Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Kasper (19) trodde aldri han ville spille fast. Nå kan han senke United: - Han imponerer noe voldsomt

Danske Kasper Dolberg (19) er en av flere Ajax-talenter som har fått fansen til å drømme igjen. Nå vil de vise seg fram i Europa League-finalen.  

STORTALENT: Ajax-spiss Kasper Dolberg (19) har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen. Foto: Reuters / Toussaint Kluiters / NTB Scanpix
STORTALENT: Ajax-spiss Kasper Dolberg (19) har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen. Foto: Reuters / Toussaint Kluiters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ajax - Manchester United spilles 20.45 i kveld (Max).

(FourFourTwo): Ajax-mannskapet ble knust 4-1 av russiske Rostov i Champions League-kvalifiseringen august i fjor, men bare ni måneder seinere er nederlenderne i sin første Europa-finale siden 1996. Hva har skjedd?

Ajax-forsvaret hadde store problemer i starten av sesongen. Laget manglet kreativitet på midtbanen og sleit med å skape store sjanser. Flere av spillerne som startet mot Rostov er borte, og manager Peter Bosz har i stedet hentet inn ungt, friskt blod.

Spillere som André Onana (21), Davinson Sanchez (20), Matthijs de Ligt (17), Justin Kluivert (17) og Kasper Dolberg (19) har utviklet seg til å bli blant de mest ettertraktede ungguttene i Europa.

Farlig trio på topp

Etter noen tøffe måneder i starten av sesongen begynte spillerne å finne ut av Bosz' offensive filosofi, noe som har resultert i at klubber som Celta de Vigo, Schalke 04 og Lyon har måttet bite i gresset. Nå håper de å ta storskalpen til selveste Manchester United, og MAX-kommentator Kenneth Fredheim tror de kan klare det.

- Det Ajax gjorde i semifinalen hjemme mot Lyon, det er lenge siden jeg har blitt så begeistret over å se et lag spille fotball, og Ajax har blitt Ajax igjen etter noen tomme år. Ved å utvikle og ikke minst slippe til unge spillere. Under Bosz spiller de en nederlandsk propagandafotball som ville gitt Johan Cruyff tårer i øynene. Et Ajax-lag som presterer på sitt høyeste nivå tror jeg genuint kan lage trøbbel for Manchester United, sier Fredheim.

- Hvem har imponert deg mest i Ajax denne sesongen?

- Det blir voldsomt fokus på Dolberg, som i sin første sesong på dette nivået har levert varene til de så grader. Han imponerer noe voldsomt både som avslutter og som lagspiller. Han er en klassisk nummer ni. Han har Dennis Bergkamp som personlig trener, noe særlig bedre kan du ikke ha det som talentfull 19-årig spiss, sier Fredheim.

Han trekker også fram tidligere Chelsea-spiller Bertrand Traoré og tyske Amin Younes, samt den 20 år gamle midtstopperen Davinson Sánchez.

- Det er den trioen på topp der. Traoré med sin voldsomme kraft fysikk og gjennombruddsferdigheter, og Younes som er en herlig dribler. De er vanskelige å forholde seg til de tre. De er flinke til å posisjonere seg. Det er trioen på topp med Dolberg, som er den lille sensasjonen. Så har du Sanchez bak. Det forundrer meg om ikke storklubbene i Europa ligger langflate etter ham. Han er et monster av en figur, en ledertype, sier Fredheim.

Dansk stortalent

Den som har stjålet flest overskrifter er danske Kasper Dolberg. Han spilte bare tre kamper i danske Superligaen for Silkeborg, før han dro til Ajax som 17-åring. Han ble oppdaget av speider John Steen Olsen, samme mann som oppdaget stjerner som Zlatan Ibrahimovic og Christian Eriksen.

19-åringen fikk muligheten til å skinne da Arek Milik dro til Napoli. Han scoret i debuten i Champions League-kvalifiseringen mot PAOK, og har ikke sett seg tilbake.

- Fra den dagen var jeg motivert. Treneren ga meg motivasjon til å spille slik jeg alltid har gjort, sier Dolberg til engelske FourFourTwo.

Dolberg hadde ikke drømt om at han skulle etablere seg så raskt. Spissen bøtter inn mål for storklubben, og har nettet seks ganger i Europa League.

- Forventet jeg at jeg skulle bli en suksess så raskt? Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg trodde jeg ville spille på andrelaget denne sesongen og kanskje bli med A-laget fra tid til annen. I starten var målet mitt å debutere og bare spille på Amsterdam ArenA, sier Dolberg til Uefa.com.

Dolberg ble kåret til årets unge spiller i Ajax denne sesongen, og har også vunnet Johan Cruyff-prisen, som blir gitt til det største talentet i Eresdivisie som er under 21 år. Tidligere vinnere er blant annet Christian Eriksen, Dennis Bergkamp, Marc Overmars, Robin van Persie, Arjen Robben og Memphis Depay.

Dansken har blitt døpt «den neste Zlatan Ibrahimovic», ikke så rart med tanke på at begge er spisser fra Norden som har spilt eller spiller i Ajax.

Advarsel til United

Dansken har blitt linket til flere storklubber denne sesongen og Manchester United er blant klubbene som har blitt nevnt. Det finnes derfor ikke noe bedre utstillingsvindu enn Europa League-finalen for 19-åringen.

Dolberg mener at Ajax spiller bedre jo tøffere motstanderen på motsatt banehalvdel er. Det er en advarsel til Manchester United, som kan få drømmen om Champions League-spill neste sesong knust.

- Den motivasjonen er enorm. Mourinho har ikke lagt skjul på det, at det er sesongens store mål. Han har prioritert beinhardt mot det. Det definerer Mourinhos første sesong dette her, om det er en suksess eller fiasko, vil jeg nesten si. Fordi det er ikke så mange år siden man fnøs av å vinne Ligacupen og Europa League. Nå er plutselig det superviktig. United har ikke begeistret noen denne sesongen. Det vil være en stor faktor å komme til Champions League, sier Fredheim.

Men først må talentfabrikken til Ajax stoppes.

Hele Norges coronakart