Kast spillerne ut!

Skal det bli en storklubb av Lyn, har klubbledelsen bare en mulighet, kommenterer Esten O. Sæther.

Skal det bli en storklubb av Lyn, har klubbledelsen bare en mulighet: Kast ut spillerne som står bak trenerbråket!

I GÅR SLO LYN

med fem spillere under 20 år serieleder Tromsø, men slikt er det bare Oslo-klubbens egen hjemmeside som trenger å juble for.

Resten av klubben bør bruke tid og krefter til å slå ring om trenerduoen og A-lags-ledelsen som på nytt er presset av spillere som ønsker å ha den sportslige styringen selv.

Svikter Lyn som klubb enda en gang, er det definitivt slutt på Atle Brynestads drøm om å skape seg sin egen lille storklubb.

DE SISTE

sesongene har Lyn-miljøet spist sine trenere med større appetitt enn selv den lekreste godbit fra Smart Clubs velfylte ferskvaredisk. En var feilsortering fra Brynestad selv, den neste imponerte bare trenerkollegaene, den tredje ble skremt av lagets tøffeste gutter og de selv fikk nøye seg med et innhopp i sjefsstolen.

Det femte valget er trenerduoen Hans Knutsen/Espen Olafsen. I utgangspunktet en dristig variant siden begge mangler bred toppfotballerfaring med herrelag, men tilsynlatende vellykket fordi Lyn under deres ledelse spilte en rekke treningskamper på meget høyt nivå.

I SERIEN

har det gått treigere. Flyten fra treningskampene er borte, og trenerne har gjort et par feilvalg ved å kompensere svakhetene i det kollektive spillet ved å putte på etablerte navn som Jo Tessem og Øivind Leonhardsen i til dels uvante posisjoner.

Det er feil de fleste trenere har gjort og kvalifiserer definitivt ikke til spilleropprør etter bare noen serierunder. Problemet er bare at et par av de eldste Lyn-spillerne ikke reagerer etter logiske kriterier.

SLIK USOSIAL

oppførsel har vært tillatt i Lyn-miljøet de par siste sesongene. Det er definitivt klubbeier Atle Brynestads ansvar. Først gjennom selv å hente inn ledere uten kvalifikasjoner og så ved å la sine ansatte få herje med dem etter eget forgodtbefinnende.

Dette handler om arbeidsmiljøet på en fotballjobb, og i Lyn er det for dårlig til å få resultater på sikt. Det er derfor gårsdagens seier mot en daff Tromsø-utgave helst bør betraktes som en tilfeldighet.

HVIS LYN

vil stabilisere seierne sine over tid må ledelsen skape et miljø der det er mulig å bygge opp et sportslig fundament som står noe støere enn dagshumøret til et par av de eldste gutta. I denne konflikten betyr det at trenerduoens kritikere må vekk.

I går var de til dels ute av banen med et avgjørende unntak i Tommy Berntsen, fjorårets reservetrener som før helga trakk seg som kaptein av såkalte «personlige grunner». Mer ønsker verken spilleren eller sportslig leder Morgan Andersen å si om kapteinsbyttet.

DET ER

lett å skjønne at Lyn-ledelsen ønsker å ha Tommy i spill. Han er limet i laget, men nettopp den unike posisjonen gjør at de ikke har noe valg: Enten må Tommy Berntsen aktivt støtte trenerduoen eller så kan han ikke spille. Klubben tåler ikke enda en sesong der den sentrale spilleren ikke samarbeider med benken.

Og klubben er Atle Brynestad. Han som deler ut pengene, har også makten til å trekke dem inn. Mer komplisert er det ikke selv om den tradisjonsrike Ski- og fotballklubben Lyn etter å ha blitt et enkeltmannsforetak har fått fine betegnelser som FC og Oslo knyttet til navnet.

DISSE BETEGNELSENE

peker utover Ulleval. Det er der Lyn vil, og de har for tida både kapital og talent til å satse.

Utfordringer er bare å satse riktig. I denne konflikten betyr det å motstå fristelsen til kortsiktige løsninger. De sterke spillerne må ofres for å bygge opp en sportslig strategi som holder lenger enn en heldig maikveld på Ullevaal.

MANNEN MED NØKKELEN: Atle Brynestad må si klart fra, mener Esten O. Sæther. Her er han sammen med eks-kapteinen Tommy Berntsen.