Russland langrenn

Kast henne ut nå!

Veronika Stepanova og Russland trenger en rask og tydelig beskjed.

REAGERER: Videoen av Vladimir Putin som signerer Veronika Stepanovas medalje får den norske leiren til å reagere. Video: Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I INTERNASJONAL skisport går visst allting an. Da resten av verden forleden fikk nyheten om at Vladimir Putin tegnet opp nye grenser for fri bruk av russiske atomvåpen, hadde generalsekretæren i det internasjonale Skiforbundet (FIS) akkurat vært på scenen for å ønske Russland hjertelig velkommen tilbake i sporet:

- Jeg tror det kan gå fort, sa FIS-sjefen Michel Vion på besøk i vinterens VM-by slovenske Planica, og antydet desember som første mulighet.

Det gjaldt altså ikke Putins bruk av atomvåpen, men internasjonal langrenns bruk av Putins nasjonalistiske sportshelter:

- Sport må bli vurdert uavhengig av politikk, forklarte Vion, og skjønte visst ikke at han og de andre FIS-herrene nå har et forklaringsproblem midt i en krig der russerne også dreper ukrainske utøvere.

For nesten ingen ting kan lenger vurderes helt uavhengig av Putins stadig mer totale krig, og da er det viktig å gi en øyeblikkelig beskjed til FIS.

Nå må Russland midlertidig strykes fra skikartet så fort som mulig, slik at det øyeblikkelig blir umulig for russiske skiløpere å være med i internasjonale konkurranser.

DET er ikke bare FIS-toppene som sliter med å ta inn over seg virkeligheten. Putins nye yndlingsutøver har det på samme vis:

- Jeg føler forandringen i tonen i de meldingene som kommer til meg, fortalte populære Veronika Stepanova i et intervju forleden:

- Det er mindre og mindre anonymt hat, og utlendingene har helt sluttet med moralisering. I stedet kommer beskjeder som «Vi savner dere russere!», sa hun.

Siden suksess på stafetten i vinter-OL er Veronika Stepanova blitt et populært fjes i russiske TV-show og en viktig ny stemme for Putins misbruk av toppidretten.

Derfor er det også avgjørende at hun snarest mulig får den endelige beskjeden om å holde seg unna internasjonal skisport til Putins krig er stoppet.

Det er større savn for tida enn det å få se spennende skirenn på TV der alle de beste deltar.

gjelder det å tvinge en tvilsom FIS-ledelse til å akseptere at noe er større enn sport. Det er en vrien oppgave. Internasjonal skisport ledes av Putins tidligere turkamerat den svensk/britiske milliardæren Johan Eliasch. Hvor langt han er villig til å bruke presidentmakten sin til å hjelpe Putin, vet bare Eliasch selv.

I mellomtida er det vår oppgave å være tydelige på norske krav til den internasjonale deltakerlista. Der har norske skiledere og de aktive allerede vært forbilledlige. Både ved å trekke seg fra FIS sitt tradisjonelle høstmøte på grunn av Putins partifelle Jelena Välbe, og med beskjeden om at Norge er klar til å droppe både verdenscup og VM om russerne likevel får være med.

DET siste er ikke realistisk. Da generalsekretær Michel Vion ønsket russiske skistjerner velkommen tilbake, hintet han om at det skjedde med velsignelse fra IOC-president Thomas Bach. Det er neppe sant. IOC har valgt bort Putin for lang tid.

Desto viktigere er det at FIS fortest mulig blir presset til å ta avstand fra Russlands krigføring. Det vil gjøre IOC sin boikott av russerne mer effektiv, og stoppe Putins stadige bruk av toppidretten som propaganda.

Seinest i går sendte han ut en pressemelding fra Kreml med falske klager over at stjernene hans ikke fikk konkurrere:

- Idretten skal være lik for alle og ikke blandes med politikk, skrev Putin som mer enn noen statsleder kynisk har dopet og utnyttet sportsheltene sine for politisk vinning.

-

NETTOPP denne politiske klargjøringen for boikotten må presses fram nå. Foreløpig later FIS-sjefene som om Putin ikke har angrepet noen. Ifølge FIS er jo ikke skiløperne hans utestengt på grunn av russernes grusomme krig. Bare av såkalte «sikkerhetsgrunner».

Den livsløgnen holder ikke utenfor Russlands grenser. Nå melder russiske medier at Finland vil be FIS om å suspendere både Russland og Hviterussland på grunn av krigføringen deres:

- Utestengelsen må ikke bare omfatte utøverne, men også alle lederne, sier den finske skisjefen Ismo Hämälainen. Før FIS-styret møtes i Zürich neste måned vil han fremme forslag om å utestenge alle russere og hviterussere fra skipolitiske verv.

DET var det som skjedde på kongressen til det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) forleden. Der ble suspensjonen av Russland og Hviterussland opprettholdt, og politisk forklart:

  • Putins idrettsledere ble straffet fordi «de ikke hadde tatt avstand fra regjeringenes urettferdige invasjon i Ukraina».

Dette er malen også for norske skiledere.

Nå er det naturlig at Erik Røste; Norges mann i FIS-styret, krever samme ærlighet i skisporet.

I RUSSISKE medier er Røste blitt beskrevet som den klareste motstanderen av Russland. Det er han Jelena Välbe hele tida gir skylden for boikotten av russisk idrett.

Slik er det rett mann som tar det finske forslaget et steg videre, og forlanger at FIS-styret på et ekstraordinært møte klargjør sin avsky mot Putins krigføring.

Fra det samme møtet må Veronika Stepanova og de andre russiske skiheltene få beskjed om at det ikke blir noen internasjonale konkurranser før Putins krig slutter.

EGENTLIG skjønner de situasjonen alle sammen. Forvirringen er bare en del av Putins egen propaganda:

- Du vet hvilken tid dette er. Det holder, sa storløperen Sergej Ustjugov i et intervju med russiske Championat.com nylig, og avfeide ryktene i hjemlandet om at han skulle trene med sin gamle sjef Markus Cramer og Italia igjen. Ustjugov erkjenner at han ikke kommer til å konkurrere i utlandet igjen på lenge.

Det er krig, og nå gjelder det andre regler også for langrennsløperne.

Akkurat som for internasjonale skiledere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer