mener de hvite partiene er verdt sin vekt i gull for Anand, og at det er i disse partiene inderen må gjøre det. 

Svidler tror begge spillerne var relativt fornøyd med gårsdagen.

- Anand var nok fornøyd med ikke å tape. Nå har han fortsatt tre partier å gjøre det på, og han trengte ikke å bli helt «crazy» i går. Carlsen på sin side leder jo, og beholdt ledelsen sin, sier Svidler til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling